Σάββατο 21 Μαΐου 2011

αναδρομές - TO TEΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 23 Νοεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: TO TEΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;

Τελευταία μέρα της εβδομάδας σήμερα και ομολογώ ότι σοκαρίστηκα από ένα άρθρο που διάβασα προχθές, σύμφωνα με το οποίο έρευνα παγκόσμιας οργάνωσης μέτρησε τουλάχιστον 100 θανάτους δημοσιογράφων εν ώρα καθήκοντος το 2007. Γεγονός το οποίο δέχθηκα με συναισθήματα οργής. Το πρώτο πράγμα που καλείται να σκεφτεί ο κάθε ψύχραιμος, είναι ότι πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους μέσα στα πεδία μάχης όπου είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και αυτό που τελικά ονομάστηκε: παράπλευρες απώλειες. Για να είμαι πιο ωμός, μιλάμε για δημοσιογράφους που μας χάρισαν εντυπωσιακά ρεπορτάζ αλλά πήγαιναν γυρεύοντας. Όμως, οι υπόλοιποι; Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο αριθμός των δημοσιογράφων που απειλούνται με την ίδια τους τη ζωή, αυξάνεται δραματικά.
Και τελικά, οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν στην εποχή της ελευθερίας της έκφρασης (κάτι για το οποίο δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά), μπορούμε να μιλάμε για ένα μικρό χωριό νεκρούς δημοσιογράφους και μια κωμόπολη απειλούμενος μέρα με τη μέρα. Καλλιτέχνες, αν με ρωτήσετε, που δε μπορούν να εκφραστούν, να αποκαλύψουν, να αφυπνίσουν, να κριτικάρουν. Γιατί; Σίγουρα τα συμφέροντα και οι δυνάμεις που απειλούν την ελευθερία της έκφρασης είναι πολλές, όμως ποιες είναι οι δράσεις κατά της βάναυσης φίμωσης του λόγου; Της ελευθερίας γενικότερα;
Είναι η λύση να κλείνουμε από μόνοι μας το στόμα μας ώστε να όλοι να είναι ικανοποιημένοι; Αμφιβάλλω. Πάρτε έναν ταπεινό παρλαπίπα όπως του λόγου μου. Από μικρός πνεύμα αντιλογίας και επαναστάτης όταν ένοιωθε ότι τα δικαιώματα του παρενοχλούνται. Κατέληξα να μιλώ με όλους και για όλα χωρίς να φοβάμαι ποτέ τίποτα. Δε σημαίνει αυτό ότι όταν ένοιωθα ότι ήταν προς το συμφέρον μου δεν έπρεπε να κρατήσω το στόμα μου κλειστό, όμως σίγουρα όταν ερχόταν η ώρα θα κάλυπτα πανηγυρικά τη σιωπή μου. Από τότε γράφω. Γράφω και με διαβάζουν. Και ότι έχω να πω θα το πω χωρίς να φοβάμαι.
Παρακαλώ όλους εσάς εκεί: Μπορείτε να μου διασφαλίσετε την ελευθερία της έκφρασης μου για πάντα;

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το