Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΥΠΟΠΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Καληνωρίσματα. Πάντα φροντίζω να κρατάω τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας μακριά από το yannidakis όμως είναι κάποιες φορές που υπάρχουν στοιχεία μπροστά σου κι εσύ το μόνο που χρειάζεται είναι να τα ενώσεις, σαν τα κομμάτια ενός παζλ. Βλέπετε, το τελευταίο διάστημα, η Ρωσία βρίσκεται πίσω από κάθε σημαντική υπόθεση που απασχόλησε την επικαιρότητα στην υφήλιο. Όταν γράφω πίσω, το εννοώ κυριολεκτικά, καθώς όπως θα δείτε παρακάτω, η Ρωσία δεν πρωταγωνιστεί σε τίποτα κι όμως σχετίζεται με όλα.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά ξεκινώντας με τις σχέσεις της Ρωσίας με την imageΙαπωνία. Δύο μεγάλα κράτη, δύο ισχυρές οικονομίες και αναμφισβήτητα δύο ελεγκτές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ αποτελούν και ανταγωνιστές της αμερικανικής οικονομίας. Τι μπορεί να τους χωρίζει; Τέσσερα νησάκια! Μάλιστα. Οι Κουρίλες νήσοι είναι τέσσερα νησάκια στα βόρεια της Ιαπωνίας τα οποία όμως προσαρτήθηκαν στην Ρωσία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα νησιά αυτά είναι η αιτία που οι ρωσοιαπωνικές σχέσεις είναι πάντοτε τεταμένες. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μεταξύ τους κι όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να συνεργάζονται σε πολλά επίπεδα. Γενικά, το θέμα βρίσκεται θαμμένο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που με αφορμή διάφορα γεγονότα, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Άσχετα απ’ αυτό όμως, οι τελικά καλές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών φάνηκαν μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, όταν οι ρώσοι βρέθηκαν πρώτοι στο πλευρό των “άσπονδων φίλων” τους. Εκτός από τον σεισμό και του τσουνάμι,  η Ιαπωνία δοκιμάστηκε από την πρώτη στιγμή από τις ζημιές στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Φουκουσίμα. Ο πρώτος (και μοναδικός) που έσπευσε να καλύψει ενεργειακά τις ανάγκες της χώρας, ήταν η Ρωσία αυξάνοντας τις ποσότητες φυσικού αερίου που έτσι κι αλλιώς παρέχει στην Ιαπωνία. Οι ρώσοι απέστειλαν και προσωπικό με τεχνογνωσία για τις διαρροές στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά και χρήματα για τους πληγέντες.

Σε αυτό το σημείο όμως ξεκινούν διάφορες θεωρίες που θέλουν την Ρωσία να βρίσκεται πίσω από την καταστροφή αυτή. Πως; Με το High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που εξετάζει συνεχώς την ιονόσφαιρα με σκοπό να εντοπίζει έγκαιρα ξένα σώματα (όπως εχθρικούς πυραύλους), η λειτουργία του όμως είναι τόσο έντονη που μπορεί να προκαλέσει διατάραξη ενός αντικειμένου ή ολόκληρου του εδάφους ανάλογα με την ένταση της χρήσης του. Το HΑARP διατηρούν οι ΗΠΑ όμως πολλοί λένε πως και οι ρώσοι είναι κάτοχοι του συστήματος. Το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι πως λίγο πριν τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία, το HAARP ενεργοποιήθηκε για αρκετή ώρα  όπως προβάλλεται σε ένα πολυμεσικό αρχείο. Το αν οι ρώσοι κατέχουν το σύστημα HAARP και αν το ενεργοποίησαν με σκοπό να προκαλέσουν τον σεισμό στην Ιαπωνία, αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ τΟΥΡΚΙΑ
Και πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος με την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, οι imageρώσοι ξεκίνησαν συζητήσεις με τους τούρκους για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου. Ο σκοπός προφανώς δεν είναι να αναρωτηθούμε γιατί οι τούρκοι και όχι εμείς, αλλά να προβληματιστούμε πάνω στον χρόνο και τον χώρο. Γιατί δηλαδή σε μια καθαρά σεισμογενή περιοχή όπως είναι η τουρκία και γιατί λίγο μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία (επίσης σεισμογενή περιοχή…). Το 1998 ένας μεγάλο σεισμός στα Αδάνα –περιοχή κοντά στο σημείο κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου- προκάλεσε τον θάνατο 140 ανθρώπων κι όμως οι τούρκοι με τους ρώσους επέλεξαν να επενδύσουν εκεί. Η επένδυση αφορά την κατασκευή τριών εργοστασίων και  ανέρχεται σε είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια. Το ρίσκο όμως διαφαίνεται μεγάλο, ακόμα κι αν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.  Ο τρόπος που το βλέπω εγώ, είναι ότι οι ρώσοι επιλέγουν και πάλι μια σεισμογενή περιοχή για να συνεργαστούν ενεργειακά και μάλιστα, με μια μεγάλη επένδυση. Γιατί;

