Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΝΑΙ, ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ

Καληνωρίσματα. Στην Ελλάδα, όπως και οπουδήποτε αλλού, οι πολίτες σχηματίζουν κατά βάση άποψη από έναν και μόνο τίτλο ειδήσεων. Έτσι, ο πανικός επικρατεί της λογικής και αυτό είναι αρκετό να διαμορφώσει απόψεις και ιδεολογίες, άσχετα αν βασίζονται σε επιπόλαια συμπεράσματα. Σήμερα, αναφέρομαι στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και προβλέπουν μεγάλη μείωση μισθών 40% και περικοπές 50 επιδομάτων. Σε πορτοκαλί χρώμα έχω τον τίτλο της είδησης από την οποία ενημερώθηκα κι εγώ και δε σας κρύβω ότι πανικοβλήθηκα όπως όλοι.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά γιατί ο τίτλος καταρρέει διαβάζοντας αναλυτικά τα μέτρα. Ξεκινάω με την μείωση των μισθών όπου θα γίνει κλιμακωτά, ανάλογα με τον μισθό του κάθε (δημόσιου) υπάλληλου. Το –40% δεν αφορά χαμηλόμισθους υπαλλήλους αλλά ”καρχαρίες” του δημοσίου σε υπουργεία και υψηλές θέσεις σε ΔΕΚΟ. Οι υπόλοιποι θα δουν μια μικρή μείωση μισθού η οποία σε κάθε περίπτωση θα προσεγγίσει τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς ο απώτερος στόχος είναι η εξίσωση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 1
Σε τι ακριβώς διαφωνείτε όταν ακούτε πως ο υπάλληλος του δημοσίου θα πληρώνεται (επιτέλους) όσο και αυτός του ιδιωτικού τομέα, την ίδια ώρα που όλοι γνωρίζουμε την ποιότητα και δυσκολία εργασίας του πρώτου και δεύτερου. Στα δικά μου αυτιά ακούγεται σαν να διορθώνεται επιτέλους μια μακρόχρονη αδικία που ήθελε τους καλοφροντισμένους υπαλλήλους του δημοσίου να πληρώνονται πολύ καλύτερα από τους εντελώς ανοχύρωτους υπαλλήλους του ιδιωτικού με χιλιάδες χαμένες υπερωρίες και άλλες εργασιακές αδικίες. Εσείς τι λέτε;

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2
Πάμε στο δεύτερο κομμάτι της είδησης των νέων μέτρων που αφορά τις περικοπές 50 επιδομάτων τα οποία διαβάζω με προσοχή ένα προς ένα:
  1. Καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα, περισσότερα από 50,, μεταξύ των οποίων τα ΔΙΒΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΤΧ, που λαμβάνουν αντίστοιχα, εφοριακοί, τελωνειακοί και χημικοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και είναι σχεδόν ένας μισθός επιπλέον. Ουσιαστικά υπάλληλοι του Υπουργείο έπαιρναν τον διπλάσιο μισθό μόνο και μόνο επειδή δούλευαν στο Υπουργείο, έτσι;
  2. Οι βασικοί μισθοί αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται, καθώς σε αυτούς ενσωματώνονται ορισμένα από τα επιδόματα που θα απομείνουν. Εδώ τι μας λέει; Πως θα καταργηθούν ορισμένα επιδόματα και απλά θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό που τελικά αυξάνεται…
  3. Διατηρείται το οικογενειακό επίδομα. Το οποίο θα ήταν αδιαπραγμάτευτο και για μένα αν ήμουν οικογενειάρχης δημόσιος υπάλληλος.
  4. Διατηρείται το επίδομα ειδικών συνθηκών, αλλά θα απορροφήσει και το ανθυγιεινό επίδομα, που χορηγείται σήμερα. Ε και; Δηλαδή άλλες είναι οι ειδικές συνθήκες και άλλο το ανθυγιεινό; Δηλαδή κάποιος μέχρι σήμερα έπαιρνε πέραν του βασικού (και των άλλων επιδομάτων) του και επίδομα ειδικών συνθηκών και ανθυγιεινών; Πόσο… ειδικός ήταν αυτός ο εργαζόμενος;
  5. Αντικαθίσταται το κίνητρο απόδοσης, που λαμβάνεται από όλους τους υπαλλήλους, από το επίδομα παραγωγικότητας, το οποίο θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με δείκτες απόδοσης των υπαλλήλων και των υπηρεσιών. Δηλαδή το νέο μέτρο μας ενημερώνει πως οι υπάλληλοι δε θα λαμβάνουν επίδομα απόδοσης που ήπιαν έγκαιρα τον καφέ τους ή που κατάφεραν να δέχονται πολίτες στο γραφείο τους στην ώρα τους, αλλά για να λάβουν επιπλέον χρήματα θα πρέπει να αποδεικνύουν σε περιοδικούς ελέγχους πως έχουν ικανοποιητική αποδοτικότητα στην εργασία τους, κάτι που δε θα είναι εξ αρχής δεδομένο (εδώ κάνω το σταυρό μου και συνεχίζω).
  6. Καθιερώνεται η «σύμβαση αποτελεσματικότητας» που θα υπογράφουν οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών και αν επιτυγχάνουν τους στόχους θα αμείβονται με πριμ παραγωγικότητας, ενώ δεν θα διατηρηθεί κανένα από τα υφιστάμενα ειδικά επιδόματα και για κανένα υπάλληλο. Αυτό θυμίζει πολύ ιδιωτικό τομέα και ουσιαστικά δίνει το κίνητρο στον εργαζόμενο να δουλέψει (ίσως για πρώτη φορά στην ζωή του) με το άγχος της παραγωγικότητας. Ίσως να μην απειλείται ο βασικός του μισθός, αλλά ποιός δε θέλει μερικά χρήματα παραπάνω; Δουλεύεις – Πετυχαίνεις  - Πληρώνεσαι. Καμία αντίρρηση;

