Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

αναδρομές - ΜΙΣΘΟΙ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ!

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 4 Σεπτεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΜΙΣΘΟΙ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ!

Πολύς λόγος γίνεται για τις αμοιβές. Η περιβόητη πλέον, «γενιά των 700€» και από την άλλη διάσημοι αθλητές και καλλιτέχνες που αμείβονται με μυθικά ποσά που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της λογικής ή ακόμα και του υπερβολικού.
Έχουμε διαβάσει για ποδοσφαιριστές που πληρώνονται 200.000€ την εβδομάδα και φυσικά στην αγορά των αθλητών η κλίμακα ξεφεύγει εντελώς από κάθε μετρήσιμη έννοια για εμάς. Μιλάμε για τις αμοιβές τους λες και πρόκειται για μάρκες στη Monopoly!
Οι περισσότεροι απλά δεν ασχολούνται, κάποιοι όμως θεωρούν τα νούμερα αυτά αναιδέστατη πρόκληση για τα μικρομεσαία στρώματα (τα οποία εμμέσως πληρώνουν όλους αυτούς) και ειδικά για το επάγγελμα το οποίο… πραγματεύονται.
Το αν αξίζουν τα χρήματα τους, είναι μάλλον μια έννοια υποκειμενική. Εξαρτάται από το αν σου αρέσει αυτό που κάνουν. Οι αθλητές σε αντίθεση με τους καλλιτέχνες έχουν «ηλικιακή» ημερομηνία λήξεως. Όμως, προφανώς υπάρχει διαθέσιμο χρήμα, όποτε γιατί να μην το πληρώνονται οι παίκτες και να το κερδίζουν οι χορηγοί και οι μεγαλοεπιχειρηματίες;
Από την άλλη θα μπορούσε να υπάρχει κανονισμός που θα προέβλεπε ένα πλαφόν πάνω από το οποίο αναλογικά, χρήματα θα μοιραζόντουσαν σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών ή σε αθλητικές υποδομές ή ακόμα και σε άλλους τομείς, όπως η ενίσχυση ευπαθών ομάδων, τόσο ώστε τα ποσά απλά να εξισορροπηθούν σε ένα βαθμό. Ποιος όμως τους το λέει τώρα;
Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα αθλητών και καλλιτεχνών που προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες, οι οποίοι στο απόγειο της καριέρας τους –και των οικονομικών απολαβών τους- δωρίζουν τεράστια ποσά σε ομάδες ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη (βλ. Rivaldo, Ronaldinho, Weah, ακόμα και Πλούταρχος). Και από την άλλη συναντάμε την αλαζονεία κάποιον που τυφλώνονται από το χρήμα.
Το πιο πιθανό είναι πως κανείς ποτέ δε θα παρέμβει όσο το αντικείμενο δραστηριότητας εκείνων που πληρώνονται αδρά, παραμένει τόσο δημοφιλές στον κόσμο. Η ευχή που μένει, είναι να γίνεται σωστή διαχείριση των χρημάτων που κερδίζουν.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το