Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

αναδρομές - ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 6 Αυγούστου 2007
ΤΙΤΛΟΣ: ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Τις προάλλες σκεφτόμουν πως αποτρόπαια εγκλήματα και στυφνοί εγκληματίες υπήρχαν από τις πρώτες σελίδες της ιστορίας του κόσμου, όπου ο Κάιν σκότωσε τον αδερφό του,  Άβελ. Από τότε εβραίοι, τούρκοι, γάλλοι, άγγλοι, γερμανοί, αμερικανοί κ.α. σφαγιάζουν ανά περιόδους ολόκληρους λαούς στο όνομα του συμφέροντος.
Στο μεταξύ πολίτες όλου του κόσμου και με το πέρασμα του χρόνου έχουν ανακαλύψει πρωτοφανείς μεθόδους εγκληματικότητας. Φαντασία και παρανοϊκότητα να υπάρχουν…
Ένας άνθρωπος σκοτώνει έναν άλλο και λίγοι ασχολούνται. Κάποιος σκοτώνει έναν διάσημο (περίπτωση Σεργιανόπουλου) ή με πρωτοφανή τρόπο (περίπτωση ανώμαλου στη Σαντορίνη που περπατούσε στο δρόμο με το κεφάλι του θύματος) και ξαφνικά όλοι ασχολούνται για μέρες. Το συμπέρασμα είναι ότι ένα καλοφτιαγμένο έγκλημα με στοιχεία φήμης και εφευρετικότητας, επικροτείται από το… κοινό! Δεν υπάρχει θέμα αποτροπιασμού και άλλες ζωγραφιστές λέξεις που κοσμούν τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων. Ο κόσμος αρέσκεται στα έξυπνα εγκλήματα! Είμαι σε θέση να το γράφω από την εργασιακή μου εμπειρία.
Είναι γεγονός πως κάποιες έρευνες δείχνουν κατά περιόδους, πως η εγκληματικότητα αυξάνεται σε κάποια περιοχή και αυτό (συνήθως) δε χωρά αμφιβολία. Όμως αυτό δε σημαίνει πως κατά περιόδους δε μειώνεται κιόλας, απλά αυτό δεν ανακοινώνεται ποτέ.
Ένα βασικό στοιχείο ενός εγκλήματος είναι το κίνητρο. Ίσως το βασικότερο για τον εγκληματία, όμως πιστέψτε με, το τελευταίο για τον άφωνο «θεατή». Το κίνητρο μπορεί να διαφέρει, όμως τι σημασία έχει μπρος στην… εκτέλεση;
Αναρωτιόμαστε τώρα ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη πρόκληση για τον πολίτη/εγκληματία αυτού του τόπου; Πλήρης εκμετάλλευση της τεχνολογίας, κατασκευή ενός αξιοζήλευτου σεναρίου, επένδυση μερικών χρημάτων στη σκηνογραφία της υπόθεσης και ανάπτυξη της τρέλας που σε άφθονες ποσότητες κουβαλά ο καθένας.
Η εγκληματικότητα δεν αυξάνεται απαραίτητα, απλά γίνεται πιο διάσημη, με πρωτότυπες μεθόδους ληστείας, απάτης, ηλεκτρονικής εισβολής, δολοφονίας κ.α. Ο σωστός εγκληματίας, είναι ένας άνθρωπος με ανεπτυγμένη φαντασία, υψηλή παρανοϊκότητα και ασταθές κίνητρο (βλ. Joker) και ο μέσος πολίτης απλά, θα παραμένει καθηλωμένος παρακολουθώντας τον.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το