Τρίτη 12 Απριλίου 2011

αναδρομές - ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 20 Φεβρουαρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Με αφορμή το σπάνιο φαινόμενο της ολικής έκλειψης σελήνης που θα γίνει τα ξημερώματα της Πέμπτης, ας μιλήσουμε για το φεγγάρι σήμερα. Καταρχάς για όσους έχετε διάθεση να το παρατηρήσετε, η αρχή της ολικής έκλειψης θα γίνει στις 05:00, ενώ το φαινόμενο της ολικής έκλειψης θα τελειώσει στις 05:52 το πρωί.
Αμέτρητα ποιήματα, τραγούδια, έργα τέχνης είχαν ως θέμα το φεγγάρι. Από αθεράπευτα ρομαντικούς, μέχρι επιστήμονες που κατάφεραν να μελετήσουν και τελικά να στείλουν τον άνθρωπο εκεί.
Φαντάζει εκπληκτικό ένας πλανήτης – δορυφόρος της Γης, χωρίς φυσική ομορφιά, χωρίς φυτά και ζώα. Χωρίς καν φως το οποίο παίρνει από τον Ήλιο, να ασκεί τέτοια επιρροή σε επιστήμονες, ερωτευμένους, διανοούμενους, καλλιτέχνες. Κι όμως. Το φεγγάρι έχει μια δυναμική επίδραση που μας γαληνεύει και μας «ταξιδεύει».
Απίστευτες ιστορίες και μύθοι με ρεαλιστικά ή φανταστικά στοιχεία.
Δεν είναι λίγες οι φορές που στραφήκαμε στο φεγγάρι για να σκεφτούμε, να ονειρευτούμε, να επικοινωνήσουμε με τον/ην αγαπημένο/η μας. Και είναι αλήθεια ότι έστω και εκείνη τη στιγμή νοιώσαμε πιο κοντά στο πρόσωπο αυτό. Η σκέψη ότι το ίδιο ουράνιο σώμα είναι ορατό από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ενώνει νοητικά, συναισθηματικά και μας μεταφέρει σε ένα κοινό σκηνικό δράσης.
Αναμφίβολα ένα μεγάλο στρογγυλό φεγγάρι στα χρώματα του ουρανού, μας αφυπνίζει τις αισθήσεις. Ή ακόμα όταν παίζει ανάμεσα στα κινούμενα σύννεφα μια κρύβοντας την περιφέρειά του και μια αποκαλύπτοντάς την, ενώ την ίδια στιγμή φωτίζει ποικιλοτρόπως το γύρο ουρανό.
Υπάρχουν λέξεις πολλές που μπορούν αν αποδώσουν την έλξη της Σελήνης στον άνθρωπο. Και ύστερα αρκεί μια εικόνα του μόνο, να διαλύσει όλες αυτές τις λέξεις και να αποδείξει τη μοναδικότητα της θέασής του. «Have you ever danced with the devil by the pale moonlight?», μια αξέχαστη ατάκα του Joker στην ταινία του ΒΑΤΜΑΝ (1989) μας βάζει στο κλίμα…
Ξυπνήστε το πρωί και δείτε το φαινόμενο της έκλειψης. Ονειρευτείτε και ταξιδέψτε μαζί του.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το