Τρίτη 17 Μαΐου 2011

προβληματισμός τρίτης - Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟY ΜΑΣ

Χριστός Ανέστη. Λένε για τον άνθρωπο πως διαφέρει από τον συνάνθρωπό του, στα πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που στηρίζονται στις διαφορετικές αντιλήψεις, βιώματα, φιλοσοφίες κλπ. και είμαι σίγουρος πως κανείς δεν θα διαφωνήσει σε αυτό.

Είναι όμως σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα, όταν το 1992 παρακολουθούσα την ταινία Batman Returns όπου ο Bruce (σ.σ. Batman) συζητούσε με την Selina (σ.σ. Catwoman) για τη σκοτεινή πλευρά τους. Σίγουρα ήξερα πως στην ταινία ο Bruce Wayne τα βράδια είναι ο Batman, όμως σε εκείνη τη σκηνή άρχισα να σκέφτομαι πως δεν είναι μόνο αυτό. Προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω τη σκηνή και κατέληξα στο ότι πραγματικά ο άνθρωπος δεν είναι –πάντα- αυτό που φαίνεται, αυτό που βγάζει προς τα έξω. Άλλοι φοράνε μάσκες τις νύχτες, άλλοι κρύβονται πίσω από μια οθόνη υπολογιστή, μερικοί ζουν μια διπλή ζωή φεύγοντας από την οικογένειά τους και είναι και εκείνοι που ψεύδονται για να ζήσουν.

Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τις κατηγορίες προσθέτοντας παραδείγματα για την κάθε μία, άλλωστε είμαι σίγουρος πως κι εσείς μπορείτε να προσθέσετε μερικές ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως δεν υπάρχουν σήμερα αληθινοί άνθρωποι τουλάχιστον στο σύνολο της ζωής τους και φυσικά τολμώ να βάλω ως παράδειγμα τον εαυτό μου, όταν παλαιότερα σε κείμενό μου, έγραφα για την καλή πλευρά του ψέματος. Πραγματικά, κάποιες φορές το ψέμα σε βοηθά να ελίσσεσαι ή σε προφυλάσσει από ανεπιθύμητες καταστάσεις. Υπάρχουν βέβαια κάποια όρια στο ψέμα που αφορούν το αν και κατά πόσο μπορεί να βλάψει άλλους, όμως τουλάχιστον σε αυτό το κείμενο δεν έχω καμιά όρεξη να ηθικολογήσω και να παρουσιάσω έναν “καλό άνθρωπο”.

Μη νομίσετε όμως πως πίσω απ’ τη φωτεινή πλευρά του ανθρώπου imageκρύβεται το ψέμα. Μόνο. Όχι-όχι. Να είστε σίγουροι πως στην σκοτεινή τους πλευρά, πολλοί άνθρωποι απλά κρύβουν. Κρύβουν αλήθειες, κρύβουν τα συναισθήματά τους, κρύβουν, τις φιλοδοξίες τους, την ελπίδα τους, τις πραγματικές ανάγκες. Κρύβουν την καταπίεση που βιώνουν, ίσως ακόμα κρύβουν τον ίδιο τους τον εαυτό! Τέτοιους ανθρώπους θα τους βρείτε παντού γύρω σας, ίσως κι εσείς να είστε τέτοιοι. Αν πάντως θέλετε να φωτίσετε αυτή τη σκοτεινή μεριά τους, προσεγγίστε τους το βράδυ, στο σκοτάδι, στο μηδέν. Δίπλα απ’ τον καπνό ενός πούρου και στην μυρωδιά του αλκοόλ. Εκεί που οι μάσκες πέφτουν, αν είστε τυχεροί ίσως αποκαλύψετε ένα μέρος του μυστηρίου.

Απόψε βγείτε έξω τη νύχτα και δείτε το φεγγάρι. Λένε πως στην αθέατη πλευρά του, εκτός απ’ τον παγετό του και τις απόκρημνες κοιλάδες, βρίσκονται όλα τα μυστικά του σύμπαντος. Εξωγήινοι, κοσμοθεωρίες, ίσως ακόμα η αλήθεια για τα μυστικά της ζωής. Εγώ ειρωνικά τους χαρακτηρίζω ρομαντικούς. Μετά όμως καλοσκέφτομαι πως τα μυστικά μπορεί να μην κρύβονται πίσω απ’ την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, κρύβονται όμως σίγουρα στην σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου. Αν αυτό κάνει εμένα ρομαντικό, τότε ποιος σας είπε πως με γνωρίζετε;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΛΙΓΗ ΑΠ’ ΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το