Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΕΝΑΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ

Καληνωρίσματα. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε στην Ισπανία, την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη να γίνεται μια νέα προσπάθεια διαμαρτυρίας από το λεγόμενο κίνημα των “αγανακτισμένων” τουλάχιστον στην ελληνική έκδοση της ονομασίας του.

Οι “αγανακτισμένοι” μας υπόσχονται ότι διαφέρουν από τους κοινούς διαδηλωτές, διότι δεν χρωματίζονται πολιτικά, δεν εκφράζονται με τη βία, δεν προκαλούν καταστροφές στη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία και προπαντός, δείχνουν να μπορούν να περιφρουρήσουν αποτελεσματικά τις μαζώξεις τους, από ακραία αναρχικά και άλλα, στοιχεία. Με άλλα λόγια σε ότι αφορά τη δραστηριότητά τους, πληρούν όλα τα στοιχεία μας σωστής διαδήλωσης διαμαρτυρίας. Το επόμενο που καλούμαστε να εξετάσουμε, είναι το γιατί αυτοί οι άνθρωποι κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους και πιο εύστοχα, γιατί είναι αγανακτισμένοι. Η απάντηση είναι φαινομενικά προφανής: έχουν πρόβλημα με τους πολιτικούς, την πολιτική που ακολουθούν και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

Κατανοητό και τίποτα το παράλογο ως εδώ. Είναι όμως και αρκετό; Πολύ φοβάμαι πως όχι και θα σας εξηγήσω γιατί. Προ ημερών διάβαζα σε imageκάποιο ιστολόγιο έναν αναγνώστη να εξηγεί στο σχόλιό του, γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει από τις συγκεντρώσεις των “αγανακτισμένων”. Έλεγε λοιπόν, πως σε ένα από τα πηγαδάκια του όχλου, έγινε θέμα το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση αντιπαρατέθηκαν, αλλά δεν έφτασαν σε ακραία αντίδραση. Η συζήτηση όμως στάθηκε αφορμή για την γενίκευση των θεμάτων που σύντομα αποτέλεσε κριτήριο καθορισμού των αιτιών της συμμετοχής του καθένα στο κίνημα των αγανακτισμένων. Σύντομα, κάποιοι κατέληξαν στο ότι δύο-τρία πράγματα που τους χώριζαν δεν ήταν αρκετά ώστε να παρακαμφθούν από όλα εκείνα τα οποία τους ένωναν κι έτσι αποχώρισαν. Ουσιαστικά όλοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Στην πορεία όμως κατάλαβαν πως τα αυτονόητα είναι υποκειμενικά!

Λυπηρό. Όμως ρεαλιστικό. Η αλήθεια είναι πως οι “αγανακτισμένοι” δεν έχουν ηγεσία, δεν έχουν διοίκηση κι ενώ αυτό ακούγεται σίγουρα ιδανικό, εντούτοις τελικά διαπιστώνουμε πως δεν είναι πρακτικό. Οι συμμετέχοντες είναι πολλοί μέρα με τη μέρα και ο στόχος είναι να αυξάνονται όμως τι θα γίνει όταν αυτοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους; Τι θα γίνει όταν θα μείνουμε εμείς να δουλεύουμε για να πληρώνουμε φόρους ώστε να πληρώνονται εκείνοι οι οποίοι αγανακτούν και έχουν το δικαίωμα και τον χρόνο να το διαδηλώνουν κάθε μέρα στις πλατείες; Οι αγανακτισμένοι διαδηλωτές δεν προκαλούν προβλήματα στην ασφάλεια των πόλεων, μα ούτε και στην κυβέρνηση. Μπορεί να δηλώνουν αγανακτισμένοι, όμως κανείς τους δεν αγάπησε την Ελλάδα του χθες (για να επιθυμεί να επιστρέψει στην εκεί κατάσταση). Ίσως περνούν πολύ δύσκολα μετά τα μέτρα της κυβέρνησης, όμως κανείς τους δε θα επιθυμούσε να δει μια Ελλάδα που δεν μπορεί να πληρώσει συντάξεις και μισθούς.

