Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

αναδρομές - ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 03 Απριλίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ

Ασφαλώς και ο τίτλος είναι παρατραβηγμένος και το ξεκαθαρίζω εξ αρχής αυτό, αλλά αν ήμουν εφημερίδα σίγουρα θα «πουλούσα». Ο λόγος για τη χθεσινή περιπέτεια στο Βουκουρέστι και το δικαίωμα της αρνησικυρίας («βέτο») που άσκησε η Ελλάδα στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Λίγο νωρίτερα είχαν προηγηθεί δριμύτατες παρατηρήσεις από την ευρωπαϊκή κομισιόν για το θέμα της ανάρτησης αφισών με παραποιημένη την ελληνική σημαία στα Σκόπια. Ενώ και ελληνική οργάνωση που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ απέστειλε τις θέσεις μας και τα επιχειρήματα μας σε εφημερίδες των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών.
Το «βράδυ των διπλωματών» όπως το ονόμασα εγώ, οι ΗΠΑ έφεραν στο προσκήνιο το θέμα ένταξης των Σκοπίων. Η Ελλάδα άσκησε βέτο και όλα τελείωσαν εκεί, σημειώνοντας ένα μεγάλο εθνικό θρίαμβο. Χαρακτηριστικό είναι όμως ότι ο γάλλος πρωθυπουργός Σαρκοζί σημειώνοντας τις ελληνικές ρίζες του,  στάθηκε στο πλευρό μας και ακολούθησαν Ιταλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο και Ισλανδία. Αρχικά η «Μεσογειακή Ένωση» συσπειρώθηκε και ύστερα Ουγγαρία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία τάχθηκαν στο πλευρό μας.
Γιατί η Γερμανία δεν ήταν το ίδιο ένθερμη; Γιατί αν εξαιρέσουμε Αλβανία και Κροατία που δέχτηκαν χωρίς προβλήματα την πρόσκληση, η Γεωργία και η Ουκρανία είχαν μεγάλους αντιπάλους τη Ρωσία που βρήκε σύμμαχο τη Γερμανία. Κάπου στα διπλωματικά πηγαδάκια ακούστηκε ότι αν έμπαινε η Ουκρανία θα υπήρχε θέμα Ψυχρού Πολέμου! Άρα η Γερμανία είχε άλλο μέτωπο να ανοίξει με τους αμερικανούς.
Εναντίον της Ελλάδας φυσικά ΗΠΑ και Τουρκία με Σλοβενία, Τσεχία, Εσθονία,  Λιθουανία, Δανία, Βουλγαρία και Νορβηγία να ακολουθούν μη παίρνοντας ρίσκο να κοντραριστούν με τους αμερικανούς. Δεν πήραν θέση ο Καναδάς, η Πορτογαλία και η Βρετανία (περιέργως).
Ο Σαρκοζί έπαιξε καλά το χαρτί του ανακοινώνοντας ενίσχυση των δυνάμεων του στο Αφγανιστάν, ενώ και ο Μεϊμαράκης έδειξε πρόθυμος, όμως η ζημιά έγινε. Οι ΗΠΑ βγήκαν πληγωμένα πουλιά από τη Σύνοδο.
Οι δε σκοπιανοί, τώρα διαπίστωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν ότι θέλουν και το θάρρος/θράσος τους ελπίζω να γίνει σεβασμός για τη χώρα που κάνει κουμάντο στα Βαλκάνια, την Ελλάδα.
Πολύ απλά, αν δεν έχετε όνομα αρεστό σε εμάς, δεν έχει ούτε Ε.Ε. ούτε ΝΑΤΟ. «γκε-γκε»;
Επόμενη μέρα; Η στάση των ηττημένων (λόγω Σκοπίων και Γεωργίας, Ουκρανίας) αμερικανών, η στάση των αβοήθητων πλέον σκοπιανών και τα νέα δεδομένα στην εκ νέου έναρξη των διαπραγματεύσεων για το όνομα μεταξύ μιας ισχυρής Ελλάδας που είναι ο βασικός επενδυτής των Σκοπίων (;) και μιας μικρής χώρας με πληθυσμό που μαθαίνει ελληνικά, προσπαθεί να σπουδάσει στην Ελλάδα και να αντιγράψει τους έλληνες, τα Σκόπια!

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το