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 3
Οι λοιπές ανακοινώσεις δεν αφορούν τα μικρομεσαία στρώματα, αλλά όλους εκείνους που αμείβονται με συντάξεις πολυτελείας άνω των €1200. Η μείωση του αφορολογήτου δεν αφορά τα μεσαία και μικρά εισοδήματα, ενώ η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα μας απασχολήσει φέτος. Η δε μείωση κατά τριάντα χιλιάδες των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη απόφαση για τις αντίστοιχες οικογένειες, μια σπουδαία ανάσα όμως για την λερναία ύδρα του δημοσίου. Η χώρα με την με τον μεγαλύτερο αριθμό κατ' αναλογία, υπαλλήλων στον κόσμο, αποφάσισε επιτέλους να βάλει τάξη και σε αυτήν την εκκρεμότητα. 

Συνοψίζοντας θα αναφέρω ότι το γεγονός πως τα νέα αυτά μέτρα imageαποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αφορά καθαρά τους στόχους της κυβέρνησης και τις υποχρεώσεις της, έναντι των ευρωπαϊκών συμφωνηθέντων. Για μένα όμως, αποτελεί μια δικαίωση όλων εμάς που δραστηριοποιούμαστε στον ιδιωτικό τομέα και που πληρώνουμε τεράστιες εισφορές για να μπορεί το κράτος να πληρώνει τα τραγελαφικά επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους που με τη σειρά τους, μετά δυσκολίας με εξυπηρετούν όποτε έχω την ανάγκη τους. Τώρα, η ποιότητα εξυπηρέτησής τους προς εμένα θα έχει επίδραση στον μισθό τους και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ναι, λοιπόν στα νέα μέτρα γιατί είναι δίκαια και εύστοχα. Αυτή η εξίσωση υπαλλήλων θα φέρει εν καιρώ ανάσα στον ιδιωτικό τομέα που σήμερα βάλλεται από παντού και θυσιάζεται στον βωμό μιας καλύτερης Ελλάδας για το αύριο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΚΡΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ :[

10 σχόλια:

