Κυριακή 8 Μαΐου 2011

αναδρομές - ΤΙ ΜΑΡΚΑ ΕΙΣΑΙ;

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 22 Μαΐου 2007
ΤΙΤΛΟΣ: ΤΙ ΜΑΡΚΑ ΕΙΣΑΙ;

Χριστός Ανέστη. Μια ακόμα ημέρα καταναλωτικής μανίας ξημερώνει, εδώ όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται σε κάθε υλικό αγαθό. Φυσικά βρισκόμαστε στην Ευρώπη, στην πιο πλήρη –από κάθε άποψη- ήπειρο του πλανήτη.
Την καταναλωτική μανία μας αυτή έχουν αντιληφθεί επιτήδειοι οι οποίοι ειδικεύονται στην παραγωγή απομιμήσεων προϊόντων τα οποία έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές «ψευτο-αγορές» με μια μεγάλη και πολυποίκιλη γκάμα παραποιημένων προϊόντων που έχουν να κάνουν από στυλό, μέχρι ρούχα. Από κοσμήματα μέχρι παιχνίδια, τρόφιμα, ακόμα και φάρμακα!
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 58% των προϊόντων αυτών έρχεται από την Κίνα και τα υπόλοιπα από χώρες όπως τις Τουρκία, Ινδία, Γεωργία, Βουλγαρία κ.α. Ασφαλώς τίποτα από τα παραπάνω δε μας κάνει εντύπωση καθώς κάθε ελληνική περιφέρεια ασφυκτιεί από μικροπωλητές τέτοιων ειδών, αλλά ακόμα και από μαγαζιά (μικρά και μεγάλα) τα οποία ασφυκτιούν τις αγορές με αποτέλεσμα να περιορίζουν τις τοπικές αγορές και να φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους ντόπιους επιχειρηματίες, οι οποίοι με τη σειρά τους εκμεταλλεύονται τη γενική ανατίμηση τιμών για να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα.
Φυσικά όλα ξεκινούν από την ποιότητα καταναλωτών, οι οποίοι αν και πλέον γνωρίζουν ότι τα υπο-προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας, δελεάζονται από την χαμηλή τιμή τους και αγοράζουν με μεγάλη συχνότητα δαπανώντας αρκετά χρήματα και αποδυναμώνοντας την τοπική αγορά.
Πλέον η κρίση αυτή στις καταναλωτικές αγορές έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, δραστηριοποιούνται για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. Πολλά τα παραδείγματα προϊόντων που χρησιμοποιούν σα brand name, λέξη με παραπλήσιο όνομα γνωστών εταιρειών (π.χ. «ABIDAS»).
Δεδομένης της παραπάνω κλιμάκωσης του προβλήματος, φανταζόμαστε το μέγεθος της κρίσης για τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η ιδιοφυής φιλοσοφία της ανακύκλωσης χρημάτων στις τοπικές αγορές, πλέον εξανεμίζεται στο βωμό φτηνών προϊόντων αμφιβόλου αξίας που συνεχώς ακούμε ότι κρίνονται βλαβερά για την υγεία μας.
Η επιλογή ακριβών προϊόντων δεν έχει να κάνει με άσχημα στοιχεία περηφάνιας, αλλά με σεβασμό στον εαυτό μας.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το