Κυριακή 17 Απριλίου 2011

αναδρομές - ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΖΩΗΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 9 Ιουλίου 2007
ΤΙΤΛΟΣ: ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΖΩΗΣ

Όταν γεννιέται ο άνθρωπος, δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας εκεί να του δώσει το έντυπο αποδοχής όρων και προϋποθέσεων χρήσης σώματος και ψυχής. Τα πράγματα αλλάζουν λίγο αργότερα που είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει, να αποφασίζει.
Καθημερινά στη ζωή μας, είτε στο εξωτερικό περιβάλλον είτε μέσα στο διαδίκτυο υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες στις οποίες καλούμαστε να συμμετέχουμε ή εμείς επιθυμούμε. Σε καθεμία από αυτές υπάρχουν σχετικά τμήματα τα οποία ενημερώνουν τον μελλοντικό χρήστη για τους όρους και τις διατάξεις που διέπουν την κάθε δραστηριότητα.
Φυσικά, φαντάζει επιθυμητό και ίσως απαραίτητο να υπάρχει διαφάνεια στους κανόνες συμμετοχής. Αποφεύγονται παρερμηνείες, παρεξηγήσεις, ενώ ενισχύεται η εγκυρότητα της εν συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Από την άλλη, όμως όλοι αυτοί οι όροι ονομάζονται άτυπα και «μικρά γράμματα» και τα μικρά γράμματα είναι συνήθως αυτά που απογοητεύουν τον υποψήφιο πελάτη. Για παράδειγμα σε μια διαφήμιση μπορεί να ακούμε για προσφορές, όμως εκείνα τα μικρά γραμματάκια που περνούν κατά μήκος της διαφήμισης ή εμφανίζονται σε μια μικρή γωνίτσα του διαφημιστικού φυλλαδίου, εμπεριέχουν την υπόλοιπη και τελικά πικρή, αλήθεια.
’λλωστε όλοι έχουμε ακούσει για περιπτώσεις που κάποιοι έβαλαν την υπογραφή τους επιπόλαια και στη συνέχεια συνειδητοποίησαν το τραγικό τους λάθος, όταν όμως πολλές φορές είναι αργά.
Ποιος ευθύνεται; Μήπως οι εταιρείες που φροντίζουν να εμφανίζουν μεν, παίζοντας κρυφτό δε, τους διάφορους όρους, προς τέρψιν έντονης και συχνά προκλητικής διαφήμισης μόνο των πλεονεκτημάτων της υπηρεσίας; Ή μήπως οι πελάτες που από μόνοι τους δεν αναζητούν που είναι η… φάβα στο λάκκο; Θα διαλέξω τη δεύτερη κατηγορία, καθότι ο πελάτης πρέπει πάντα να ρωτά και αν δεν έχει ερωτήσεις να ψάχνει για τρωτά σημεία ή για αυτούς του όρους τελοσπάντων.
Επειδή όλοι ξέρουμε την παροιμία με το πώς πρέπει να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας, καλό είναι να είμαστε συνειδητοποιημένη και να αναζητούμε τα ψιλά αυτά γράμματα στις προσφορές υπηρεσιών για τις οποίες ενδιαφερόμαστε.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το