Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

αναδρομές - ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 18 Δεκεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

Ακούγεται λογικό πως ο πιο αντικειμενικός τρόπος να αξιολογήσεις μια περιοχή, είναι να δεις πολλές ακόμη.
Έχω ταξιδέψει σε τρεις ηπείρους και διψήφιο αριθμό χωρών. Μόνο τότε κατάλαβα πόσο όμορφη είναι η χώρα μου. Τότε ένοιωσα την ανάγκη να μάθω περισσότερα για την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας. Τότε ασχολήθηκα με τις παραδόσεις και την προβολή του τόπου μου στους ξένους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάγκη των μεταναστών, φοιτητών κλπ. να συνασπίζονται σε συλλόγους για να εκδηλώνουν έμπρακτα με εκδηλώσεις και διάφορες δραστηριότητες, την αγάπη τους προς την πατρίδα. Σε χώρους που μπορούν να μιλούν για τον τόπο τους χωρίς να γίνονται φορτικοί. Αναφέρομαι σε ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της χώρας τους, παρ’ ότι για κάποιο λόγο την έχουν αφήσει πίσω τους.
Όταν πρωτοπήγα στην Ιταλία, διαπίστωσα πως παρ’ ότι μεσογειακός λαός δεν έχει τη ζεστασιά μας. Στη Δανία εντυπωσιάστηκα από την τελειότητα σε όλους τους τομείς κι όμως η ελληνική απλότητα μου έλειπε. Οι τούρκοι είναι πολύ μακριά από τους έλληνες, ενώ οι αμερικανοί αν και ζεστοί άνθρωποι είναι αδιανόητο πως πρέπει να κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να απολαύουν έναν καφέ πολύ μακριά από τη θάλασσα.
Δε μακρηγορώ. Όπου κι αν πήγα είχα κάτι σπουδαίο να διαπιστώσω, έναν λόγο να εντυπωσιαστώ ίσως και να ζηλέψω, όμως με τίποτα δε θα άλλαζα τη ζωή μου στην Ελλάδα, στο Ηράκλειο. Η ελληνική ελευθερία στη χώρα που δίδαξε δημοκρατία, δεν αντιγράφεται από κανέναν. Ίσως γι’ αυτό και το γνωστό χάος.
Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι δε μπορούμε να αποκτήσουμε τα πλεονεκτήματα όλων των άλλων λαών, διατηρώντας συνάμα τα δικά μας θετικά στοιχεία της φιλοξενίας και του φιλότιμου.
Δεν υπάρχει τέλειος λαός, μόνο τέλεια διάθεση για κάτι καλύτερο! Και τα δικά μου ταξίδια, μου έδειξαν πώς να αγαπώ την Ελλάδα και αντί να γκρινιάζω μονολογώντας ειρωνικά: «στην Ελλάδα ζούμε», να είμαι περήφανος προβάλλοντας τα θετικά στους ξένους και συμβάλλοντας στη βελτίωση της φιλοσοφίας με τους ντόπιους.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το