Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

Καληνωρίσματα. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να εμπνευστώ το παρόν πόνημα από την εξομολόγηση ενός κοντινού μου προσώπου μιας προσωπικής του ιστορίας που αποτελεί για αυτόν ένα μυστικό πολύ καλά θαμμένο μέσα του. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μου το εξομολογήθηκε ήταν ιδιαίτερες εξ ου και γιατί ενδιαφέρθηκα να μάθω το πως ένοιωσε αργότερα.

Αλλά ας το γενικεύσουμε για το συμφέρον του σημερινού προβληματισμού. Εξομολογήσεις. Απολογίες. Εξιστορήσεις. Αλήθεια; Γιατί σήμερα να προβούμε σε μια εξομολόγηση και σε ποιον; Θα έλεγε κανείς πως το να μοιραστεί κανείς μια εμπειρία του, ένα όνειρο ή μια κρυφή του σκέψη μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Πολλοί ομολογούν πως αισθάνονται καλύτερα “βγάζοντας προς τα έξω” το πρόβλημά τους. Το ζήτημα γίνεται πιο καθαρό, απομυθοποιείται και ίσως κρίνεται πιο ψύχραιμα. Πολλές φορές δείχνει την ανθρώπινη υπόστασή του καθώς η εξιστόρηση μιας τόσο σημαντικής ιστορίας μπορεί να προκαλέσει ένα ψυχολογικό ξέσπασμα που κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη.

Ας μη μείνουμε όμως εκεί. Μια τέτοια ομολογία, μπορεί να έχει και εξωτερικά οφέλη. Με τον όρο αυτό εννοώ την βοήθεια που μπορεί να παρέχει ο δέκτης της εξομολόγησης. Μια καλή συμβουλή και η οπτική imageενός τρίτου ατόμου που βλέπει πιο αντικειμενικά την κατάσταση, μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και πολύ βοηθητικά στο πρόσωπο που θα χρησιμοποιήσει μια τέτοιου είδους βοήθεια. Σημαντική προϋπόθεση είναι φυσικά το άτομο στο οποίο θα εμπιστευτεί κανείς το πιο ιδιαίτερο μυστικό του. Θα είναι άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος; Σίγουρα, πολύ διάσημη επιλογή. Θα είναι ο σύντροφος; Ίσως η πιο δοκιμασμένη συνταγή. Βέβαια, αν πραγματικά θέλετε δοκιμασμένη συνταγή, απευθυνθείτε σε έναν δοκιμασμένο φίλο. Άφησα για το τέλος μια ακόμα κατηγορία που είναι ο άγνωστος Χ. Εννοώ ο άγνωστος γενικά. Έχετε δοκιμάσει να εμπιστευτείτε τα μυστικά σας σε έναν άγνωστο; Χωρίς ονόματα, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς ραντεβού για αύριο. Μια απλή τυχαία συνάντηση, μια εξομολόγηση. Τίποτα άλλο. Δοκιμάστε το. Σας υπόσχομαι πως αποτελεί πρώτης τάξεως φάρμακο.

Η εξομολόγηση πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει σαν εξιλέωση. Αν ανήκετε στους πολύ ανοιχτούς τύπους δε θα εκτιμήσετε ποτέ την αξία της εξομολόγησης. Αν όχι, όμως δοκιμάστε αυτού του είδους την ψυχοθεραπεία. Ίσως κλάψετε, ίσως ξαλαφρώσετε. Υπόσχομαι όμως ότι θα… νοιώσετε.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΠΟΥ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΑΣ :[

5 σχόλια:

  1. Σε χαιρετώ φίλε, συνοδοιπόρε Yannidaki.
    Ίσως να φανεί περίεργο... Αλλά είχα την τύχη να βρω, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ένα Ιερωμένο που είναι τόσος γήινος, καθημερινός κι ανθρώπινος ώστε η αγάπη του και οι γνώσεις του, να ανοίγουν πολύ εύκολα τα μύχια παραπετάσματα των μυστικών προβληματισμών μου και να τους "δουλεύουμε" μαζί.
    Γιατί είμαι από εκείνους τους δύσκολους ανθρώπους που δεν αφήνομαι εύκολα στις προσωπικές εξομολογήσεις... Ενώ αντίθετα οι άλλοι νιώθουν την ανάγκη να μου εξομολογούνται και να ζητούν κάποιες λύσεις.
    Ναι! Η πραγματική εξομολόγηση (εκείνη που εσύ εννοείς), φέρνει πάντα ειρήνη, αγάπη κι ελπίδα στο νου.
    Πολύ όμορφη ανάρτηση!
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ψυχολόγοι, παπάδες, οικογένεια, φίλοι.... σημασία έχει να μην το κρατάς μέσα σου!!!
    Εγώ πάλι έχω καλούς φίλους..... ευχαριστωωωωωωωωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :[ Annyra Math
    περίεργο; Γιατί;
    εξομολογούμαι εδώ και χρόνια στον πνευματικό μου από τον οποίο δέχομαι μεγάλη επιρροή και σημαντικά μαθήματα ζωής και πνευματικότητας. Έτσι, θα συμφωνήσω πως η συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε άλλη μορφή εξομολόγησης είναι "βάλσαμο" για τον άνθρωπο :{

    :[ patroula
    να ξέρεις. Δεν ισχύει για όλους, αλλά ναι, αυτό έχει σημασία. Χαίρομαι που σε καλύπτουν οι φίλοι σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι πολύ κλειστός χαρακτήρας. Πολλά κρατάω μέσα μου. υπάρχουν πράγματα που δεν τα εχω πει ποτέ σε κανέναν. Κάποια άλλα τα έχω εκμυστηρευτει μόνο σε ένα άτομο, πολλά απο τα οποία πριν ακόμα το γνωρίσω. Πάντως είναι πολύ εύκολο να λες κάποια πράγματα σε εναν άγνωστο.

    Σε παπά δε ποτέ μου δεν εξομολογήθηκα, και ούτε θα το κάνω ποτε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :[ biobaxes
    τελικά να που η λύση ενός αγνώστου μπορεί πραγματικά να είναι αποτελεσματική.
    Συγκεκριμένα για την εξομολόγηση στον ιερέα δεν έγραψα τίποτα ακριβώς επειδή το θεωρώ υποχρέωση του χριστιανού ως ένα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.
    Αυτό λοιπόν είναι ένα άλλο θέμα, για μια άλλη μέρα που θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου τότε :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το