Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

αναδρομές - ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ή ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ;

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 01 Απριλίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ή ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ;

Αν και Τρίτη σήμερα, αφήνω την παρουσίαση φιλικής σελίδας για αύριο και καταπιάνομαι με το θέμα της ημέρας, που δεν είναι άλλο από το Ψέμα. Παραδοσιακό λόγω της ημέρας ή καθημερινό λόγω των συνθηκών.
Θα αρχίσω με το δεδομένο, ότι όλοι έχουμε πει και λέμε ψέματα. Ας είμαστε… ειλικρινείς!
Ψέμα. Ένα στοιχείο που χρησιμοποιείται για να αλλοιώσει, ωραιοποιήσει, ή διαστρεβλώσει ένα γεγονός ή μια κατάσταση.
Ε, σήμερα το ψέμα είναι ανεκτό, είναι η παράδοση, όποτε λίγο-πολύ όλοι δικαιούνται ένα καλοπροαίρετο ψεματάκι.
Τι γίνεται όμως τις υπόλοιπες μέρες; Ψέματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να μας σώσουν από μια κατάσταση, ή που προστατεύουν αγαπημένα μας πρόσωπα από την έκθεση σε κάποια προσβολή, απογοήτευση. Μερικά που επιστρατεύουμε για να παρουσιάσουμε μια κατάσταση στον επαγγελματικό μας χώρο η οποία δε θα θίξει πελάτες, προϊστάμενους και υφιστάμενους. Και άλλα που ωραιοποιούν την αλήθεια σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο ώστε να μην πληγωθεί.
Όλες οι παραπάνω κατηγορίες είναι στη λίστα της προσωπικότητάς μου. Το θέμα είναι να υπάρχει η αντίστοιχη ύπαρξη της αλήθειας στη ζωή μας. Ο κανόνας να είναι η αλήθεια με μερικές εξαιρέσεις ως άνω.
Τα δύσκολα έρχονται όταν το ψέμα επιστρατεύεται για να συκοφαντήσει, να πληγώσει και να προσβάλει το συνάνθρωπο. Εκεί που ο εγωισμός και το συμφέρον τυφλώνουν τον άνθρωπο και το ψέμα βοηθά ώστε ανεξαρτήτου του κόστους που θα έχει ο άλλος, να μπορέσει ο ψεύτης να ικανοποιήσει τις ανάγκες που δημιουργεί το συμφέρον του.
Το δόγμα που εγώ ακολουθώ, έχει να κάνει με την ετοιμότητά μας. Να είμαστε δηλαδή, πάντα προετοιμασμένοι να ακούσουμε κάποιο ψέμα όχι μόνο από ξένο προς εμάς πρόσωπο, αλλά και από τα δικά μας οικεία πρόσωπα («έσω έτοιμος»). Να μη δείχνουμε καχύποπτοι, αλλά σίγουρα δε θα πληγωθούμε ποτέ.
Το ψέμα υπήρχε πάντα και καλλιεργείται συνέχεια με νέες τακτικές και μεθόδους. Το θέμα είναι να έχουμε την ικανότητα και την ηθική να το χρησιμοποιούμε όσο και όπως πρέπει, έχοντας ως οδηγό την αλήθεια και το σεβασμό στον άλλο.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. Λένε ότι τα πόδια του ψέματος είναι κοντά, όπως και ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται όμως στην σημερινή Ελληνική κοινωνία τα τελευταία 40 χρόνια οι ψεύτες και οι κλέφτες ευδαιμονούν. Πως γίνετε άραγε αυτό????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ γνωριμίες
    δεν έχεις άδικο, αλλά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σε κάτι: Οι ψεύτες και οι κλέφτες ευδαιμονούν πάντα και σ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Απλά τα τελευταία 40 χρόνια, το πήραμε χαμπάρι στην Ελλάδα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το