Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

αναδρομές - ΟΒΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 23 Απριλίου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΟΒΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Xριστός Ανέστη! Ζήσαμε πριν λίγες μέρες την πρώτη υπερατλαντική επίσκεψη του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Obama. Μια πολυσήμαντη επίσκεψη στην Ευρώπη που θορύβησε ποικιλοτρόπως όλον τον κόσμο.
Μια πρώτη αντίδραση θα μπορούσε να είναι η φράση «σκασίλα μας»! Όμως κάθε αγανακτισμένος πολίτης τούτου του τόπου (δηλαδή όλοι) ασυναίσθητα συμμετέχει στα πολιτικά δρώμενα εκφράζοντας την αγανάκτησή του.
Και όσοι ενημερωθήκατε για την τριπλή επίσκεψη Obama δεν έχετε ανάγκη από περαιτέρω ενημέρωση, όμως ας δούμε κάνα-δυο αντιπολιτικά ζητήματα.
Η παρουσία του πρώτα στη σύνοδο G20 και ύστερα στο συμβούλιο ασφαλείας του ΝΑΤΟ ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών να «ξενιτευτούν» ενώνοντας τη φωνή τους και εκφράζοντας τεράστια αγανάκτηση. Ανάμεσά τους κακοποιά στοιχεία που έσπειραν τον πανικό, καταστρέφοντας περιουσίες, ξοδεύοντας τα λεφτά του μπαμπά (βλέπε τον έλληνα φοιτητή στην Αγγλία που συνελήφθη) σε μολότοφ κ.α.
Εκεί πάρθηκε η μεγάλη απόφαση της οικονομικής ενίσχυσης στην προσπάθεια αποσυμφόρησης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ίσως να μη χρησιμοποιήθηκε το μαγικό ραβδάκι (το ποιο;), όμως η ενασχόληση και μόνο με το τεράστιο ζήτημα, αποτελεί μια θετική εξέλιξη.
Στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΝΑΤΟ τέθηκαν πολλά ζητήματα επί τάπητος. Εγώ κρατάω μια τεράστια επαναπροσέγγιση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης, που ξεπέρασαν την καλή θέληση των πρώτων ημερών Obama ως πρόεδρος. Ήταν λες και για λίγο, βάλανε όλοι τη φανέλα της ίδια ποδοσφαιρικής ομάδας, σκύψανε γύρω απ’ τη μπάλα και αισθάνθηκαν το άγχος της ευθύνης από τις κατάμεστες κερκίδες του γηπέδου με τους φιλάθλους να εκλιπαρούν για νίκη, με καχυποψία όμως.
Ο αμερικανός πήγε και στην τουρκία και πριν όλοι προλάβουν να τον κατηγορήσουν που προτίμησε εκείνους αντί για εμάς, πήραν την απάντηση δια στόματος υπουργού εξωτερικών (κα. Clinton) ότι τάσσεται με την Ελλάδα στο «σκοπιανό» και βλέποντας πως η επίσκεψη στην τουρκία αφορούσε προσέγγιση στους ισλαμιστές. Επίσκεψη που στη χειρότερη δε θα μας βλάψει.
Μάγκας ο Obama στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη. Κι όσο η Γαλλία και η Γερμανία κρατούν την τουρκία μακριά από την Ε.Ε. η Ελλάδα έχει λίγη πίστωση χρόνου ακόμα στον ύπνο του δικαίου της.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το