Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ

Καληνωρίσματα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει καταφέρει αναμφισβήτητα να μας προβληματίσει και να μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά δεδομένα στην διατροφή, την ένδυση, τον τρόπο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, στις μεταφορές κ.α. τουλάχιστον όσους από εμάς την έχουμε βιώσει ως πλήγμα στο πορτοφόλι μας.

Έχω ξαναγράψει πως αυτές οι συνθήκες ίσως αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία να βελτιωθούμε σε διάφορους τομείς και γενικά θα αναφέρω την απληστία μας σε πολλά πράγματα. Παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ imageπρο ημερών σε κάποιο δορυφορικό δίκτυο, μάθαινα για μια νέα δραστηριότητα που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι στο Κεντάκι των ΗΠΑ και σε άλλες πολιτείες, κυρίως μετά το 2008 που εκεί ξεκίνησε (τότε) η οικονομική κρίση. Στο Κεντάκι λοιπόν, οι άνθρωποι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα θεωρούνται σήμερα οι πλέον ευνοημένοι καθώς οι κήποι που διαθέτουν έχουν μετατραπεί σε μικρές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών που σε πρώτο στάδιο παράγουν όλα εκείνα που ένα νοικοκυριό έχει ανάγκη και κατόπιν ανάλογα με το χρόνο και την όρεξη καλλιεργούν περισσότερα με σκοπό την πώληση. Σήμερα, οι περισσότεροι φροντίζουν να πωλούν τα προϊόντα τους καθώς έχουν τεράστια ζήτηση και οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς ο κόσμος από τις γύρω περιοχές αναζητεί προϊόντα που ικανοποιούν την ποιότητα που ένας μικρός κήπος διασφαλίζει και την χαμηλή τιμή δεδομένου πως όλοι αυτοί οι μικροκαλλιεργητές πωλούν φθηνότερα από τα μεγάλα καταστήματα.

Θα θυμάστε όλοι ένα παλιό τραγούδι που μας προτρέπει: “γύρισε στη φύση” και ίσως η απάντηση να βρίσκεται εκεί. Σε μία χώρα που η ανεργία μαστίζει τη νεολαία και οι απολύσεις πλήττουν οικογενειάρχες, η επιστροφή στα χωριά φαντάζει το κατάλληλο σενάριο αποκέντρωσης και ευημερίας. Ας ανατρέξουμε στο παρελθόν μας. Θα βρούμε αγρότες, κτηνοτρόφους, καλλιεργητές. Ας ξεκινήσουμε να μαζεύουμε εμείς τις ελιές μας, να τρυγούμε εμείς τα αμπέλια μιας και η ανεργία μας προσφέρει άπλετο χρόνο που προς το παρόν οι έρευνες λένε πως τον διοχετεύουμε στις καφετέριες… Καλώς ή κακώς δεν κατάφεραν να γίνουν όλοι επιστήμονες, δικηγόροι ή ότι άλλο οι γονείς ονειρεύονται για το παιδί τους. Καλώς ή κακώς το όνειρο για μια τέλεια ζωή τύπου hollywood στο πλησιέστερο αστικό κέντρο, απομακρύνεται και είναι ανάγκη τώρα να βρούμε εναλλακτικές λύσεις επιβίωσης.

Αν η… αγροτιά δεν είναι το ταλέντο σας, τότε περιμένω τις δικές σας προτάσεις για μια εναλλακτική δραστηριοποίηση στηριζόμενη στην ανάγκη, καθώς πλέον η ανάγκη θα είναι εκείνη που θα μας οδηγεί.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το