Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΣΠΙΤΙ;

Καληνωρίσματα. Έχω γράψει στο παρελθόν και είναι στα σχέδια μου να ξαναγράψω για πολλές πτυχές του μελλοντικού σπιτιού όπως θα το γνωρίσουμε σε κάποια χρόνια από τώρα. Αλλαγές που εφαρμόζονται σταδιακά και αφορούν αφενός στον ηλεκτρονικό τρόπο διευκόλυνσής μας και αφετέρου στον πρακτικό και μηχανικό.

Ας ασχοληθούμε σήμερα με το τελευταίο κομμάτι, απλά και μόνο για να imageοραματιστούμε μαζί ένα σπίτι το οποίο θα εκμεταλλεύεται πλήρως τα φυσικά στοιχεία της φύσης. Για παράδειγμα ο ήλιος δε θα μπαίνει απλά ανοίγοντας στις κουρτίνες για να εκμεταλλευτούμε το φως του. Ο ήλιος μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα. Ένα από αυτά είναι ο γνωστός ηλιακός μας θερμοσίφωνας. Τώρα όμως οι ακτίνες του ήλιου θα φτάνουν και περιμετρικά του σπιτιού σε ειδικούς αισθητήρες οι οποίοι θα αποθηκεύουν ενέργεια η οποία θα μπορεί να μετατρέπεται είτε σε θέρμανση, είτε σε φως ενεργοποιώντας τους κοινούς κλασικούς λαμπτήρες και φωτιστικά που έχουμε στο σπίτι μας.

Κάτι παρόμοιο θα συμβαίνει και με τον αέρα. Η κλασική κίνηση της νοικοκυράς την θέλει να ανοίγει το πρωί τα παράθυρα για να “αερίζεται το σπίτι”. Τώρα ο αέρας που θα “χτυπά” ή θα κυκλοφορεί περιμετρικά του κτιρίου, θα αποθηκεύεται σε ειδικούς θαλάμους, θα φιλτράρεται, θα μετατρέπεται στην επιθυμητή θερμοκρασία (με διαδικασία ψύξης ή θέρμανσης αντίστοιχα) και θα διοχετεύεται όλο το εικοσιτετράωρο στους χώρους του σπιτιού. Το τι πετυχαίνουμε με αυτό είναι προφανές, καθώς καταφέρνουμε να περιορίσουμε τις βλαβερές ουσίες που μεταφέρει ο αέρας. Καθαρό περιβάλλον λοιπόν στο σπίτι από τον εξωτερικό αέρα.

Ένα άλλο βασικό σημείο που αξίζει προσοχής είναι η θέρμανση του σπιτιού. Αν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα, το μέλλον παρέχει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες, όπως ειδικές μονώσεις, θερμαινόμενα πατώματα και θερμαινόμενους τοίχους που όχι μόνο εκπέμπουν θερμότητα, αλλά διατηρούν την θερμοκρασία για περισσότερο. Σε συνδυασμό με τον φιλτραρισμένο αέρα (που είδαμε παραπάνω) με κλειστά παράθυρα, η θερμότητα διατηρείται για ακόμα περισσότερο. Η εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση χρημάτων είναι μεγαλύτερη, όπως και η αυτονομία του σπιτιού.

Ουσιαστικά το μυστικό στην όλη αυτή προσπάθεια είναι η εκμετάλλευση του αυτονόητου που είναι τα φυσικά στοιχεία και η εξοικονόμηση ενέργειας με διπλό όφελος την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Αν λοιπόν θα χτίσετε σύντομα, σκεφτείτε το!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το