Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

αναδρομές - ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 20 Αυγούστου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Ελλάδα. Μια μικρή χώρα με πολλά προβλήματα που κατά έναν θαυματουργικό τρόπο πάντα καταφέρνει να επιβιώνει και να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες ακόμα και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο!

Και επειδή μια χώρα προοδεύει –ευτυχώς ή δυστυχώς- από την εισροή χρήματος, η Ελλάδα τα καταφέρνει περίφημα στον τομέα του τουρισμού. Κατ’ εμέ η βασική διαφορά του κλάδου του τουρισμού με άλλους είναι ακριβώς η εισροή χρήματος.

Σκεφτείτε ότι η λεγόμενη ανακύκλωση χρήματος έχει να κάνει με τη φυσιολογική συμπεριφορά των καταναλωτών και του κλάδου της βιομηχανίας με εξαίρεση της εξαγωγές, όπου όλοι (μας) πληρώνουν κατά κύριο λόγο ελληνικές επιχειρήσεις απολαμβάνοντας τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους με χρήματα που επιστρέφουν στο κράτος με τους φόρους και στον κόσμο με το υπαλληλικό προσωπικό.

Στον τουρισμό τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ξένοι απ’ όλο τον κόσμο έρχονται και πληρώνουν με χρήματα που δεν προέρχονται από την ελληνική οικονομία και τον έλληνα μικρομεσαίο (τουλάχιστον όχι άμεσα).

Τα χρήματα καταναλώνονται για λόγους διαμονής (ξενοδοχεία), μεταφοράς (πρακτορεία ταξιδίων), σίτισης (ταβέρνες), ψυχαγωγίας (τοπικά σημεία διασκέδασης), ενημέρωσης, πολιτισμού (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι) και είμαι βέβαιος πως θα μπορέσετε να συμπληρώσετε τη λίστα.

Από τα χρήματα των τουριστών που ξοδεύουν με λιγότερη σύνεση απ’ ότι στον τόπο τους επωφελούνται από τον κρατικό μηχανισμό μέχρι τα τοπικά ψιλικατζίδικα που βρίσκονται κοντά σε σημεία ενδιαφέροντος.

Αυτά, είναι χρήματα που δεν φεύγουν από ελληνικές τσέπες. Είναι μια καθαρή εισροή χρήματος που αργότερα δύναται να ανακυκλωθεί ώστε να ενεργοποιηθούν κι άλλοι κλάδοι που θα αναζωογονήσουν άλλα επαγγέλματα, όπως οι οικοδομές που λέγεται πως ευθύνονται για την δραστηριότητα τουλάχιστον διακοσίων ογδόντα πέντε επαγγελμάτων.

Αυτό είναι καθαρό χρήμα που η πολύπαθη ελληνική οικονομία έχει ανάγκη. Δεν είναι λοιπόν χρέος όλων, σχετικών και άσχετων με τον κλάδο, να διαφυλάξουμε τον τουρισμό; Να φερόμαστε ευγενικά, να βοηθάμε σε τυχόν απορίες, να παρέχουμε προσιτές τιμές με υψηλή ποιότητα, να δώσουμε κάτι παραπάνω από την ζεστασιά μας; Τον επόμενο χρόνο θα έρθουν με την παρέα τους.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το