Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

αναδρομές - ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 17 Απριλίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ

Δεν είναι ουτοπία ότι πολλά από αυτά που φανταζόμασταν ή δε φανταζόμασταν καν, σήμερα τα θεωρούμε δεδομένα, περισσότερο σε θέματα τεχνολογίας.
Κάτι τέτοιο συνέβαινε εδώ και χρόνια στο Ιράκ, καθώς ο αμερικανικός στρατός είχε κατασκευάσει 162 πολεμικά ρομπότ το 2004, αριθμός που έφτασε τα 6000 φέτος. Ρομπότ σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες όπου φέρουν πολεμικό εξοπλισμό και είναι ικανά να ενεργούν σε τακτικές μάχες.
Η αμερικανική ηγεσία είναι πολύ κοντά στο να αποσύρει τα ρομπότ αυτά, καθότι παρατηρήθηκε ανυπακοή στις εντολές που δεχόντουσαν, ιδιαίτερα σε θέματα χρήσης του πολεμικού εξοπλισμού, με μια τάση να χρησιμοποιείται περισσότερο. Από ειδικούς εκφράστηκαν φόβοι για την ολοένα αυξανόμενη νοημοσύνη τους και έτσι πλέον η δράση τους σταματά.
Ένα φανταστικό, τρομακτικό σενάριο θα μπορούσε ένα είναι, όμως η αλήθεια είναι ότι τα γεγονότα μας φέρνουν στο μυαλό μας, ταινίες όπως το “Terminator (trilogy)”, «The Matrix (trilogy)”, αλλά και “A.I.”, “Bicentennial Man” κ.α.
Ανήκω στη μερίδα των ανθρώπων που θεωρεί την ανάπτυξη της τεχνολογίας χρέος των εταιρειών και καθήκον των επενδυτών, όμως εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη αγγίζει κάποια όρια που δεν έχω θέσει προσωπικά και πολύ φοβάμαι ότι ούτε και οι επιστήμονες/ερευνητές/προγραμματιστές έχουν θέσει, αρχίζει μια αβεβαιότητα και μια φοβία.
Δε μπορώ να διανοηθώ ότι κάποτε θα χρειαστεί να καταβάλω προσπάθεια (σωματική ή πνευματική) για να επιβληθώ μιας μηχανής. Με φοβίζει η σκέψη ότι μηχανές θα μπορούν να αποφασίζουν σε βαθμό που να περιορίζονται οι δικαιοδοσίες μας.
Τα TALON SWORDS ήταν προφανώς μια επικίνδυνη αρχή που θα μπορέσει να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα αθώων, αλλά και των ίδιων των αμερικανών μας και όπως γνωστοποιήθηκε η δυσλειτουργία τους είχε να κάνει με μη εξουσιοδοτημένη χρήση πυρομαχικών.
Ασφαλώς και στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη θα μας απασχολήσει και θα μας προβληματίσει περισσότερο γι’ αυτό και σύντομα πρέπει να αναπτύξουμε όρια στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογικής ενότητας, εμείς, ως απλοί πολίτες.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το