Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

αναδρομές - ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΕ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΩΣ ΛΙΜΑΝΙ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 01 Οκτωβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΕ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΩΣ ΛΙΜΑΝΙ

Διάβασα μια έκθεση τις προάλλες της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εκεχειριών (IMC) σύμφωνα με την οποία η τρομοκρατική οργάνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) έχει πλέον εγκαταλείψει την ένοπλη δράση και μάχεται για τις επιδιώξεις της με ειρηνικά μέσα.
Είναι γεγονός πως η στρατιωτική επιτροπή του IRA έχει διαλυθεί με συνέπεια οι όποιες τρομοκρατικές ενέργειες της οργάνωσης να μην υπάρχουν πλέον. Πλέον και παρ’ ότι πολλά τμήματα έχουν διαλυθεί, γίνεται αγώνας με ειρηνικά πλέον μέσα με στόχο το όραμα της ενιαίας Ιρλανδίας. Οι δραστηριότητες της οργάνωσης δεν κρύβουν πλέον κινδύνους για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας και έτσι είναι επακόλουθο να χαιρετίζουμε όλοι το γεγονός.
Και τι γεγονός! Μιλάμε για μια από τις διασημότερες τρομοκρατικές οργανώσεις της ιστορίας η οποία συνεχίζει να διεκδικεί, συνεχίζει να οραματίζεται, όμως πλέον το σιδερένιο όπλο, δίνει τη θέση του στο επίσης ισχυρό όπλο του λόγου.
Ας ανατρέξουμε τώρα στα δικά μας βιώματα. Εκεί όπου γίναμε μάρτυρες βίας, απειλών, προκλητικών συμπεριφορών κι όμως ο στόχος μπορούσε αν όχι να επιτευχθεί, τουλάχιστον να προσεγγιστεί διαφορετικά.
Ο IRA έδωσε ένα παγκόσμιο μάθημα ειρήνης προς άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ συνάμα περιθωριοποίησε πολιτικούς κύκλους με μια καλά οργανωμένη διάρθρωση, βασιζόμενη σε διαλόγους, ειρηνικές διοργανώσεις, αφύπνιση εμπλεκομένων με στόχο την ενωμένη Ιρλανδία.
Άραγε δε μπορούμε να παραδειγματιστούμε και εμείς όλοι από αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο πρωτοτυπίας; Αναρχικοί, ανεγκέφαλοι και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που πετυχαίνουν κάθε άλλο παρά το στόχο τους;
Κατά τη γνώμη μου ο IRA θα έπρεπε να διεκδικεί το επόμενο νόμπελ ειρήνης. Όχι επειδή το πολεμικό πλοίο μετατράπηκε σε επιβατικό με πλεύση για το ίδιο λιμάνι, αλλά επειδή η σωστή προώθηση των δραστηριοτήτων του, μπορεί να επηρεάσει θετικά και άλλους. Μαθήματα ειρήνης από πρώην τρομοκράτες.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το