Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

αναδρομές - ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 08 Δεκεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ

Έγινε μια έρευνα για την κατανομή χρόνου στο χειρισμό του τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης σε κάθε μέλος της οικογένειας. Δε θα αναφέρω νούμερα γιατί είναι αποκαρδιωτικά.
Μια οικογενειακή τηλεόραση είναι αμέτρητες ώρες ανοιχτή κάθε μέρα. Μάλιστα, είναι πιθανό να υπάρξει και διαμάχη μεταξύ μελών της, για το ποιος θα κρατά το… σκήπτρο του τηλεχειριστηρίου!
Στις περισσότερες των περιπτώσεων ακόμα και στις δημοκρατικές οικογένειες, υπάρχει μια άτυπη ιεραρχία στο ζήτημα και έτσι ο άντρας/πατέρας έχει τον πρώτο λόγο στην διαχείριση τις ώρες που βρίσκεται στο σπίτι. Τις υπόλοιπες ώρες συναντάμε πολύ συχνά το φαινόμενο της ηλικιακής επιβολής.
Υπάρχουν και περιπτώσεις βέβαια που τα πάντα γίνονται με βάση ένα συμφωνημένο σχέδιο κατανομής του «σκήπτρου» σε κάθε μέλος με βάση το πρόγραμμα, τις υποχρεώσεις, το χρόνο και τις επιθυμίες του καθενός.
Από την άλλη στις μέρες μας, παρατηρούμε το φαινόμενο της προσωπικής τηλεόρασης, με σχεδόν κάθε μέλος του σπιτιού να διαθέτει την προσωπική του τηλεόραση και έτσι την αντίστοιχη ελευθερία.
Όμως όσο και αν το αναλύσουμε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η σημερινή οικογένεια έχει μια τάση εθισμού στη χρήση του τηλεχειριστηρίου, φυσική συνέπεια των υπερβολικών ωρών που η τηλεόραση παραμένει ανοιχτή.
Πρέπει να παραδεχτούμε όλοι πως πέρα από τα πολύ συγκεκριμένα προγράμματα που επιλέγουμε να παρακολουθήσουμε, επιλέγουμε να κρατήσουμε τη συσκευή ανοιχτή για να προβάλλουμε διάφορα προγράμματα και να χρησιμοποιήσουμε το τηλεχειριστήριο.
Η προσοχή στρέφεται στην οθόνη και η έννοια της οικογένειας που πλέον αδυνατεί να βρει τρόπους να περάσει καλά εκτός τηλεόρασης, χάνεται. Ο καθένας παρακολουθεί σκεπτόμενος ποιο θα είναι το επόμενο νούμερο που θα πατήσει ο κάτοχος του σκήπτρου.
Θεωρώ μεγάλη ειρωνεία να εξαρτάται μέρος της ημέρας μας, άρα και της ζωής μας από μια συσκευή υπέρυθρων ακτινών περιορισμένων δυνατοτήτων. Προτιμώ να έχω τη ζωή μου στα χέρια μου και όχι το τηλεχειριστήριο!

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το