Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

προβληματισμός δευτέρας – ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Καληνωρίσματα. Είναι αλήθεια πως ο πιο εύκολος τρόπος να βρεις λεφτά που δεν υπάρχουν, είναι να τα φέρεις από το εξωτερικό. Κάπως έτσι σκέφτονται χώρες απ’ όλο τον κόσμο και προσπαθούν να “δημιουργήσουν” τουριστικό προϊόν ακόμα και αν παραδοσιακά δεν υπάρχει.

Τρανταχτό παράδειγμα η πρόσφατη ανακοίνωση από την Ουκρανία που θέλει το εργοστάσιο με τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ να περνά από εργασίες συντήρησης προκειμένου να γίνει προσβάσιμος, ασφαλής και επισκέψιμος από τουρίστες! Μάλιστα, καλά ακούσατε. Κι αν πιστεύετε πως στην ιδέα και μόνο κάποιοι θα το αποφύγουν, κάνετε λάθος καθώς πλήθος κόσμου θα ήθελε να επισκεφθεί το σημείο που δημιούργησε μια απ’ τις πιο μεγάλες σύγχρονες καταστροφές. Προς το παρόν βέβαια υπάρχουν ακόμα ακόμα τεχνικής φύσεως ζητήματα που απαγορεύουν τις επισκέψεις, όμως οι ουκρανοί αναμένεται να επενδύσουν στο σημείο αυτό.

Το Τσερνομπίλ είναι απλά ένα παράδειγμα. Δεκάδες σημεία ανά τον imageκόσμο αποτελούν διάσημους προορισμούς απλά και μόνο επειδή οι τοπικές κοινωνίες εκμεταλλεύτηκαν μια θεωρία, μια ιστορία, ένα μυστήριο, ένα γεγονός, ένα θέαμα ή οτιδήποτε άλλο… επεξεργάσιμο! Θυμάμαι ένα σπίτι κάπου στο Chicago που ο ιδιοκτήτης του έφυγε κακήν κακώς επειδή φρόντισε να διαμηνύσει πως τον ενοχλούσαν φαντάσματα. Μαντέψτε: ο ιδιοκτήτης δεν πούλησε το σπίτι, αντ’ αυτού το μετέτρεψε σε μουσείο φαντασμάτων, κερδίζοντας αρκετά χρήματα από τις επισκέψεις.

Από την άλλη, σκέφτομαι πόσα σημεία ανεκμετάλλευτα υπάρχουν, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Μύθοι, παράξενες ιστορίες, αρχαία ευρήματα χωρίς υποδομές επίσκεψης. Μόνο στην Κρήτη μπορώ να σας κατονομάσω τουλάχιστον δέκα σημεία παρόμοιου ενδιαφέροντος που όμως παραμένουν άγνωστα και χωρίς υποδομές επίσκεψης από τους τουρίστες, με πρωταρχικό παράδειγμα τον Λαβύρινθο του Μίνωα όπως αυτός βρέθηκε σε χωριό του Ηρακλείου. Αν πάτε σήμερα εκεί θα βρείτε ένα σωρό από πέτρες σε ένα σημείο που κρύβει μέσα ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής μυθολογίας.

Τέτοια σημεία υπάρχουν πολλά. Σε όλον τον κόσμο. Ακόμα και η πλατεία του χωριού μπορεί να κρύβει ένα μυστικό που αναζητά λίγη διαφήμιση για να φέρει ξανά (οικονομική) πνοή στο χωριό. Ψάξτε γύρω σας, ρωτήστε τους φίλους και γονείς σας. Κάπου εκεί υπάρχει ένας τουριστικός προορισμός. Ανακαλύψτε τον και βοηθήστε τον τόπο σας να βγάλει χρήματα!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ :[

3 σχόλια:

  1. ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΡΧΗ:
    αποτελεί και σήμερα το σήμα κατατεθέν του Ηρακλείου το οποίο είναι σαφώς επηρεασμένο από την ενετική περίοδο. εγώ θα προτείνω τα ενετικά τείχη τα οποία συνεχώς αναπλάθονται, αξιοποιούνται, όμως εγώ επιμένω πως θα ήθελα να διαφημιστούν περισσότερο. σήμερα, τα ενετικά τείχη ξεχωρίζουν ολόκληρη την πόλη του ηρακλείου σχηματίζοντας ένα τεράστιο τόξο το οποίο αγκαλιάζει το κέντρο της πόλης. μια ιδιαίτερα ελκυστική δραστηριότητα θα ήταν το πέρασμα σαν μονοπάτι, των τειχών. με ιστορικά στοιχεία, θεματικές ενότητες ανά μερικά μέτρα και κάποιο ίσως κρυμμένο θησαυρό. Αν το Θιβέτ είναι τόσο διάσημο, τότε σίγουρα και το μεγαλύτερο διασωθέν οχυρωματικό έργο της Ευρώπης, θα μπορεί να προσελκύσει κόσμο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. sthn a8ina kai sygekrimena sthn pedeli opws oloi xerete yparxei to fainoemo me thn elleipsi magnitikis varititas, omos ligoi to xeroun afoy den diafimizete to gegonos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα φίλε, συνοδοιπόρε Yannidaki.
    Την Κυριακή (9/4/2011) μαζί με άλλα εικοσιεννέα άτομα κατεβήκαμε, περπατήσαμε ένα φαράγγι των Γερανείων Όρεων. Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη καθώς τα πέντε περίπου χιλιόμετρα ήταν μέσα σε μια φύση παρθένα με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά από την αρχαία πηγή των Σιθνιδών (τοπική ονομασία για τις κόρες του Ποσειδώνα). Το φαράγγι ξεκινά από την περιοχή “Κακιά Σκάλα” Μαζίου(Μεγάρων) και καταλήγει στο άνω Αλεποχώρι. Οι φυσικοί σχηματισμοί που το αποτελούν (Ρήπες στη τοπική ονομασία), έχουν γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία που την αναφέρει λεπτομερέστατα ο Παυσανίας στο βιβλίο του “Αττικά”.
    Είμαι σίγουρη πως είναι ένας χώρος που θα κινήσει το ενδιαφέρον πολλών φιλοξενούμενών μας για τους λόγους που αναφέρω αλλά και ότι απέχει από την Αθήνα μόλις πενήντα χιλιόμετρα.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το