Αν αυτοί οι αγανακτισμένοι, είναι τόσο διαφορετικοί όπως δηλώνουν, τότε ελπίζω πως κατανοούν πως ακόμα και με αυτόν τον βάναυσο τρόπο, γίνονται μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει πιο ομαλά μεν, εδώ και δεκαετίες, δε. Υπέρμετρος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, υπεράριθμες δημόσιες υπηρεσίες, επιδόματα σκάνδαλα και από την άλλη φοροδιαφυγή, διαφθορά, είναι μόνο μερικά από αυτά που γίνεται μια προσπάθεια να εκλογικευτούν ως προς την εφαρμογή τους. Κι αν η πρότασή τους είναι απλά να πέσει η κυβέρνηση τότε ανυπομονώ να ανακοινώσουν και το πως θα ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της.

Προσωπικά, δεν κατέβηκα στους δρόμους αφενός διότι δουλεύω κι αφετέρου επειδή το δικό μου το μήνυμα δεν ταυτίζεται με το δικό τους. Αν αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται, τότε προτείνω να αφοσιωθούν στην εργασία τους, αν πάλι είναι άνεργοι, προτείνω να κάνουν ότι και στις ΗΠΑ, όπου κάθε εργαζόμενος στέλνει κατά μέσο όρο 8 βιογραφικά κάθε μέρα μέχρι να βρει δουλειά!

Δεν αποδοκιμάζω τους “αγανακτισμένους”, αντίθετα θα έλεγα ότι τους θαυμάζω, όμως εμένα θα μου επιτρέψετε να είμαι αγανακτισμένος με τον τρόπο ζωής εκείνων και όλων των υπολοίπων (μας). Μάθαμε να ζούμε με δανεικά λεφτά και τώρα που κάποιος τα ζητάει πίσω, εμείς δηλώνουμε αναρχικοί, αριστεροί ή αγανακτισμένοι. Ας μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε προσπάθεια. Προσπάθεια συνεργασίας με το κράτος για να πατάξουμε τη διαφθορά. Προσπάθεια εξυγίανσης του τρόπου ζωής μας στο πρότυπο “χαλάω όσα κερδίζω”. Η θέση μας δεν είναι σε μια πλατεία μπροστά απ’ τη Βουλή να μουντζώνουμε, είναι στην καθημερινότητά μας να εργαζόμαστε για να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα παιδιά μας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ :[

14 σχόλια:

