Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

αναδρομές - H 7η TEXNH ΨΗΦΙΑΚΗ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 19 Δεκεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: H 7η TEXNH ΨΗΦΙΑΚΗ

Χθες λοιπόν ήμουν στον κινηματογράφο με την παρέα μου για να παρακολουθήσω την ταινία «Beowulf». Anthony Hopkins, John Malcovich, Angelina Jolie, Σκανδιναβικό παραμύθι, δε μπορεί, ταινιάρα θα είναι! Αρχίζει η προβολή και στα πρώτα πλάνα βλέπουμε ψηφιακές φιγούρες, άνθρωποι, τοποθεσίες, όλα ψηφιακά. «Πω-πω! Τι εντυπωσιακή ταινία θα είναι»! Όσο περνούσε η ώρα διαπιστώνουμε ότι η ταινία είναι ψηφιακή! Αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά ανάμεσα στο ψεύτικο και το αληθινό. Μέχρι που σε κάποιες σκηνές αναγνωρίζουμε τους διάσημους ηθοποιούς. Ναι, είναι αυτοί. Ή μήπως δεν είναι; Είναι ψηφιακές απεικονίσεις τους;
Ειλικρινά μέχρι το τέλος της ταινίας μείναμε με την απορία και πραγματικά δεν έχω καθόλου όρεξη να το ερευνήσω. Παρακολουθήσαμε μια ταινία με ψηφιακές εμφανίσεις με μερικές «έκτακτες» εμφανίσεις τις προσθήκες ηθοποιών; Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα; Αυτός είναι ο νέος εφιάλτης; Μην με παρεξηγήσετε. Είμαι οπαδός της ψηφιακής συμπλήρωσης κάποιων σκηνών. Λατρεύω τα ειδικά εφέ και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Εγώ όμως πήγα να δω τους ηθοποιούς και.. δεν τους είδα!
Είχα διαβάσει πριν καιρό ότι αυτό θα είναι το μέλλον της 7ης τέχνης. Δε θέλω να το πιστέψω. Πολύ φοβάμαι ότι το βίωσα χθες, όμως περισσότερο τρόμαξα, παρά απήλαυσα την ταινία. (και) Η ερμηνεία του ηθοποιού κρίνει την ποιότητα της ταινίας και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
Ασφαλώς και καμιά σχέση δεν έχουν οι ταινίες κινουμένων σχεδίων (Νεκρή Νύφη), που αποτελούνται έτσι και αλλιώς από χαρακτήρες που δεν υποδύονται ηθοποιοί. Το θέμα είναι ότι αυτές βασίζονται σε άλλα στοιχεία, όπως ο στόχος στο παιδικό κοινό ή στο εξωπραγματικό και δεν επηρεάζουν την ποιότητα. 
Προσωπικά δε συμφωνώ καθόλου με την ιδέα της αντικατάστασης –έστω και μερικής- των ηθοποιών από ψηφιακά.. στιγμιότυπα. Θεωρώ ότι η χρήση τους είναι πολύ σημαντική στα ειδικά εφέ και σε άλλες προσθετικές πινελιές στην ταινία, αλλά ως εκεί.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το