  1. Φιλε μου Yiannidaki ξερεις ποσο σε εκτιμω και ναι σε κάποια θεματα έχεις δικιο ...το κακο ειναι όμως οτι όλα αυτα τα μετρα για μια ακομη φορα δεν θα ισχυσουν σε αυτους που πρεπει αλλα στους χαμηλομισθους.... Ξερεις πολυ καλα οτι ο συζηγος ειναι δημοσιος υπάλληλος και ο μισθος του ειναι κανονικος σε πληροφορω λοιπον οτι στις 27/09 θα του κόψουν άλλα 280,00 € απο το μισθο του, επισης το επιδομα ανθυγιεινης δεν το παίρνει πλεον, επίσης τα νυχτερινα έχει να τα πληρωθει απο πέρισυ τον Δεκέμβρη, επίσης οι αργίες έχουν κοπει δεν τις πληρωνονται συν τα δώρα που έχουν κοπεί και φυσικα ας μην ξεχνάμε οτι καθε μερα βρισκεται με τον υποκοσμο της κοινωνιας μας και χωρις κάποια ιδιαιτερη ασφάλεια που σημαίνει οτι θετει σε κινδυνο καθημερινως την ζωη του κ ειναι εκτεθειμένος και στις αρρωστειες που αφθονες κυκλοφορουν οπως πχ υπαττιτιδα .... και σε ρωτω που βλέπεις το δικαιο ????? γιατι εγω δεν το βλέπω μεχρι στιγμης.... Θα συμφωνουσα για τα νέα μέτρα αν εκοβε απο τους υπαλληλους της βουλης κάποια χρηματα ...απο τους βουλευτες που απασχολουν γραφεια - αστυνομικους - αυτοκινητα κινητα ξενοδοχεια για να μενουν στην Αθηνα πληρωμενα εισητηρια ( και τα ξέρω απο πρωτο χερι γι΄αυτο και στα λεω ) και γενικα σε όλους αυτους που έχουν χωθει στο δημόσιο και φυσικα πληρωνονται με τρελους μισθους !!!!! Γι΄αυτο και ειμαι καθετη και δεν συμφωνω για τα νέα μετρα γιατι ποτε δεν πειραζουν τους μεγαλους τα λενε μονο για να μας ριξουν σταχτη στα ματια και τιποτα παραπάνω !!!!!!!!!!!! πάλι εμεις η μεσαια ταξη θα την πληρωσουμε όπως πάντα βέβαια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ ritsa7
    ο κυριότερος λόγος που επικροτώ τα νέα μέτρα, είναι ακριβώς επειδή αφορούν τους μεγαλόμισθους του δημοσίου τομέα.
    Συχνά ακούω σε συζητήσεις πως ένας υπάλληλος τον Χ μήνα πήρε το Α ποσό και τον αμέσως επόμενο μήνα Ψ πήρε ένα ποσό Β που ήταν μειωμένο κατά πολύ (ας μην μιλήσουμε με νούμερα). Το θέμα είναι πως σε αυτήν την περίπτωση δεν μιλάμε για μείωση μισθού, αλλά για περικοπή επιδομάτων.
    Η μείωση του μισθού κατά 40% θα γίνει κλιμακωτά και εφόσον ο σύζυγός σου είναι χαμηλόμισθος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα πέραν των περικοπών στα επιδόματα.
    Τα δε επιδόματα, ανέλυσα διεξοδικά παραπάνω στο κείμενο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειδα αναλυτικα οτι γραφεις κ απο πριν αλλα δεν άλλαζω γνωμη...Δεν συμφωνω με τα μετρα γιατι απλουστατα στην Ελλαδα μέχρι στιγμης δεν έχει λειτουργησει κανενα μετρο που να πειράζει τους μεγαλομισθους και όλα τα τραβανε οι μικροτεροι οποτε αν σε περιπτωση κάνει κάτι στους υψηλομισθους θα πω ΝΑΙ - γιατι φυσικα και συμφωνω οτι θα πρεπει οι υπαλληλοι να τσεκαρονται για το αν δουλευουν ή οχι κλπ ή επισης για τα επιδοματα που παιρνουν οι κυριοι στο Υπουργειο οικονικων - αλλα αν πάλι δεν κάνει τιποτα και απλως τα λεει για να τα πει και το τσεκουρι πέσει πάλι σε εμας τοτε λεω ΟΧΙ.... απλως σου υπενθυμιζω οτι η συγκεκριμενη κυβερνηση ειχε πει πολλα οταν πρωτοξεκινησε κ πως θα έβαζε πολλους στην θεση τους....λυπαμαι που το λεω δεν εχω δει καμια αλλαγη κ καμια βελτιωση στο δημισιο τα ιδια χαλια ήτανε στα ίδια χαλια είμαστε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ ritsa7
    θα ήθελα κι εγώ να διαχωρίσω τη θέση μου λέγοντας πως είμαι υπέρ των νέων συγκεκριμένων μέτρων όσο αυτά εφαρμόζονται όπως ανακοινώθηκαν.
    Σε τυχόν παρατυπίες, "παρερμηνείες" και εξαιρέσεις, εννοείται πως βρίσκομαι απέναντι στον εκάστοτε νομοθέτη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΙΔΑΚΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΟΝΤΩΣ ,ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΑ .
    ΟΜΩΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ,ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΘΙΓΟΝΤΑΙ , ΑΝ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ,ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ .
    ΤΗΝ ΔΕ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΚΑΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ , ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ,ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ,ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ,ΔΙΑΒΟΥΛΙΑ ,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ,ΠΑΡΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ . ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΑΛΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΠΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ .ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΣΤΕΡΑ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΕΝΣΗΜΑ ΣΕ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ,ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΗΣΗΣ (2 ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΚΑΤΩ )ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ .ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ .Ν Τ Ρ Ε Π Ο Μ Α Ι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :[ markoslazaros
    μπορώ να βρω πολλά κακώς κείμενα στον τρόπο λειτουργίας και αμοιβής των βουλευτών που οφείλουν να μειώσουν κι άλλο το μισθό και τα λειτουργικά τους έξοδα.
    Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως τα συγκεκριμένα μέτρα είναι κοινωνικά δίκαια :[

