Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Χριστός Ανέστη. Στην περασμένη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ εδώ στο yannidakis είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με έναν θεολόγο για την νηστεία του ανθρώπου. Στην πράξη βέβαια, η νηστεία σήμερα περνάει κι αυτή –όπως πολλά άλλα σήμερα- από κρίση. Κάποιοι νηστεύουν σαν δίαιτα και κάποιοι απλά κόβοντας το κρέας και το τυρί.

Το ίδιο συμβαίνει και με την καθοδήγηση των παιδιών (τους) σήμερα. Πολλοί πασχίζουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα για να προσφέρουν ότι καλύτερο στα παιδιά τους και δεν αναιρώ τον εαυτό μου που δε θα ήθελα ποτέ να λείψει από το παιδί μου κάτι. Όμως πρέπει να ορίσουμε αυτό το καλύτερο όπως προκύπτει στ’ αλήθεια από την πορεία της νεολαίας σήμερα και πολύ δε περισσότερο από την κατάντια του ενήλικα λαού, πολύ μετά την εφηβεία και την ενηλικίωση. Διότι αποτελεί ειρωνεία να χλευάζουμε την νεολαία όταν δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την ποιότητα των ανθρώπων της δικής μας ηλικίας (όποια κι αν είναι αυτή).

Τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς αρχές και αυτό είναι πραγματικότητα. Βλέπουν τους γονείς τους να μαλώνουν στο δρόμο, να βρίζουν το αφεντικό τους, να πετάνε στο δρόμο τα σκουπίδια τους, να κλέβουν το δημόσιο και το χειρότερο είναι πως επειδή αυτό συμβαίνει κατά κανόνα, η συμπεριφορά αυτή αποτελεί πρότυπη συμπεριφορά, καθιερώνεται στα παιδιά και κατ’ επέκταση διαιωνίζεται. Βλέπω καμιά φορά παιδιά να κάνουν το σταυρό τους περνώντας από εκκλησία και θέλω να σταματήσω για να τους σφίξω το χέρι. Συμβαίνει να δω νέους να παραχωρήσουν τη θέση τους σε κάποια υπηρεσία και σκέφτομαι σοβαρά να τον συγχαρώ δημόσια.

Ξέρετε, όπως λένε οι παιδοψυχολόγοι, δεν υπάρχει κάποια συνταγή από ιδανικής διαπαιδαγώγησης και συμπληρώνω εγώ πως μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας όπως… δεν είμαστε εμείς, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει μαζί με τον φορητό υπολογιστή, μαζί με την καινούρια παιχνιδομηχανή, να παραδίδουμε στα παιδιά μας και μερικά μαθήματα ανθρωπισμού! Έχουμε χρέος απέναντι στον Θεό, απέναντι στη χώρα και την κοινωνία μας, να φτιάξουμε καλύτερους ανθρώπους από εμάς. Δεν υπάρχει δικαιολογία πλέον, διότι βιώσαμε την σαπίλα, την βρωμιά της σημερινής κοινωνίας και παντού ακούμε την δυσφορία του λαού για την κατάντια της. Κι όμως την ίδια στιγμή κανείς δεν κάνει τίποτα για να την αλλάξει, περιμένοντας από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών να κουνήσει ένα μαγικό ραβδάκι.

Ε, λοιπόν όχι. Αρχίστε με τα παιδιά σας, βρείτε τ’ ανίψια σας, αναζητήστε τα ξαδερφάκια σας και ελάτε να ξεκινήσουμε μαζί ένα νέο Κίνημα (που είναι και της μόδας). Αυτό της διαμόρφωσης μια νέας, καλύτερης Ελλάδας αποτελούμενη από νέους, καλύτερους ανθρώπους. Φωνάξτε δυνατά πως από μένα θα ξεκινήσει η διαπαιδαγώγηση μιας νέας, πολλά υποσχόμενης Ελλάδας!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ :[

2 σχόλια:

  1. Συμφωνω!!Η ευτυχια δεν βρισκεται στα υλικα αγαθα οπως νομιζουν πολλοι.Απλα καποιοι βολευονται με αυτο επειδη δεν εχουν χρονο να ασχοληθουν πραγματικα με τα παιδια τους και αυτο φερνει ενα τραγικο αποτελεσμα:ανθρωποι εξαρτημενοι απο τα υλικα αγαθα και το χειροτερο......χωρις συναισθηματα και αξιες.Γιατι αυτα ειναι που μενουν στη ψυχη σου.....ολα τα αλλα ερχονται και παρερχονται......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[
    έτσι είναι. Γι' αυτό ας ξεκινήσουμε από σήμερα με κάθε παιδί του περιβάλλοντός μας που μπορούμε να επηρεάσουμε :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το