Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

αναδρομές - ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΝΕΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 20 Μαΐου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΝΕΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ

Χριστός Ανέστη! Εδώ και μερικές ημέρες βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ύστερα από την εκλογή του Α. Νταβούτογλου στο Υπουργείο Εξωτερικών της τουρκίας.
Ο συγκεκριμένος καθηγητής που μπήκε στους κόλπους της πολιτικής είναι έτοιμος να περάσει πολύ επαναστατικές θεωρίες που είναι δυνατό να εκθέσουν τη χώρα τους. Ο Νταβούτογλου δεν συμμερίζεται καθόλου τον Ατατούρκ του οποίου προσβάλλει τις ιδέες. Αν και έχει συμμετοχή σε ιστορικές διεθνείς προσεγγίσεις της τουρκίας με άλλα κράτη (καθώς υπήρξε συμβουλάτορας του πρωθυπουργού) όπως η Συρία.
Εκείνο που ο ίδιος επιθυμεί τώρα είναι η ενίσχυση των μουσουλμανικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια και οι επιρροές σε αυτούς. Αντίστοιχα δηλώνει ανοιχτά πως είναι περήφανος για το 1974 όπου η επιδρομή στην Κύπρο μετουσιώθηκε σε νόμιμη αναγνώριση της. Τώρα προτείνει τη δημιουργία δυο ισότιμων κρατών.
Ο νέος υπουργός εξωτερικών έχει εκδηλώσει ανοιχτά τις απόψεις του για το Αιγαίο που τον έχει απασχολήσει εκτενώς σε συγγράμματα του. Θεωρεί πως τα νησιά χάθηκαν εξαιτίας ολιγωρίας της τουρκίας και τα φλέγοντα ζητήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, το FIR και η στρατικωποιημένες ζώνες, προβλήματα που προκύπτουν από το ότι τα νησιά δεν βρίσκονται υπό την φυσική τους κατοχή, την τουρκία!
Είναι χαρακτηριστικό πως έχει αναφέρει πως για το θέμα των νησιών, η τουρκία βρίσκεται μόνο με την Ελλάδα κοντά σε πόλεμο. Σε πρόσφατη συνάντηση του με αξιωματούχους του ΟΗΕ, έσπευσε να καλύψει τα νώτα του, λέγοντας πως αναλαμβάνοντας το πόστο του, βρήκε εξαιρετική συνεργασία με την Ελλάδα για τις διαφορές τους, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη χώρα μας.
Δε θέλει ούτε πολιτικούς αναλυτές, ούτε σκεπτικιστές πολίτες για να αντιληφθούμε πως η νέα αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα πισωγύρισμα για τις σχέσεις μας με την τουρκία.
Και επειδή στην πολιτική δεν αστοχώ, προβλέπω νέα σκληρά μέτρα απέναντι στη χώρα μας για τα οποία θα χρειαστεί μεγαλύτερη βούληση απ’ τη νέα κυβέρνηση που θα έχουμε σύντομα, που δε θα περιορίζεται στη γραμμή «κι ότι μας κάνατε, νερό κι αλάτι».

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το