    Επίσης θα ήθελα να αναφέρω πως λυπάμαι που κανείς στα σχόλια δεν αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξίσωσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μα καλά; Όλοι τόσο βολεμένοι είναι στο δημόσιο; Αναρωτιέμαι :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε χαιρετώ φίλε συνοδοιπόρε.
    Πιστεύω ότι μια άλλη πολιτική τακτική θα ήταν το "φάρμακο" για τον Έλληνα. Τα συνεχόμενα λάθη και η αργοπορία (2χρόνια) αυτής της κυβέρνησης, δεν με πείθουν πια ότι τα νέα μέτρα είναι "σωτήρια".

    Υ.Γ.
    Είμαι υπέρ θεωρητικά, των όσων ακούω για τα μέτρα, μα φοβάμαι ότι ο λαός θα την πληρώσει και πάλι!
    Είναι τουλάχιστον άσχετοι και δεν έχουν σύμπνοια στις αποφάσεις... Νομίζουν πως την ΕΕ και το νδτ θα μπορέσουν να το κοροϊδέψουν...Λυπάμαι, γιατί πίστεψα πως θα μπορούσαν να βάλουν μια σειρά...
    Αργήσανε...
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. :[ Annyra Math
    ναι, αργήσανε. Πολύ. Όμως αυτό σημαίνει πως πρέπει να παραιτηθούμε όλων των προσπαθειών;
    Προφανώς και τα λάθη πρέπει να διορθωθούν και ο χρόνος πρέπει να κερδηθεί στο μέτρο του δυνατού, άρα χρειάζονται διορθωτικά μέτρα σαν αυτά.
    Ο σκοπός μου δεν ήταν να πανηγυρίσω για τη συρρίκνωση του μηνιαίου εισοδήματος των πολιτών, αλλά να αναδείξω την κοινωνική δικαιοσύνη που τα νέα μέτρα φέρουν :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πότε έγινε πόλεμος και μπήκαν μπροστά να πολεμήσουν οι έχοντες και κατέχοντες; Ποιά φτωχή σύζηγος στέλνοντας τον άντρα της στον πόλεμο, ένοιωσε ποτέ πως θα τον ξαναδεί ζωντανό; Γιατί νομίζουμε πως οι βουλευτές έχουν υποχρεώσεις μαρτυρικής πορείας προς την δικιά μας λύτρωση; Πότε μάχη στήθος με στήθος σε πραγματικό πεδίο μάχης όπου οι σφαίρες πέφτουν κουτουρού περιελάμβανε βουλευτή ή παιδί του; Και ποιός δεν θέλησε να ανεβούν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα στα ύψη που είχαν φτάσει του δημοσίου; Τώρα όμως το πλοίο βυθίζεται κι εμείς παραπονιούμασται πως αν και δεν φτάνουν οι ναύτες, δεν έχουμε εμείς την υποχρέωση να λύνουμε τα σχοινιά να μπουν οι σωστικές λέμβοι στην θάλασσα.
    Κύματα δεν φοβόμασται,
    στα βάθη αδιαφορούμε,
    φωτιά βάζω της βάρκας μας,
    λίγο να ζεσταθούμε... (;)
    Το μεγαλύτερο κακό είναι πως πράγματι είμασται ΕΜΕΙΣ υποχρεωμένοι να βιώσουμε όλην αυτήν την αδικία για να σωθούμε και... να σώσουμε κι άλλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. :[
    είναι ακριβώς η έννοια του κοινού καλού.
    Μέσα από αυτό πορευόμαστε. Μέσα από αυτό συνεχίζουμε, μήπως και σώσουμε τη χώρα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το