Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

αναδρομές - ΓΑΖΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 31 Δεκεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΓΑΖΑ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα η εκεχειρία μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της οργάνωσης της Χαμάς που ελέγχει αυτή τη στιγμή την Παλαιστίνη, έληξε. Οι πρώτες ρουκέτες έπληξαν στόχους στη μία και την άλλη πλευρά.
Οι δεύτερες ήταν εξίσου επίπονες αλλά σε πολιτικό επίπεδο. Εκπρόσωποι της Χαμάς διαμήνυσαν πως ο «ιερός πόλεμος θα συνεχιστεί με οποιοδήποτε κόστος και μέχρι τελικής πτώσεως. Δηλώσεις που σκόρπισαν τον τρόμο στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής που ήδη βλέπει τις συνθήκες διαβίωσής του να προσεγγίζουν την εξαθλίωση.
Το Ισραήλ φρόντισε να περάσει στην αντεπίθεση και διαμέσου της ιδιαίτερα πολεμοχαρής υπουργού εξωτερικών της, με βλέψεις για τη θέση της προέδρου του κράτους, έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση πως η επίθεση προς τις επίμαχες περιοχές θα είναι σαρωτική και δυστυχώς, κράτησε το λόγο της.
Εκατοντάδες οι νεκροί και δεκάδες άμαχοι μεταξύ τους σε λίγες μόνο ημέρες επιθέσεων. Οι στόχοι δεν είναι καθαρά στρατιωτικοί, αλλά μαθαίνουμε για επιθέσεις σε δημόσια και κυβερνητικά κτίρια, σε θρησκευτικά κτίρια, νοσοκομεία και πλατείες. Όταν μιλάμε για τέτοιους στόχους όπου υπάρχουν πολλοί άμαχοι, αντιλαμβανόμαστε πως ο σκοπός είναι μια μικρή γενοκτονία (αν μου επιτρέπετε).
Οι αντιδράσεις από την παγκόσμια κοινότητα είναι ηχηρές. Πρώτος ο ΟΗΕ προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να προτείνει νέα εκεχειρία, ακολούθησαν όλες οι μεγάλες και μικρές δυνάμεις. Οι ΗΠΑ ενώ στην αρχή υποστήριξαν τις θέσεις του Ισραήλ (ακόμα ο Bush είναι πρόεδρος), οι προκλητικότητα των ισραηλινών τους ανάγκασε να διατηρήσουν στη συνέχεια μια πιο ουδέτερη στάση. Την ίδια ώρα ο λαός αγανακτισμένος άρχισε σιγά-σιγά να διαδηλώνει και να αντιδρά.
Τα νέα τα γνωρίζουμε όλοι λίγο-πολύ, όμως εδώ γινόμαστε γνώστες απίστευτης βαναυσότητας από τους ισραηλινούς. Οι παλαιστίνιοι δεν μπορούν να αντιδράσουν σε τέτοια κλίμακα και η συνέχεια είναι αποκαρδιωτική τη στιγμή που οι ισραηλινοί δηλώνουν πως ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί οι επιθετικές τους διαθέσεις και ενώ κάθε είδους ανθρωπιστική εμποδίζεται από τους ίδιους.
Ο πόλεμος αρχίζει και σε τέτοια περίπτωση όπως θα ξέρουν οι παλιοί αναγνώστες, το yannidakis live αλλάζει μορφή.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το