Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΩΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ

Καληνωρίσματα. Στις μέρες μας έχουμε μάθει να μετράμε τους ανθρώπους λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια που αφορούν την προσωπικότητα, τα επιτεύγματα, την ιδιοσυγκρασία τους και άλλα. Σκεφτείτε την πολιτική ιδεολογία, την οικονομική ευρωστία κλπ. Ένα από αυτά είναι και ο δείκτης νοημοσύνης. Το γνωστό IQ μπορεί να μας προσφέρει διάφορες και διαφορετικές πληροφορίες για κάποιον και συγκεκριμένα για το επίπεδο νοητικής του κατάρτισης.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να κρίνεις έναν άνθρωπο και άρα έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο κενό σε ζητήματα ανθρώπινης αξιολόγησης. Το κενό αυτό έρχεται να αναπληρώσει μια σχετικά καινούρια θεωρία, όπως αυτή της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (E.I. ή και EQ). Τι εξετάζει όμως η E.I.; Ακριβώς αυτό που δεν μπορεί η IQ, δηλαδή μη μετρήσιμα γεγονότα κι όμως εξίσου σημαντικά. Μην νομίζετε πως έχουμε να κάνουμε με κάτι εμπειρικό που αφορά ανθρώπινες σχέσεις και συναισθηματισμούς. Κάθε άλλο. Ο τρόπος που ένας άνθρωπος διαχειρίζεται τα συναισθήματά του έχει άμεσο αντίκτυπο στην καριέρα του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, στην αποδοχή του.

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη δεν έχει να κάνει με κάποια αριθμητική μεταβλητή, σχετίζεται άμεσα με τον ίδιο μας τον εαυτό ενώ imageπαράλληλα καθορίζει τις σχέσεις μας με τους άλλους. Οι βασικοί παράγοντες της E.I. αφορούν την αναγνώριση των συναισθημάτων του ίδιου του ανθρώπου και κατόπιν αποδοχή τους. το δεύτερο βήμα αφορά την αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων με τους οποίους αλληλεπιδράς. Μια τέτοιου είδους μελέτη παρέχει τη δυνατότητα να αξιολογείται ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά αναλόγως με την ψυχολογία του, εργαλείο που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Η E.I. μελετά την αυτογνωσία του πότε κάποιος αισθάνεται καλά, πότε κακά και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και για τους άλλους ανθρώπους. Ουσιαστικά, το να μπορεί κανείς να “διαβάζει” την ψυχολογία του άλλου, του δίνει το προβάδισμα στο να μπορεί να αξιολογεί καλύτερα καταστάσεις, να προβλέπει γεγονότα και να προλαβαίνει δυσμενείς συνέπειες. Ο πλήρης αυτοέλεγχος του θυμού, των (ακραίων) αντιδράσεων, αποτελούν όλα δείγματα υψηλής E.I. Εκείνος που έχει την ικανότητα να φέρει σε υψηλό βαθμό όλα εκείνα που περιγράψαμε παραπάνω, κατέχει και υψηλό E.I. Και υψηλό δείκτη Συναισθηματικής Νοημοσύνης σημαίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στην εργασία, τις διαπροσωπικές σχέσεις, στην αυτοεκτίμηση κλπ.

Να λοιπόν που ο Δείκτης Νοημοσύνης πολλές φορές δείχνει να υπολείπεται σε σημαντικότητα και πρακτική των συναισθημάτων και μάλιστα της συγκεκριμένης αλληλουχίας που απαρτίζει την Συναισθηματική Νοημοσύνη στον άνθρωπο. Εσείς, έχετε μετρήσει την Συναισθηματική σας Νοημοσύνη;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ :[

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς η αυτογνωσία μου δεν μου δίνει το προβάδισμα να αμφιβάλω για το σκορ που θα έφερνα αν έπαιρνα μέρος σε ένα τέτοιο τέστ συναισθηματικής νοημοσύνης. Έτσι δυστυχώς καλέ μου φίλε, δεν θα μπορέσω να δώσω απάντηση που να ικανοποιεί κι εμένα κι εσένα.
    : )))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Αχιλλέας
    μα το ζητούμενο δεν είναι μια υψηλή βαθμολογία. Όλοι αισθανόμαστε, άρα όλοι έχουμε υψηλό δείκτη. Το ζήτημα είναι μέσα από την μελέτη του δείκτη να προβούμε σε βελτιώσεις στο χαρακτήρα μας και στις αντιδράσεις μας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το