Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

αναδρομές - ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 27 Αυγούστου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ

Κάθε μέρα που περνά, γινόμαστε μάρτυρες μιας χαρακτηριστικά άνισης κατανομής του πλούτου. Εν μέρει ισχύει το «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι».
Το πώς γίνονται οι πλούσιοι πιο πλούσιοι δεν είναι επί του θέματος, όμως ας εξετάσουμε σήμερα ένα συγκεκριμένο κομμάτι της διαχείρισης του πλούτου κάποιων και ως επί των πλείστων των διάσημων.
Παρά τις αμύθητες περιουσίες τους, υπάρχουν αρκετοί διάσημοι, καλλιτέχνες ή αθλητές συνήθως που φροντίζουν να διατηρούν ένα κοινωνικό έργο στις συχνές δραστηριότητές τους.
Δε θα μπω σε ονόματα, όμως είναι πολλοί εκείνοι που δαπανούν ποσά θεαματικών μηδενικών σε οργανισμούς, κοινωνικές ομάδες, σε φιλανθρωπικά ή ιδρύματα προστασίας των ζώων και τους περιβάλλοντος, ακόμα και σε προϋπολογισμούς φτωχών χωρών!
Ειδικά στις ΗΠΑ ένας καλός λόγος για να δαπανείς ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς είναι η φορολογία και η διασημότητα που σου προσφέρεται. Χωρίς να εξετάσουμε τα κίνητρα των ανθρώπων αυτών, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουν μια χαρακτηριστική και αξιοζήλευτη ικανότητα να βγάζουν χρήματα και φροντίζουν να προσφέρουν μέρος αυτών. Σίγουρα το γεγονός αυτό δεν τους ζημιώνει και δεν τους επηρεάζει οικονομικά, όμως η πράξη κάθε αυτή είναι αξιέπαινη.
Όλα αυτά όμως είναι η μισή δουλειά. Γιατί εκτός της οικονομικής προσφοράς τους, καταφέρνουν να παρακινούν άλλους εφάμιλλου πλούτου, ανθρώπους να πράττουν ανάλογα. Φανταστείτε τον εγωισμό ενός ζάμπλουτου και την αντίδρασή του όταν μαθαίνει πως κάποιος ανταγωνιστής του ή άλλος διάσημος προσφέρει κάποια χρήματα. Το πιο πιθανό είναι πως θα κινηθεί ώστε να ξεπεράσει το ποσό της δωρεάς, ενώ αντίστοιχα θα ακολουθήσει κι άλλος κ.ο.κ. Πρόκειται δηλαδή για μια αλληλουχία που ευνοεί τελικά τις φτωχές και απροστάτευτες κοινωνικές ομάδες του πλανήτη.
Πολλές φορές οι πλούσιοι δεν είναι αξιοζήλευτοι. Τα πλούτη δεν είναι για όλους. Οι περισσότεροι δε θα μπορούσαν να τα διαχειριστούν κατάλληλα. Κάποιοι πλέον γνωρίζουν ότι η επιστροφή μερικών από τα αγαθά που κερδίζουν είναι αναγνώριση του πόσο τελικά η τύχη θα τους ευνοήσει.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το