Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Καληνωρίσματα. Αν είστε έφηβος, τότε ο σημερινός προβληματισμός μάλλον δε σας ενδιαφέρει ή μάλλον θα βρεθείτε εναντίον του. Από τα μικρά μας χρόνια, μα κυρίως στην εφηβεία, διανύουμε μια περίοδο αυστηρής αυτοκριτικής, πολλές φορές και τάσεις αυτοκτονίας με πιο συνηθισμένο μοτίβο το “σιχαίνομαι ή μισώ τον εαυτό μου”. Δεν είναι τυχαίο που οι γονείς οφείλουν να συμπαρασταθούν περισσότερο από οποτεδήποτε, στα παιδιά τους σε αυτήν την ηλικία.

Η εφηβεία όμως τελειώνει και τότε ο άνθρωπος αρχίζει να εκτιμά τον εαυτό του λαμβάνοντας υπόψη και τα πρώτα του βιώματα ή κατακτήσεις. Πανεπιστημιακοί τίτλοι, μια καλή σχέση, γάμος, επαγγελματική πρόοδος και ανάδυση και ούτε κάθε εξής. Ξαφνικά ο εαυτός του ανθρώπου γίνεται σύμμαχος και στα δύσκολα που έπονται, η συνεργασία αποτελεί όπλο επίτευξης στόχων και δυσκολιών.

Εντάξει, καταφέραμε η αγάπη προς τον εαυτό μας, να θεωρείται δεδομένη. Πως όμως διαμορφώνουμε μια προσωπικότητα που θα είναι το ίδιο αποδεκτή, το ίδιο προσιτή, το ίδιο αγαπητή και στους γύρω μας; Υπάρχουν ακραίες λύσεις γι’ αυτό, όπως ειδικοί σύμβουλοι, οι λεγόμενοι image makers, οι οποίοι μπορούν να κάνουν επικοινωνιακά θαύματα και να διαμορφώσουν ένα καταπληκτικό αν και πολλές φορές πλασματικό, πρόσωπο.

Το κλειδί όμως, είναι συνήθως στα χέρια μας. Προσπαθούμε να είμαστε συγκαταβατικοί, να κάνουμε υποχωρήσεις για να διατηρούμε και να καλλιεργούμε τις υπάρχουσες σχέσεις μας. Πως όμως καταφέραμε να imageαναπτύξουμε τις σχέσεις αυτές; Πως “πουλήσαμε” τον εαυτό μας, για να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε μέλη ομάδων, οικογενειών, φιλιών; Για παράδειγμα όλοι επιστρατεύουμε τον κλασικό τρόπο της απόκρυψης των ελαττωμάτων μας, Δεν δείχνουμε ότι είμαστε ευέξαπτοι ή ότι είμαστε ασυνεπείς. Από την άλλη, φροντίζουμε να προωθήσουμε τα προτερήματά μας. Ε, και όταν το κάνουμε αυτό συνήθως ξεφεύγουμε λιγουλάκι. Αν ξέρουμε κάτι καλά, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε πως το ξέρουμε πολύ καλύτερα κι αν έχουμε καλές επιδόσεις σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, συχνά θα δείξουμε πως μπορούμε πολύ πιο αποδοτικά. Εντάξει, καταφέραμε να εντυπωσιάσουμε τον συνομιλητή μας με τα ταξίδια και τα επιτεύγματα μας, όμως υπάρχουν και τεχνητά ζητήματα. Ο πλούτος. Η οικονομική ευχέρεια δημιουργεί ανθρώπους που επιδεικνύονται. Μπορούν να αποκτήσουν περισσότερα, πιο εύκολα και ως εκ τούτου να εντυπωσιάσουν πιο εύκολα (;)

Το τι συμβαίνει όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται είναι άλλο θέμα. Εκεί, επιστρατεύουμε τρόπους να υποβαθμίσουμε την διαδικασία… απομυθοποίησής μας. Μέχρι τότε πρέπει να βρούμε τρόπους να διαφημίζουμε τον εαυτό μας. Υπάρχουν πολλοί τριγύρω μας, που ονομάζονται μετριόφρονες και προτιμούν να μην βασίζονται στον δικό τους εαυτό αλλά στον συνομιλητή τους. Όλοι οι άλλοι έμαθαν να αγαπούν τον εαυτό τους και να τον διαφημίζουν για να βρουν δουλειά, γυναίκα, φίλους, ανθρώπους για να αλληλεπιδρούν. Εσείς; Πως διαφημίζετε τον εαυτό σας;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ :[

"It's not who you are underneath, but what you dο that defines you" (The Dark Knight, 2008)

10 σχόλια:

