Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

αναδρομές - ΝΕΑ ΑΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 22 Ιουλίου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΝΕΑ ΑΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ
Από την πρώτη Ιουλίου η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει περάσει ψηλά, στην Σουηδία. Χρόνια περίμενα την ανάληψη του εξαμηνιαίου αυτού του αξιώματος από μια σκανδιναβική χώρα.
Οι σουηδοί δεν κρύφτηκαν γύρω από τις επιμέρους ανάγκες της κοινωνίας της Ευρώπης και δήλωσαν πως αυτή τη στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν τριπλή κρίση στους τομείς της οικονομίας, της απασχόλησης και της οικολογίας.
Δε μου κάνει εντύπωση ότι δίνουν μεγάλο βάρος στο περιβάλλον και θέτουν ως πρωταρχικό παράγοντα την ενασχόληση με αυτό το θέμα. Η σύγκλιση των παραμέτρων της συνθήκης του Κιότο και η γενική εναρμόνιση των κρατών-μελών με περιβαλλοντολογικά προγράμματα αποτελεί ένα πρώτο στοίχημα. Μια ικανοποιητική προσέγγιση στους επόμενους έξι μήνες θα είναι αρκετή.
Όμως η κοινωνική μάστιγα της Ευρώπης και του κόσμου αφορά την περιβόητη οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Δεν έτυχε να διαβάσω κάπου για τον σχεδιασμό αντίδρασης των σουηδών, όμως η εν γένει πολιτική τους έχει αποδείξει στο παρελθόν πως εφαρμόζουν μοντέλα ουσίας. Με αγωνία περιμένω τις πρώτες τους ενέργειες στον (περιορισμένο) βαθμό εξουσίας που τους δίνει η προεδρία της ΕΕ και εναποθέτω αρκετές ελπίδες στο συγκροτημένο τρόπο εφαρμογής των σκέψεων που ικανοποιούν τις ανάγκες. Μεγάλο παράδειγμα; Η παιδεία τους.
Δε διαφωνεί κανείς πως το ζήτημα της παιδείας, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια αποτελεί συνέπεια της οικονομικής κρίσης , οπότε αν οι σουηδοί το ξεχωρίζουν, ίσως μας προετοιμάζουν για μια ξεχωριστή προσέγγιση που ίσως να είναι αυτό που απαιτεί η περίσταση. Άλλωστε αν δοθούν κίνητρα προσλήψεων σε επιχειρήσεις, αν μειωθεί η ανεργία, εκείνος που θα ζημιωθεί θα είναι η… οικονομική κρίση.
Εγώ ψηφίζω Σουηδία και προσδοκώ στις ενέργειές τους. Εμπιστεύομαι την γενικότερη πολιτική τους βασιζόμενος σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης που ίσως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μεσογειακούς λαούς, όμως έχει τα αποτελέσματα που απαιτούνται στο μέρος όπου εφαρμόζονται. Το επόμενο εξάμηνο είναι δικό τους.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το