Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

προβληματισμός δευτέρας - CASE STUDY ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: H ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΣΧΗΜΟΥ ΝΑ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ (British Airways, Iberia)

Καληνωρίσματα. Συνήθως λένε πως «σα θέλει η νύφη και ο γαμπρός, τύφλα να’ χει ο πεθερός» όμως εγώ θα σας αποδείξω πως δεν είναι πάντοτε έτσι. Αν ψάξουμε τον επιχειρηματικό κλάδο θα βρούμε μεγάλες συγχωνεύσεις εταιρειών στις τηλεπικοινωνίες ή τις μεταφορές και αλλού. Όμως γιατί να γίνει μια συγχώνευση επιχειρήσεων; Οι απαντήσεις είναι πολλές, αλλά συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε πως αν μία επιχείρηση αισθάνεται την ανάσα του ανταγωνισμού να την κάμπτει τότε μπορεί να στηρίξει την ευημερία της σε μια άλλη εταιρεία. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μια κίνηση απογοήτευσης ή παραδοχής επιχειρηματικής ήττας. Έχουμε πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων που συγχωνεύτηκαν για να αναπτυχθούν περαιτέρω και να γίνουν πρωταγωνίστριες του ανταγωνισμού… κάτι που μας δίνει και μιαν άλλη απάντηση για τις συγχωνεύσεις. Μία συγχώνευση μπορεί να έχει ως σκοπό την καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο.
 
Στο σημερινό παράδειγμα, η αεροπορική εταιρεία British Airways μια imageεταιρεία μεγάλης φήμης αλλά και μεγάλων οικονομικών προβλημάτων έφτασε στο σημείο να απολύει προσωπικό, να κόβει γεύματα και τελικά δρομολόγια και προνόμια στους καλούς της πελάτες. Η κρατική βοήθεια δεν ήταν η αναμενόμενη και όλα έδειχναν πως το μόνο που θα απόμενε στους βρετανούς θα ήταν το δυνατό τους όνομα. Αυτό ακριβώς ήταν και ο λόγος που ενδιαφέρθηκε μια άλλη πολύ μεγάλη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η ισπανική Iberia. Οι ισπανοί βρήκαν την British Airways σε ευάλωτη θέση και για αυτούς ήταν μια επιχειρηματική ευκαιρία να αναμιχθούν με μια τόσο σημαντική ανταγωνίστριά τους.
 
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως όταν ένα νοικοκυρεμένο σύνολο πάει να μπλεχτεί με μια χιλιοταλαιπωρημένη εταιρεία, τότε ρισκάρει. Προφανώς όμως οι managers της Iberia είδαν πως το βαρύ όνομα της BA ήταν αρκετό για να πετύχει ο η πρωτοβουλία. Η συνένωση των δύο εταιρειών τον Απρίλιο του 2010 είχε ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Η κάθε μία κράτησε το όνομά της, τον στόλο της και τη δικό της επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμα κι αν η εταιρεία έχει πλέον τα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο κι αν το όνομά της είναι «International Airlines Group». Είναι προφανές πως κανείς δεν ήθελε να χαλάσει ότι είχε πετύχει ως τώρα. Κι όμως οι δύο εταιρείες βγήκαν κερδισμένες. Η μετοχή ισχυροποιήθηκε, το προσωπικό πληρώθηκε, οι πελάτες απολαμβάνουν πλούσιες υπηρεσίες σε μεγάλο εύρος δρομολογίων και όλοι δείχνουν ευχαριστημένοι από τον «γάμο».
 
Αυτά στην Αγγλία και την Ισπανία όμως, καθώς με λίγους μήνες διαφορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αρνήθηκε αντίστοιχη πρόταση της ελληνικής Aegean Airlines και Olympic Air να συγχωνευθούν. Ο λόγος; Η πρότασή τους δεν προστάτευε τις μικρότερες εταιρείες εντός συνόρων να ανταγωνιστούν την μεγάλη που θα προέκυπτε. Και είναι αλήθεια. Ο λόγος που φέρνω το παράδειγμα μιας κακής και άκυρης συμφωνίας στο παραπάνω μεγάλο και σημαντικό, είναι πως έχουμε να κάνουμε με παρόμοιες εταιρείες. Αφενός το μεγάλο και ιστορικό όνομα της Ολυμπιακής και αφετέρου η μέχρι πρότινος… μικρή Aegean που πλέον γιγαντώθηκε ως μέλος της Star Alliance και άλλων βασικών της δραστηριοτήτων.
 
Οι συγχωνεύσεις λοιπόν ποικίλλουν από εταιρεία σε εταιρεία και πρέπει κάθε φορά να εξετάζεται ποιο είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα και ποια η ανάγκη συγχωνεύσεως κάθε φορά. Οι αφορμές «βιτρίνα» λένε συνήθως ψέματα, ενώ καλά κρυμμένες αιτίες μπορούν να αποκαλύψουν επιχειρήσεις άρρωστες με κολλητικό ιό που αναμένεται να εισχωρήσει και στον έτερο επιχειρηματία. Προσοχή στις συγχωνεύσεις λοιπόν, κάνουν καλό όσο και πολύ κακό στην υγεία!
 
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το