  1. Δεν θα έλεγα οτι διαφημίζω τον εαυτό μου.
    Διαφημίζω όμως τη δουλειά μου μέσω του εαυτού μου, δηλ. μέσω των γνώσεών μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ biobaxes
    είναι ένας πολύ... συμβατικός τρόπος να ερμηνεύσεις το κείμενο μου. Άλλωστε η δύναμη του εαυτού μας, είναι τα επιτέυγματά μας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, δεν σου άρεσε το σχόλιό μου, πολύ συμβατικό το βρήκες...
    Τι να κάνουμε, όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες. Σήμερα δεν έχω ρέντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιαννη νομιζω οτι το "διαφημιζω" ειναι βαρυγδουπη λεξη!λιγοι ανθρωποι διαφημιζουν τον εαυτο τους συνειδητα. οι περισσοτεροι ειτε προβαλλουν αυτα τα στοιχεια του εαυτου τους που θεωρουν θετικα και αποδεκτα ειτε απλως αποκρυπτουν οσα η κοινωνια και ο περιγυρος θεωρει μη αποδεκτα. συνειδητα η ασυνειδητα αυτο συμβαινει γιατι ο κοινος φοβος ειναι η απορριψη και η μοναξια. απλα οσο μαθαινεις τον εαυτο σου και ασκεισαι στην αυτοκριτικη τοσο συνειδητοποιεις οτι η αυτοδιαφημιση ειναι περριτη και ο στοχος ειναι να εισαι αποδεκτος απο αυτους που πραγματικα κινουνται στο ιδιο μηκος κυματος με σενα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :[ Ανώνυμος
    δε θα διαφωνήσω, όμως πρέπει να σημειώσω τις εξαιρέσεις των ανθρώπων που έχουν αυτοσκοπό την διαφήμιση ή καλύτερα, προώθηση του εαυτού τους για διάφορους λόγους και αιτίες.
    Για του λόγου το αληθές μην ξεχνάς μεγάλη μερίδα ανθρώπων που θέλουν να εισχωρήσουν σε κοινωνικές ομάδες που ίσως δεν βρίσκονται στο ίδιο... μήκος κύματος, αλλά μια τέτοια "επιτυχία" θα τους εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πνε πολλά χρόνια που δεν διαφημίζω τον εαυτό μου αλλά πάλι, σκεπτόμενος πιο βαθιά, δεν βρίσκω στιγμή να μην τον διαφήμησα. Σιωπάς, σε αποκαλούν σιωπηλό. Μιλάς σε λένε λογά. Επιλέγεις πότε θα μιλήσεις, σε λένε επιλεκτικό. Πεθαίνεις σε λένε πεθαμένο. Αν και μέσα μου γνωρίζω πως όση διαφήμηση έκανα στον εαυτό μου ήταν μαύρη (φανερή ανά εικοσιτέσσερα καρέ μόνο, σε μικρές στιγμές αυτογνωσίας), βλέπω πάντα από μια διαφορετική ταμπέλα για κάθε παρατηρητή πάνω από το κεφάλι μου που με πληροφορεί πως αυτός εισπράτει διαφορετικά την ειλικρίνεια. Ειλικρινά.
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. :[ Αχιλλέας
    αν είχα ενότητα με την βράβευση του "σχολίου της εβδομάδας", αυτό θα το έπαιρνες εσύ με τούτο το παραπάνω. Δε θα ήθελα να απαντήσω επί τούτου, απλά το κρατάω ως εξαιρετικό :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την φιλία εισπράτω ως βραβείο ανώτατο.
    Προχωράμε με τα ίδια βραβεία λοιπόν.
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξ-αιρετικό-τερο δεν θα μπορούσε να υπάρχει.Μιλώ για το σχόλιο του Αχιλλέα μας που με καλύπτει απόλυτα και κυρίως η τελευταία του πρόταση (βλέπω πάντα από μια διαφορετική ταμπέλα για κάθε παρατηρητή πάνω από το κεφάλι μου που με πληροφορεί πως αυτός εισπράτει διαφορετικά την ειλικρίνεια)Να πω και την επιτυχία? Γιατί όχι? αφού για τον καθένα μας επιτυχία σημαίνει και κάτι διαφορετικό.Οποιαδήποτε άλλη διεύρυνση του σχολίου του, θα μπορούσε να ληφθεί ως διαφήμιση του υπέρβαρου πνευματός μου:)
    Nα διαφοροποιηθώ μόνο ως προς τούτο:Πεθαίνεις? σου λένε ασε τα ψόφια.Μια καλησπέρα για όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. :[ lydia1196
    συμφωνώ με το εξαιρετικό. Το σημείωσα κι εγώ άλλωστε.
    Ανταποδίδω την καλησπέρα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το