Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

αναδρομές - ΧΩΡΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ Η ΒΟΥΛΗ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 20 Νοεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ Η ΒΟΥΛΗ

Τόσα χρόνια, τόση έκθεση στη δημοσιότητα, μεγάλες καμπάνιες, είναι φυσικό να έχουν προκαλέσει την οικολογική ευαισθητοποίηση στους περισσότερους από εμάς.
Ύστερα από πολλές δεκαετίες αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων και κατανάλωσης των οικολογικών μας αγαθών, σιγά-σιγά οι κοινωνίες στρέφονται σε συνειδήσεις που προάγουν την υπεράσπιση του περιβάλλοντος με ποικίλες μεθόδους και πολιτικές που βασίζονται σε μακροχρόνιους σχεδιασμούς.
Κι αν υπάρχουν πολιτείες που θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον και δε μπορούν; Πριν βάλουμε όλοι μαζί τα γέλια και τα κλάματα ας δούμε το παράδειγμα της Ελλάδας που αν εξετάσουμε λίγο τη νομοθετική της διάρθρωση, παρατηρεί κανείς πως έχει τεράστια νομοθετικά κενά και μεγάλη αδυναμία εφαρμογής των ελάχιστων νομικών πλαισίων που αφορούν το περιβάλλον.
Έτσι, προσπάθειες να σώσουμε τα πεντέμισι χιλιάδες είδη φυτών και περί είκοσι μία χιλιάδες είδη ζώων που φιλοξενούμε στη χώρα μας πέφτουν στο νομοθετικό κενό. Παρ’ ότι οι αρμόδιοι φορείς για τέτοια ζητήματα ολοένα και αυξάνονται, η κατάσταση που επικρατεί χειροτερεύει εξαιτίας πυρκαγιών, υπερβόσκησης, κυνηγιού, οικιστικής επέκτασης, κακής διαχείρισης αποβλήτων κ.α. δηλαδή γεγονότων που θα μπορούσαμε να αποφεύγουμε με τις κατάλληλες νομοθετικές διαρρυθμίσεις.
Από την άλλη, όπου υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να τους διαφυλάξει, καθώς μιλάμε για μη πληθυσμιακές –συνήθως- εκτάσεις τις οποίες το κράτος ιεραρχεί πολύ χαμηλά στον προϋπολογισμό του.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι και η αλόγιστη διοχέτευση διασυνοριακών αποβλήτων. Η Ελλάδα δεν έχει περιορίσει αυτά τα ιδιαίτερα σύνορα με αποτέλεσμα η ελληνική γη να καταπονείται επιπρόσθετα.
Πρόσφατα είχαμε ένα συνέδριο στις Σέρρες που εκθειάστηκε το ζήτημα αυτό ενώ συντάχθηκε και ανάλογη έκθεση με αιτήματα βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης στον ελλαδικό χώρο.
Παγκόσμιες μελέτες αναφέρουν ότι τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια με βάση το ρυθμό κατανάλωσης, ο κόσμος θα χρειαστεί δύο πλανήτες για να καλύψει τις ανάγκες του και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απαιτούμε περισσότερη καταπόνηση του περιβάλλοντος. Μήπως στις επόμενες εκλογές να έχουμε ένα ακόμη κριτήριο αξιολόγησης;

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το