Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

αναδρομές - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΡΩΣΙΑ: ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΡΓΗΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 3 Σεπτεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΡΩΣΙΑ: ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΡΓΗΣ

Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση: μια σχέση πάθους. Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: μια σχέση ζήλου. Μη γελιέστε, μιλάμε για έρωτα αγιάτρευτο εδώ πέρα (την άλλη φορά θα σας βάλω ερώτηση «ονόμασε τις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ).
Η Ρωσία αποφάσισε να αφανίσει τη Γεωργία από τον πολιτικό χάρτη, ενώ παρ’ ολίγο να την σβήσει και από το φυσικό χάρτη. Όχι ότι της είναι δύσκολο να πράξει και τα δύο, αλλά βλέπετε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε την υποχρέωση να προστατεύσει τη Γεωργία.
Όμως πως χαλάς τις σχέσεις σου με την Ρωσία; Τη χώρα με την απίστευτη δύναμη που κοχλάζει περιορισμένα στην ανατολή της Ευρώπης. Την προμηθεύτρια όπλων και φυσικού αερίου μεταξύ άλλων; Τη χώρα που ξέρεις ότι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όσο ειρηνικά τα υπολόγιζες,  ξέρεις ότι δε θα σε προδώσει στους Αμερικάνους.
Είχα από μικρός απορία, γιατί μια τόσο σπουδαία χώρα όπως η Ρωσία, δε μπαίνει στην Ένωση. Από τότε μπορώ να απαντήσω σε μένα και στον οποιοδήποτε με πολλά επιχειρήματα, όμως μέσα μου σκέφτομαι αυτό που κάθε Ευρωπαίος σκέφτεται: Γιατί δεν είναι μέλος η Ρωσία;
Φανταστείτε τη δύναμη, την ευημερία, το ανάστημα απέναντι σε Ασία και Αμερική, την προστασία της Ορθοδοξίας και τις άψογες σχέσεις με την Ελλάδα κ.α.
Οι συνθήκες δεν είναι ακόμα έτοιμες για αυτό το βήμα. Και μέσα στις συνθήκες βάλτε και την αντίδραση των ΗΠΑ, που τους ανήκει το 1/4 των αποφάσεων του ευρωκοινοβουλίου (ας είναι καλά η Αγγλία και η Πολωνία… και όχι μόνο). Έχουμε μέλλον και χρειαζόμαστε μερικούς τολμηρούς πολιτικούς (απ’ αυτούς δεν έχουμε) για να βελτιώσουμε τις συνθήκες.
Η Ευρώπη τιμώρησε με χάδια τη Ρωσία στο θέμα της Γεωργίας, διότι κάθε βράδυ στην προσευχή τους οι ηγέτες των δύο πλευρών ονειρεύονται ενωμένες τις δυο πλευρές, αλλά και χωρίς θιγμένα συμφέροντα. Όνειρα!

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το