Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

προβληματισμός tet;arthw - ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ e-ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Καληνωρίσματα. Ειδικά φέτος αποτελεί μια ιδιαίτερη χρονιά για τον τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς είναι πολλές οι συνιστώσες που κρίνουν τη σημαντικότητά του αλλά και το πως το μεγάλο αυτό εγχείρημα για την ελληνική οικονομία θα έρθει σε πέρας. Εν συντομία μόνο θα αναφέρουμε τη διπλή συγκυρία με τον πόλεμο στη Λιβύη και την γενική αναταραχή στην Βόρεια Αφρική. Από τη μία ακυρώθηκαν τα τουριστικά πακέτα προς αυτές της χώρες (όπως η Αίγυπτος) και επωφελήθηκαν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία και αφετέρου ο φόβος της απόστασης μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, στέλνει τους τουρίστες πιο βόρεια. Δεν είναι μόνο αυτό. Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει μετατρέψει την Ελλάδα πλέον σε έναν αρκετά φτηνό και προσιτό προορισμό, γεγονός που κυρίως στην Ρωσία, δείχνουν να εκμεταλλεύονται.

Ο τουρισμός όμως ήταν ανέκαθεν ένα εργαλείο το οποίο απαιτεί καλό προγραμματισμό, καλή διαχείριση και ελκυστική προώθηση, γιατί κακά τα ψέματα, αυτό το γνωστό και αιώνιο μοντέλο “ήλιος-θάλασσα-φαγητό” στο οποίο στηριζόμαστε, δε βρίσκεται μόνο στην Ελλάδα. Δυστυχώς έχουμε να ανταγωνιστούμε πολλές και εξίσου ελκυστικές χώρες με καλύτερη τουριστική οργάνωση. Πως λοιπόν κερδίζουμε τους… ανταγωνιστές μας; Με σωστό marketing, κατάλληλη διαφήμιση. Η συγκυρία όμως είναι άσχημη για τη χώρα μας. Η οικονομική στενότητα και η λιτότητα έφεραν την κυβέρνηση σε θέση να κλείσει γραφεία του ΕΟΤ ανά τον κόσμο και γενικά να μην ακολουθήσει ένα μοντέλο επιθετικής (και πολυδάπανης) καμπάνιας.

Το παιχνίδι όμως δεν χάθηκε. Εφόσον δεν υπάρχει το χρήμα, θα πρέπει imageνα υπάρχει η βούληση με σωστές τεχνικές marketing και έξυπνη ενσωμάτωση των τάσεων. Δηλαδή, την τεχνολογία! Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Τουρισμού κινήθηκε οικονομικά, έξυπνα και… τεχνολογικά επενδύοντας λίγα χρήματα σε ιστοσελίδες “κλειδιά”. Πρόκειται για τρεις ιστοσελίδες που στόχο έχουν να ενημερώσουν τον ξένο υποψήφιο τουρίστα, να τον δελεάσουν σε ότι αφορά την ελληνική τουριστική εμπειρία και να αναδείξει σημεία ενδιαφέροντος και δραστηριότητες που θα του προκαλέσουν το ενδιαφέρον. Το visitGreece αποτελεί την κεντρική πύλη του ελληνικού τουρισμού με σημείο κλειδί –πέρα από τα αφιερώματα- τη διασύνδεση στα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook, το twitter και το youtube. Η δεύτερη ιστοσελίδα είναι το youingreece το οποίο ουσιαστικά προβάλλει πιο πρακτικές λύσεις στον επιχειρηματικό κλάδο και δίνει λύσεις παντός είδους στην παραμονή του τουρίστα στη χώρα. Το τρίτο εργαλείο είναι το my-greece το οποίο αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα βασισμένη στην τάση των τουριστών να διαβάζουν κριτικές από ανθρώπους που επισκέφθηκαν συγκεκριμένα μέρη και έγραψαν κριτικές από την εμπειρία τους. Στο my-greece, τουρίστες ανεβάζουν αρχεία πολυμέσων και φωτογραφίες δημοσιεύοντας τις εντυπώσεις τους από τα διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, υπάρχει η λύση να προωθηθεί έξυπνα το τουριστικό μας προϊόν και η τεχνολογία αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας τους λιγότερους δυνατούς πόρους. Πέρα απ’ όλα όμως, ποτέ μην ξεχνάτε πως η καλύτερη διαφήμιση για την Ελλάδα μπορούμε να είμαστε εμείς, αν το θέλουμε…

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΙΔΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το