Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ENA e-ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Καληνωρίσματα. Μία από τις σοβαρές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ως γνωστόν, η μείωση των κρατικών δαπανών. Για την ακρίβεια όσα περισσότερα χρήματα μπορούν να (δια)σωθούν είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτα. Οι φόροι αυξήθηκαν, τα επιδόματα κόπηκαν, οι φοροαπαλλαγές αυστηροποιήθηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν κι έτσι η οικονομική θηλιά προς τον μέσο έλληνα ολοένα και σφίγγει. Όλα υπέρ της μείωσης του ελλείμματος. Η σκέψη να μειωθούν τα κρατικά έξοδα ήταν εξαιρετική. Με την ευκαιρία, είδαν το φως της δημοσιότητας υπέρογκες δαπάνες (ή υπεξαιρέσεις αν προτιμάτε) σε νοσοκομεία, εφορίες και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Πλέον γίνεται προσπάθεια οργάνωσης και ιδανικής διαχείρισης.

Ένα μέρος της μεγάλης αυτής επιδίωξης είναι πολλά υποσχόμενο και αφορά τις συναλλαγές με το κράτος κάτω από ψηφιακή ομπρέλα. imageΜάλιστα. Πολίτες με δημόσιες υπηρεσίες και το αντίστροφο αρχίζουν να συναλλάσσονται μέσω της τεχνολογίας. Διοικητικές πράξεις, συντάξεις, δικαιολογητικά, αρχειοθετήσεις και κοινοποιήσεις, ιατρικές συνταγές και αιτήσεις προς το δημόσιο, όλα μέσω ειδικών προγραμμάτων ικανών να εξυπηρετήσουν. Είμαι σίγουρος πως στο άκουσμα των παραπάνω, το μυαλό αυτομάτως πηγαίνει σε μεγάλες ουρές, αναιδείς δημόσιους υπαλλήλους, έλλειψη ενός και μόνο δικαιολογητικού, βόλτα από τα γραφεία της υπηρεσίας για σφραγίδα, πρωτόκολλο, κατάθεση, αρχειοθέτηση και πάει λέγοντας.

Αν μια βάση δεδομένων, ένα πληροφοριακό σύστημα μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις διεργασίες, τότε ουσιαστικά κερδίζουμε σε χρόνο, εγκυρότητα, διαφάνεια, αμεσότητα και ακρίβεια. Όμως ας μην παρασύρομαι ξεχνώντας τον αρχικό στόχο. Ναι, γιατί οι υπολογισμοί που δημοσιοποιήθηκαν αναφέρουν 25% μείωση των διοικητικών δαπανών. Μιλάμε για το ένα τέταρτο των εξόδων που απαιτούνται σε αυτές τις υπηρεσίες και από τις οποίες ας μην ξεχνάμε πως ουδείς δεν είναι ευχαριστημένος στο κάτω-κάτω.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στον τομέα του e-gov και οφείλει να προβεί σε γοργά βήματα ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού. Αν αυτό συνοδευτεί από μείωση των κρατικών δαπανών –που είναι και το ζητούμενο- και με βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, τότε γιατί όχι;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ :[

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς(αν και στηρίζω μια τέτοια σκέψη)είναι ανέφικτο για τα ελληνικά δεδομένα.Δουλεύω στο δημόσιο και βλέπω τι γίνεται και με ποιό τρόπο γίνεται.Κάνεις και όταν λέω "κανείς" ενωώ "κανείς" δεν θέλει να γίνει τίποτα τέτοιο(με εξαιρεση μόνο εμένα).Δεν τους αρέσει αυτή η σκέψη γιατί σκέπετονται πως α)θα απολυθούν άτομα που με τους υπολογιστές δε θα χρειάζονται β)Όσοι ξέρουν υπολογιστές ξέρουν μόνο τους βασικούς χειρισμούς τους.H παρέα μας του spaces(χιγιώργης, demima, annyra, μιχάλης, theo, Mυρσίνη, Contessina, salem's, maria tombako, τσουκνιδιτσα, lady of avalon, και οι λοιποί, ξέρουμε πολύ καλύτερο χειρισμό υπολογιστή να φανταστείς από τον καλύτερο χειριστή υπολογιστή του δημοσίου...και δεν υπερβάλω.Είμαι στο δημόσιο και ξέρω τι λέω!!!Τα βλέπω αυτά κάθε μέρα.Ένα σωρό πράγματα σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν με αυτόν τον τρόπο-τους υπολογιστές- αλλά όσοι δεν ξέρουν δεν θέλουν να μάθουν και όσοι ξέρουν είτε απαιτούν το επίδομα του ηλ. υπολογιστή αλλιώς δεν κάνουν την δουλειά- είτε δεν θέλουν να κουραστούν να μάθουν άλλα πράγματα πάνω στον υπολογιστή.Κοινώς όλοι τους απεχθάνονται κάθε είδους αλλάγη!!!Τό ότι θα μειωνόντουσαν τα έξοδα με τους υπολογιστές αυτό είναι το μόνο σίγουρο και συμφωνώ μαζί σου φίλε μου αλλά όπως είδες και πιο πάνω στο σχόλιό μου, το κύριο εμπόδιο είναι οι ίδιοι οι υπάλληλοι.
    Επίσης, έχω δει υπαλλήλους(κυρίως παιδιά από τα stage-τα όποια stage πλέον καταργήθηκαν για λόγους οικονομίας)την ώρα της δουλειάς να μπαίνουν στο facebook και στο msn.E΄χω δει υπαλλήλους να ρίχνουν πασιέντζα στον υπολογιστή.
    Όσο και να θέλουμε λοιπόν να προχωρήσουμε υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως το πως θα νοιαστεί ο υπάλληλος να κάνει τη δουλειά του υπεύθυνα αντι να "παίζει" στον υπολογιστή.
    Κάποτε ρώτησα σε ένα γραφείο συναδέλφων που ασχολείται όλο με φακέλους υπαλλήλων γιατί δε τους φτιάχνουν σε ηλεκτρονική μορφή να μην τους πιάνει χωρο(όλα τους τα ντουλάπια είναι γεμάτα και σε μερικές περιπτώσεις δεν ξέρουν που να βάλουν τους φακέλους)Μου απάντησαν ως εξής:
    "Kαι ποιός θα το κάνει;;;Ξέρεις πόσο καιρό θα πάρει αυτή η δουλειά;;;Χρόνια"

    Αυτή ήταν η απάντησή τους.
    Δυστυχώς φίλε μου η αλήθεια είναι πως δεν θέλουν πολλοί τις άλλαγες.Νόμίζουμε ότι τις θελουν πολλοί αλλα΄δεν είναι έτσι.
    Όλοι γύρω μου θέλουν να βγάλουν τον άρτο τον επιούσιο και αυτό μόνο.Μέτα δε τους νοιάζει τίποτα.("παρτάκηδες" όπως τους λένε κάποιοι στη δουλειά μου)

    Αν ποτέ γίνει αυτό το ηλεκτρονικό δημόσιο θα πετάω απ τη χαρά μου.Θα πετάω απ τη χαρά μου γιατί η γραφειοκρατία που υπαρχει τώρα είναι τόσο εμπόδιο για τον πολιτή που μόνο οι υπολογιστές θα μπορούσαν να την λύσουν.

    Ίσως σε 10 χρόνια(και αυτό κατ' εμέ είναι αισιόδοξη πρόβλεψη) το e-gov στην Ελλάδα να είναι πραγματικά γεγονός.Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε σε αυτόν τον τομέα.Πάρα πολύ δρόμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το