Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

αναδρομές - ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ HOLLYWOOD. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 13 Νοεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ HOLLYWOOD. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ

Δεν ξέρω πως μου βγήκε αυτή η φήμη, όμως πάλεψα πολλά χρόνια για να μη μου προσάψουν ξανά ότι είμαι ξενομανής. Έφτασα σε σημείο να με χαρακτηρίζουν και τοπικιστή! Κάποια πράγματα όμως απλά δεν αλλάζουν.
Υπάρχουν ζητήματα στα οποία απλά πρέπει να παραδεχτείς την ανωτερότητα του άλλου. Κι αν ακόμη μεγάλωσα –όπως όλοι μας- με παλιό ελληνικό κινηματογράφο κι αν σήμερα γίνεται μια νέα προσπάθεια με πλειάδα νέων ελληνικών ταινιών, εγώ δηλώνω πως παραμένω πιστός στον κανόνα που έφτιαξα να μη χαλάω επτά ευρώ για να παρακολουθήσω μια ταινία αμφιβόλου αξίας.
Οι ηθοποιοί συχνά με πείθουν, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τα σενάρια. Η προώθηση μου κεντρίζει το ενδιαφέρον, όμως δεν ακολουθούν και τα ειδικά effects που ήταν ανέκαθεν παράγοντας επιλογής ταινίας στη σκοτεινή αίθουσα.
Αναγνωρίζω ότι τα χρήματα είναι απείρως πιο λίγα και άρα το αποτέλεσμα ανάλογο, όμως μάλλον που εγώ δε φταίω γι’ αυτό. Και επειδή συμφωνώ ότι η τέχνη δεν έχει σύνορα, υπενθυμίζω πως αυτό ισχύει και για την έβδομη!
Φυσικά αναγνωρίζω πως ο κανόνας μου –όπως κάθε κανόνας- έχει και εξαιρέσεις και αναφέρομαι στην ταινία σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο, «Πολίτικη Κουζίνα» που πραγματεύεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τότε και τώρα, με μια εντυπωσιακή προσέγγιση και από την άλλη η βιογραφική ταινία «El Greco» που για μένα αποτελεί καλλιτεχνικό σταθμό στην Κρήτη και τον ελληνισμό.
Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλά σενάρια εκεί έξω που περιμένουν μια καλύτερη χρηματοδότηση παραγωγών και χορηγών για να φτάσουν στο αποτέλεσμα που τους πρέπει και που θα τους εξασφαλίσει την ανάλογη επιτυχία. Είμαι σίγουρος πως πολλά σενάρια πήγαν «χαμένα» εξαιτίας αυτού του προβλήματος. Αν και κακά προδιατεθειμένος, περιμένω και εγώ την πραγματική άνοιξη του ελληνικού κινηματογράφου που θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό και όχι με δείγματα νύστας που καταφέρνουν να πάρουν βραβείο «Χρυσού Φοίνικα» από επιτροπή υπερκουλτουριάρηδων.
Λυπάμαι που θα περιμένω να δω επιλεγμένες ελληνικές ταινίες σε DVD, αλλά όταν μπαίνω στη σκοτεινή αίθουσα έχω απαιτήσεις Hollywood.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το