Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

αναδρομές - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ…

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 29 Ιουλίου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ…

Ο καθένας στην πορεία της ζωής του καλείται να παίξει ένας ή περισσότερους ρόλους για τον καθορισμό αυτής, αλλά και πολλών άλλων. Αυτό είναι αναπόφευκτο και δεδομένο.

Όταν όμως παίρνεις την ευθύνη να χρησιμοποιήσεις για την παραπάνω παράγραφο τη λέξη «ρόλο», τότε οφείλεις να είσαι προετοιμασμένος για τις συνέπειες. Μια από αυτές είναι να συνειδητοποιήσεις πως τελικά ο ρόλος σου στη ζωή δεν είναι πρωταγωνιστικός. Είσαι ένας αντικαταστάτης.

Μα τι είναι ένας αντικαταστάτης; Πως νοιώθει; Μια ζωή περνά από μπροστά σου και εσύ καταφέρνεις να συμβάλεις στην επίτευξη ενός στόχου, στην στήριξη των αγαπημένων σου προσώπων, στην προστασία του περιβάλλοντος. Κατάφερες ως τώρα να βοηθήσεις την επιτυχία των άλλων. Που βρίσκεσαι εσύ; Κάπου ανάμεσα στο ρόλο και την επίτευξη του, όμως ξέρεις εκ των προτέρων ότι δε σου ανήκει, εσύ δε θα εμφανιστείς παρά στους μικρούς τίτλους στο τέλος.

Ο αντικαταστάτης έχει ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα: κανείς δε θα του επιρρίψει ευθύνες για την αποτυχία, αλλά πιο σημαντικό από όλα είναι ότι κάθε αντικαταστάτης έχει πάντα την ελπίδα ότι θα έρθει η στιγμή που θα αντικαταστήσει ότι τελοσπάντων τον έκανε να παραμένει αντικαταστάτης ως τώρα. Αυτή όμως η ελπίδα δεν υπάρχει. Όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, τότε σαν σε κινηματογραφική ταινία το γκρίζο παίρνει χρώμα.

Γραφικό μπορεί να ακούγεται, όμως ο αντικαταστάτης βιώνει μια γραφική ζωή, όλα κυλούν φαινομενικά ομαλά και ήρεμα –ας μη μπούμε στη διαδικασία να εξετάσουμε το τι γίνεται εσωτερικά- και οι αργοί ρυθμοί διαδέχονται την πλήρη στασιμότητα.

Τώρα σίγουρα ακούγεται βαρετό. Ο αντικαταστάτης έχει αυτήν την ποικιλομορφία στη ζωή του ακόμα και αν είναι ουτοπική. Περιμένει να έρθει εκείνη η μέρα που θα αντικαταστήσει. Εγώ όμως λέω πως απλά πρέπει να βρεθεί κάποιος να αναδείξει τον αντικαταστάτη, να δείξει τη χρησιμότητα, το νόημα του, να αποδείξει ότι είναι αναντικατάστατος για το δικό του ρόλο στη ζωή.

δείτε επίσης και τις άλλες καθημερινές ενότητες του yannidakis
μετάβαση στο "σχόλιο τσι μέρας"
μετάβαση στην ενότητα "θρύλος του Batman"
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. Σε χαιρετώ φίλε, συνοδοιπόρε Yannidakis.
    Ένας δύσκολος "ρόλος" που συνήθως δεν είναι του πρωταγωνιστή, είτε του κομπάρσου... Κι όμως είναι τόσος χρήσιμος στη πορεία της ζωής μας!
    Σχεδόν όλοι μας, θα βρεθούμε στη θέση του αντικαταστάτη και σχεδόν όλοι μας (κάποιες στιγμές), θα ζητήσουμε/κρατηθούμε απ' την βοήθεια κάποιου αντικαταστάτη!!!
    Υπέροχο το σημερινό άρθρο σου για τους αφανείς ήρωες της ζωής μας!
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Annyra Math
    εντόπισες ακριβώς το βασικό σημείο του κειμένου. Πράγματι, όλοι μας θα βρεθούμε και στον έναν και στον άλλο ρόλο.
    Ευχαριστώ πολύ :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το