  1. Γιαννιδάκη μου Δεν αποδοκιμάζω τίποτα και κανέναν ούτε κι εγώ... αλλά ρε Μπατμαν ... μπορείς εσύ να σώσεις τον κόσμο? ως καρτούν ή φιγούρα από το σινεμά ναι .. στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
    Μα ποια προσπάθεια συνεργασίας και με ποιο κράτος? δεν αναφέρομαι μόνο για την τώρα αλλά και για παλιότερες κυβερνήσεις..Βλέπεις αυτοί να ιδρώνουν? Μόνο όταν οσφρήζονται το κίνδυνο από τους "υποτιθέμενους" προπηλακισμούς.. Όλοι οι βουλευτές και οι 300 ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι λαμόγια.... Σκέφτονται τα πόσα θα αρπάξουν ... και να την κάνουν... Γιατί αν και οι πολιτικοί είναι αγανακτησμένοι δε βγαίνουν κι αυτοί να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα Μνημόνια τα μακροπρόθεσμα προγράμματα, ενάντια στο ΔΝΤ και σε ότι άλλο μας έχει φέρει ως εδώ? Γιατί απλά αυτοί είναι εξασφαλισμένοι ...
    Ο υπόλοιπος κόσμος απλά δεν έχει δουλειά... είπες αν είναι αγανακτισμένοι να στέλνουν βιογραφικά ... επειδή γνωρίζω κόσμο που προσπαθεί πολύ , απλά να ενημερώσω ότι δεν κινείται τίποτα... Απλα να ενημερώσω ότι ακόμα κι αυτοί που έχουν μια θέση, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο με τις μειώσεις - δεν ξεκαθαρίζουν τίποτα ... Στην Αθήνα ακόμα χειρότερα τα πράγματα... παντού μα παντού βία και εγκληματικότητα ακόμα και από δικούς μας ακόμα και από τους ίδιους τους μετανάστες που έχουμε στη χώρα μας..
    Η διαφθορά και οι διεφθαρμένοι ξέρεις που βρίσκονται? μέσα στη Βουλή... εκεί είναι η σαπίλα ...
    Δεν λειτουργεί τίποτα κανένα σύστημα... Στα νοσοκομεία που μπαινόβγαινα εδώ στο Ηράκλειο, στο ΠΑΓΝΗ, ξέρεις τι είναι να μην έχουν να δίνουν στους συγγενείς τις ειδικές στολές και τα παπούτσια και σκουφάκια και μάσκες γιατί είχαν έλλειψη και όταν είχαν απλά τα φυλούσαν και τα ξανα έδιναν την επόμενη μέρα?
    Ξέρεις τι είναι όλοι εμείς οι συγγενείς των ασθενων καθημερινά να αγοράζουμε 50 ευρώ τα ρημάδια τα ευρώ... δλδ, να αγοράζουμε αυτά τα μικρά υλικά? από τα φαρμακεία και να τους τα πηγαίνουμε σε συσκευασίες των 100 τεμαχίων?
    Ο θείος μου χρειάστηκε ένα σωληνάκι και δε είχαν να του βάλουν και πήγε ο ξάδερφός μου στην Αθήνα, το βρήκε και το έστειλε?
    Το ότι χειρουργεία αναβάλονταν γιατί δεν είχαν υλικά και ο κόσμος υπέφερε στα δωμάτια, και πολύ δεν τα κατάφερναν κιόλας?
    Στην παιδεία ας το δεν θα αναφερθώ... έχεις κάνει και παλιότερες αναφορές στο θέμα...
    Στο ότι κλείνουν ΚΕΠ και έχει μείνει ένα ΚΕΠ στο Ηράκλειο να λειτουργεί κι ένα στην Αλικαρνασσό... και ο κόσμος απλά ταλαιπωρείται...
    Το ότι έχουν να πληρώσουν πολύ κόσμο στον ιδιωτικό τομέα, εδώ και 6 μήνες? όλο τον επόμενο και τον επόμενο?
    Εγώ κι Εσύ γιαννιδάκη έχουμε μια δουλειά όλοι όμως εκεί έξω ... έχουν μεγάλο δίκιο να είναι αγανακτισμένοι....
    Οι φοροφυγάδες πρώτοι και καλύτεροι είναι όλα τα μεγάλα ονόματα του Κράτους μας και οι ίδιοι οι πολιτικοί που έχουν 3 μισθούς και ζητάνε και τα αναδρομικά για τη σύνταξη... πόσο είπαμε το ποσό???? Έλα Αλέκοοοοο???? Λεφτά Υπάρχουν τώρα γι αυτούς? Γι αυτό πέρνονται τα δάνεια.... για να κοιτάξουν να εξικονομήσουν κανένα φράγκο μωρέ τα φτωχαδάκια... ε όχι αν θέλουν τους δίνω το μισθό μου που τους τον δίνουμε μέσα από τις κρατήσεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μηδέν... ε ρε που πάμε?

    ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ ΚΙ ΕΓΩ .... αλλά εγώ είμαι ελεύθερη δεν έχω οικογένεια και παιδιά.. να θρέψω... και στο κάτω κάτω αν βρω τα σκούρα θα πάω να καλλιεργήσω το χωραφάκι μου ... αν έχει μείνει τίποτα όρθιο...

    Καλησπέρα !!!!!!!!!!!!!!

