Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

αναδρομές - ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 19 Ιανουαρίου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

Ο πόλεμος που σημάδεψε το νεαρό 2009 θα μείνει στην ιστορία για το μέγεθος της διπλωματίας που έλαβε μέρος κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών από πολλές χώρες, αλλά και για τις σοβαρές καταγγελίες ενάντια του Ισραήλ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Οι πράξεις που νοούνται ως «εγκλήματα πολέμου» είναι συγκεκριμένες και ορίστηκαν στη Γενεύη σε συνέδριο που καθιστά το Διεθνές Δίκαιο. Σε έναν πόλεμο είναι προφανώς δύσκολο να ελέγξεις τις πράξεις σου, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν περιορίζεσαι θεσμικά.
Μια ματιά στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από πολλές οργανώσεις θα μας πείσει για το μέγεθος της βαρβαρότητας του πολέμου στη Γάζα.
Εν αρχή, το Ισραήλ έχει εξακριβωθεί ότι πετούσε βόμβες λευκού φωσφόρου, κάτι που επηρεάζει κατά πολύ τους άμαχους και αποτελεί σοβαρή παράβαση.
Η μεγαλύτερη αθλιότητα όμως που διέπραξε, ήταν τα χτυπήματα στον ΟΗΕ. Στην αρχή χτύπησε τρία σχολεία που ο ΟΗΕ είχε φτιάξει εκεί για τους πρόσφυγες και τα οποία λειτουργούσαν ως καταφύγια αμάχων. Δυο μέρες αργότερα χτύπησε όχημα που μετέφερε μέλη ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ με αποτέλεσμα ο ένας να σκοτωθεί και οι άλλοι δύο να τραυματιστούν. Λίγες μέρες μετά οι ισραηλινοί χτύπησαν κτίριο που στέγαζε γραφεία του ΟΗΕ, αλλά και μέσα μαζικής ενημέρωσης, με απολογισμό τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
Υπάρχουν πολλές ακόμη ιστορίες αηδίας, όπως τη δεύτερη κιόλας μέρα εισβολής στη Γάζα, όπου στρατιώτες ανάγκασαν πολλούς αμάχους να εισέλθουν σε μια πολυκατοικία και ύστερα από κάποιες ώρες, τη βομβάρδισαν με αποτέλεσμα να ανέβει ο αριθμός των θυμάτων.
Γνωστή έγινε και η ιστορία για τις επιθέσεις σε ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες ή πήγαιναν να τους παραλάβουν.
Επίσης ανατριχιαστική είναι η ιστορία κατά την οποία ισραηλινοί στρατιώτες φυγάδευαν πολίτες με άσπρα σημαιάκια (άμαχους), όχι όμως για να τους απομακρύνουν από τα πεδία μαχών, αλλά για να τους εκτελέσουν κατά ομάδες, εν ψυχρώ!
Το Ισραήλ όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να λογοδοτήσει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, όμως για μια ακόμη φορά το κράτος των εβραίων έδειξε πως ξεχνά εύκολα τα πάνδεινα των ναζί.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το