Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

αναδρομές - ΑΣ ΕΥΤΥΧΗΣΟΥΜΕ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 20 Οκτωβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΑΣ ΕΥΤΥΧΗΣΟΥΜΕ

Κατά πολλούς το νόημα της ζωής είναι η ευτυχία. Και διορθώνω εγώ ότι μιλούν για την επίγεια ευτυχία. Κι αν η ευτυχία είναι κάτι σχετικό, όλοι μπορούμε να βρούμε βασικoύς άξονές της που ταιριάζουν με όλους τους ανθρώπους. Όπως τα χρήματα για παράδειγμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως οι διαφορές που μπορεί να παρατηρήσει κανείς σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Αν κάποιος λοιπόν επέλεγε ένα πρώτο είδος διαχωρισμού, αυτό είναι το φύλο. Τι κάνει ευτυχισμένες τις γυναίκες και τι τους άντρες;
Δε θα μας προξενήσει καμία εντύπωση αν μάθουμε πως οι ίδιοι οι άντρες δήλωσαν πως τη μεγαλύτερη ευτυχία νοιώθουν όταν κάνουν έρωτα, όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο, όταν ξεκουράζονται και όταν ασχολούνται με τον αθλητισμό. Σε όποιο φύλο κι αν ανήκετε δε νομίζω ότι διαφωνείτε ή ότι τα παραπάνω χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης.
Αποδεικνύοντας τη διαφορετική τους φύση, οι γυναίκες δηλώνουν ευτυχισμένες όταν βρίσκονται με τις φίλες και φίλους τους, όταν περνάνε χρόνο με τα κατοικίδια τους, ψωνίζουν, ξεκουράζονται και γενικά ψυχαγωγούνται. Και εδώ με κάποιες ενστάσεις για κάποια συγκεκριμένα, δε μπορεί κανείς να διαφωνήσει παραγνωρίζοντας την θηλυκότητα του μοντέλου «φίλες-ψώνια» κλπ.
Τίποτα από τα παραπάνω δε χρειάζεται να αναλυθεί γιατί είναι ευνόητο. Ένα στοιχείο που βρήκα ενδιαφέρον είναι ότι και τα δύο φύλα απάντησαν πως χαίρονται με τον ποιοτικό χρόνο που έχουν με τον σύντροφο τους. Αυτό είναι σπάνιο και συνάμα ενθαρρυντικό.
Σκοπός του ανθρώπου δεν είναι η ευτυχία, αλλά το πέρας της αποστολής με επιτυχία. Είναι η εν Θεώ ζωή και η προσπάθεια για μια όσο το δυνατό αναμάρτητης ζωής, χρήσιμης προς το κοινό καλό. Η ευτυχία όμως παίζει το ρόλο του μέσου. Είναι το επίγειο εργαλείο που ενθαρρύνει τον άνθρωπο να συνεχίζει στη ζωή. Και γι’ αυτό κρίνω σκόπιμο να επιδιώκει κανείς την ευτυχία παράλληλα με τη ζωή του.
Η ευτυχία είναι υποκειμενική, αλλά κοινά αποδεκτή από όλους μας. Πρέπει να επιδιώκουμε την προσωπική μας, αλλά προτείνω να βοηθάμε ώστε και οι άλλοι να γίνονται ευτυχισμένοι με τη βοήθεια μας.

δείτε επίσης και τις άλλες καθημερινές ενότητες του yannidakis
μετάβαση στο "σχόλιο τσι μέρας"
μετάβαση στην ενότητα "θρύλος του Batman"
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. Ετυχία νοιώθεις κάθε φορά που η χαρά σε κατακλύζει. Η συχνότητα-ποσότητα-πυκνότητα χαράς και λύπης καθορίζουν μαθηματικά τα ποσοστά της ευτυχίας ή... της κατάθλιψης.
    Το δύσκολο είναι πως δεν έρχονται με τα μαθηματικά...
    Αν φροντίζουμε όμως να δίνουμε παντού χαρά, τότε η ευτυχία με μαθηματική ακρίβεια έρχεται αυτόματα πίσω.
    Χαίρεται κανείς μόνο όταν παίρνει; Δεν ξέρει να δίνει;
    Μην του μιλάτε για ευτυχία, τον κάνετε δυστυχισμένο.
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Αχιλλέας
    τελικά η ευτυχία είναι κάτι μάλλον πολύ προσωπικό στο οποίο ο καθένας μπορεί να δώσει τον δικό του ορισμό και πάνω απ' όλα χωρίς να είναι λάθος :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το