    Υ.Γ. δε μιλώ δε φαίνομαι συχνά στα μέρη αλλά να είδες ολόκληρη εκθεση ιδεών !!! Χείμαρρός παιδι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγνώμη για κάποια ορθογραφικά στο αγανακτισμένοι και κάπου αλλού.. από ταχύτητα ... ;))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :[ ΜοναδικήΤριανταφυλλιά
    αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό σου. Αντιλαμβάνομαι την αγανάκτηση σου όμως έχω μια σύντομη και απλή ερώτηση:
    ρίχνουμε την κυβέρνηση, καταφέρνουμε αυτό που επιθυμούμε. Κι ύστερα; Ύστερα τι :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι ύστερα φίλε, συνοδοιπόρε, θα έρθουν εκείνοι που δεν θα χρωστάν, τουλάχιστον στους δικούς τους φίλους… Και, δεν θα συμφωνούν στα παιχνίδια των ‘’οικονομικών δολοφόνων’’…
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :[ Annyra Math
    το αποτέλεσμα όμως; ποιο θα είναι :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. dhladh epeidh den vlepeis kanena apotelesma prepei oloi emeis oi "aganaktismenoi" na kathisoume sta spitia mas kai na mhn antidrasoume se oles autes tis adikies??den ginetai monimos na akolouthoume ton kathe politiko kai to kathe susthma san ta probata.mporei na mhn kseroume poio tha einai to apotelesma alla tha to broume sthn poreia.Etsi pantos den mporoume na sunexisoume xoris antidrash.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έγραψα και στο κείμενο τον θαυμασμό μου στην αγωνιστικότητα των "αγανακτισμένων" όμως όταν η αντίδραση δεν συνοδεύεται από κάποια δράση, τότε προβληματίζομαι.
    το ίδιο ελληνικό στοιχείο άφησε την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση εξαιτίας των χειρισμών των άθλιων διαχειριστών μας και τώρα εσείς βγαίνετε στους δρόμους χωρίς να έχετε αποφασίσει τις δράσεις σας αν πετύχει αυτή η αντίδραση.
    Λυπάμαι, αλλά πάει καιρός που σταμάτησα να πιστεύω ή να ακολουθώ εκείνους που δεν έχουν προγραμματισμό στην δραστηριότητά τους :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Η αλήθεια είναι πως οι “αγανακτισμένοι” δεν έχουν ηγεσία, δεν έχουν διοίκηση κι ενώ αυτό ακούγεται σίγουρα ιδανικό, εντούτοις τελικά διαπιστώνουμε πως δεν είναι πρακτικό."

    Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχουν οι αγανακτισμένοι ηγεσία.Γιατί παντού πρέπει να βάζουμε ηγεσίες;;;

    Αλωστε πολλοί από αυτούς δεν έχουν δουλείες να πάνε(όπως αναφέρεις πιο κατω), γιατί απλούστατα "εκλεισαν" λόγω της βαριάς φορολογίας.Κάθε μέρα, στο δήμο μου είμαι βλέπω να κλείνουν μαγαζιά.Δεν είναι τεμπέληδες οι άνθρωποι, αγανακτισμένοι είναι με την πολιτική κατάσταση της χώρας.Ας μην του παρεξηγούμε.Δεν χρειάζεται να βρίσκουμε "αρνητικά" σε ανθρώπους που θέλουν να φωνάξουν για αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. :[ Μαριος
    συμφωνώ με το σχόλιο σου περί ηγεσίας. Ο τρόπος με τον οποίο την εννοώ αφορά στην οργάνωση και μόνο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άλλο όμως η οργάνωση, άλλο η ηγεσία.Οι αγανακτισμένοι παρακάμαπτουν πλέον το "εμπόδιο" "ηγεσία" δημιουργώντας συμμετοχικές διαδικασίες που είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικές.
    Πρέπει κατ' έμε να ενθαρυνθούν αυτού του είδους οι διαδικασίες.Τις θεωρώ πιο "αληθινές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το παρακάτω σχόλιο μου ήρθε με ηλτα από την χρήστη bio-Mπαξές και το παραθέτω αυτούσιο:

