Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

αναδρομές - Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 1 Φεβρουαρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: Ο ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Για να δούμε… Αυτοκριτική έχω κάνει μέσα από το ιστολόγιό μου, όμως να πιάσω τον κάθε έλληνα και να τον «αρχίσω» δε το συνηθίζω. Όμως είναι που ξύπνησα και στις ειδήσεις μου είχα πρώτη και καλύτερη μια έρευνα που διεξήχθη εδώ στην Ελλάδα και έλεγε για την απαισιοδοξία του έλληνα. Και την καχυποψία και την γκρίνια, θα συμπλήρωνα εγώ.
Και τώρα θα βγάλω το άχτι μου (μου δίνω πάνω από 200 λέξεις ακόμα), αρχίζοντας με το πιο ενοχλητικό στοιχείο που έχει ο μέσος έλληνας, για τον οποίο και μιλάω. Το ρίξιμο των ευθυνών στην Ελλάδα μας. «στην Ελλάδα δεν είμαστε;», «αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα» κ.α. Αντιλαμβάνεστε πόσο αντεθνικό είναι αυτό που συμβαίνει όταν στις ΗΠΑ για παράδειγμα, αγαπούν το έθνος τους και το εκδηλώνουν με κάθε όμορφο μέσο.
Και φυσικά η συνέχεια δίνεται από το λαό τον κουτσομπολίστικων εκπομπών με την ακριβώς αντίθετη αρχή από αυτήν των δικαστηρίων: «Αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου». Όχι. Ο Έλληνας (που παραδέχομαι ότι ζει σε ένα περιβάλλον τεράστιας διαφθοράς) υποπτεύεται τα πάντα, πάντοτε και του πάντες για πάντα. Σε μια κοινωνία του «δε βαριέσαι» και του υπέρμετρου αυθορμητισμού, ο έλληνας υποπτεύεται ότι πίσω από το οτιδήποτε που συμβαίνει και δεν είναι προς το συμφέρον του, υπάρχει ένα σχέδιο δράσης εναντίον αυτού και των συν-θυμάτων του.
Στη συνέχεια έχουμε τον έλληνα της αχαριστίας, όπου όταν τελικά του δίδεται κάτι, εκείνος αποζητά το καλύτερο. Και τα παραδείγματα είναι υπεράριθμα. Δε ζηλεύει απαραίτητα που ο διπλανός του έχει περισσότερα, όμως σίγουρα θα ήθελε για τον εαυτό του κάτι περισσότερο.
Και ύστερα η μιζέρια της αμάθειας. Δε γνωρίζει την ιστορία του, το παρελθόν του, τη θρησκεία του, δεν αποδέχεται το κοινό καλό, εφόσον αυτό προσβάλλει το προσωπικό του συμφέρον. Αποδοκιμάζει τα πολιτικά κόμματα και τα δημόσια πρόσωπα, όμως τελικά τα πρότυπα του είναι αυτά.
Αυτό είναι το σχόλιο μου για την πολύ επιταχυμένη έρευνα που διεξήχθη από ελληνικούς φορείς για τη συμπεριφορά και την αρνητικότητα του έλληνα.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το