    "Πραγματικά εκπλήσσομαι με την αγανάκτησή σου προς τους αγανακτησμένους!!! Δεν είναι ένας και δυο οι λόγοι για τους οποίους αγανάκτησαν όλοι αυτοί. Κι αν βγήκαν τώρα να διαμαρτηρηθούν είναι γιατί φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι Γιαννιδάκη μου! Γιατί τόσα χρόνια μάζευαν και τώρα ξεχύλισε το πράμα...
    Και δεν νομίζω πως όλοι αυτοί είναι άνεργοι. Ανάμεσα στους αγανακτησμένους είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών. Είναι παιδιά που σπουδάζουν και δεν βλέπουν μέλλον. Είναι εργαζόμενοι που κάθε μέρα ζουν την αβεβαιότητα αν αύριο θα πάνε ξανά στις δουλειές τους. Είναι άνεργοι που μόλις χθες έχασαν την δουλειά τους. Είναι συνταξιούχοι που δούλευαν μια ζωή και τους κάνανε κρατήσεις για την σύνταξη που τους την κόβουν τώρα. Διεκδικούν τα δικά τους χρήματα που τα "δάνησαν" στο κράτος. Είναι γονείς που δουλεύουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους με το πενυχρό εισόδημα το οποίο όλο και μειώνεται ενώ συγχρώνως όλα τα έξοδα διαβίωσης αυξάνονται. Ρώτα με εμένα που σπουδάζω δυο παιδιά σε διαφορετικές πόλεις. Καλούμαι να συντηρήσω 3 σπίτια κι ένα μαγαζί που με την κρίση δεν ξέρω πόσο ακόμα θα αντέξει. Καλούμαι να ζεστάνω 3 σπίτια κι ένα κατάστημα την ώρα που θέλουν να εξισώσουν  το πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης. Και ποιά είναι τα δίκαια δήθεν μέτρα ( ανάλογα με το εισόδημα χαχα)που λένε οτι παίρνουν;Στην ίδια τιμή θα βάλει την βενζίνη και το πετρέλαιό του αυτός που ο μισθός του είναι παχύς με αυτόν που παίρνει μια σύνταξη 400 ευρώ! Το ίδιο συμβαίνει με το ρεύμα και τους φόρους και έκτακτες εισφορές που τα βάζουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. και είναι και τόσα άλλα, τα οποία τα ξέρεις, δεν χρειάζεται να τα αναφέρω.
    Αλλά πιστεύω πως η μεγαλύτερη αγανάκτηση (τουλάχιστον δική μου) είναι στο οτι καλούμαστε να πληρώσουμε τα φαγωμένα άλλων. Και οκ, να ζοριστούμε και να βοηθήσουμε όλοι ΑΛΛΑ...  Η μεγάλη μου ένσταση είναι στο οτι: εφόσον τα φάγανε λίγοι, και τους ξέρουνε ποιοί είναι ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ;;;;;;; Γιατί ο απλός λαός να ζορίζεται τόσο πολύ και αυτοί να είναι ανενόχλητοι;;;;;;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. :[ bio-Μπαξές
    έγραψα εξαρχής πως θαυμάζω το κίνημα και την αντίδραση αυτή όσο παραμένει ειρηνική. Σε ότι αφορά τους λόγους που αναφέρεις, θέλω να πω πως είναι αυτοί για σένα, άλλοι για τον δίπλα σου και πολλοί ακόμα για όλους τους άλλους.
    Δεν τίθεται θέμα σεβασμού αφού αντιλαμβάνομαι και κατανοώ όλους.
    Όμως που είναι η ενότητα και η συλλογική προσπάθεια που καλούμαστε να επιδείξουμε για μια εθνική προσπάθεια :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είπα κι εγώ εξ αρχής οτι δεν είναι 1 ή 2 οι λόγοι. Είναι πολλοί και διαφορετικοί για τον καθένα.
    Θα συμφωνίσω μαζί σου για ενότητα και συλλογική κι εθνική προσπάθεια όταν ΚΑΙ αυτοί που τα φάγανε τα επιστρέψουν. Αλλωστε, το είπα:
    "Και οκ, να ζοριστούμε και να βοηθήσουμε όλοι ΑΛΛΑ... Η μεγάλη μου ένσταση είναι στο οτι: εφόσον τα φάγανε λίγοι, και τους ξέρουνε ποιοί είναι ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ;;;;;;; Γιατί ο απλός λαός να ζορίζεται τόσο πολύ και αυτοί να είναι ανενόχλητοι;;;;;;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το