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ
Στο άλλο ζήτημα που απασχόλησε την επικαιρότητα προσφάτως, οι συμμαχικές δυνάμεις εξ ονόματος του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να δράσουν από κοινού ενάντια των δυνάμεων του Καντάφι για να σταματήσουν την σφαγή αμάχων και μεταναστών που κήρυξε στην ίδια του τη χώρα, τη Λιβύη. Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο –υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ- τόσες χώρες πολέμησαν από κοινού. Η λήψη της απόφασης όμως δεν ήταν εύκολη. Υπήρξαν κάποιες χώρες που έβαλαν σημαντικά εμπόδια. Δεν αναφέρομαι τόσο στην τουρκία η οποία πείσθηκε και συμμετείχε τελικά, ούτε στις Ινδία και Βραζιλία που απλά κράτησαν ουδέτερη στάση. Ο προβληματισμός έγκειται στη Ρωσία η οποία από την αρχή ήταν αντίθετη στην επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ή πολεμικής επέμβασης εναντίον της. Οι ρώσοι διακριτικά τάχθηκαν κατά των δράσεων του Καντάφι ωστόσο δεν δέχθηκαν ποτέ την στρατιωτική επέμβαση. Γιατί όμως;

Ίσως δύο αντιφατικά γεγονότα μας δώσουν την απάντηση. Από τη μια οι ρώσοι ανακοινώνουν εντυπωσιακά νούμερα στις πωλήσεις όπλων τους στο εξωτερικό με 10 δισεκατομμύρια δολάρια και σημειώνοντας μια σταθερή άνοδο κάθε χρόνο στον εξαγωγικό τομέα αυτόν και από την άλλη επισήμως διακόπτουν τις εμπορικές συναλλαγές με τον Καντάφι εξαιτίας της κρίσης στη Λιβύη. Οι ακυρωθείσες συμφωνίες ανέρχονται σε τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που η Ρωσία αποτελεί έναν πολύ καλό στρατιωτικό προμηθευτή για την αφρικανική χώρα. Ουσιαστικά οι ρώσοι πουλάνε, αλλά όχι στον Καντάφι ή ας το θέσω διαφορετικά. Πουλάνε σε όλο τον κόσμο, αλλά αρνούνται την πολεμική σύρραξη στην Λιβύη. Όπως έγραψα και νωρίτερα, τα συμπεράσματα δικά σας.

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η Ρωσία είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος στο ζήτημα της imageμεταφοράς του φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη μέσω του αγωγού South Stream. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα βέβαια. Επειδή όμως η κατασκευή του έχει περάσει από πολλά εμπόδια στα οποία πρωταγωνιστούν άλλοτε οι βούλγαροι, άλλοτε οι τούρκοι κι άλλοτε η κωλυσιεργία των ελλήνων, οι ρώσοι έχουν διαμηνύσει πως αν για κάποιο λόγο η κατασκευή κριθεί ασύμφορη, η Ρωσία θα προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία δε θα χάσει την ευκαιρία να είναι αυτή η κύρια τροφοδότρια ενέργειας της Ευρώπης. Είναι το δυνατό της “χαρτί” στην εξάρτηση που επιχειρεί να έχει η Ευρώπη από την Ρωσία και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα το πετύχει. Ο South Stream; είναι προφανώς ένα πολιτικό παιχνίδι στο οποίο όμως εμπλέκεται και η Ελλάδα και καλό είναι να το εκμεταλλευτεί προς όφελός της.

Η ΡΩΣΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ
Αν όμως δεν κατάφερα να σας προβληματίσω ως προς την ρωσική επιρροή στον πλανήτη, τότε πρέπει να αναφέρω και μια επιστημονική διαπίστωση από καναδέζους επιστήμονες που κατέγραψαν πως ο μαγνητικός πόλος της Γης φεύγει από τον Βόρειο Πόλο (όπως τον ξέραμε ως τώρα) και μεταφέρεται προς την Ρωσία με ταχύτητα που φτάνει τα εξήντα χιλιόμετρα τον χρόνο. Το γεγονός από μόνο του είναι τρομακτικό καθώς σε βάθος χρόνου αναμένεται να επηρεάσει τις μεταφορές με οποιοδήποτε μέσο στην περιοχή αλλά και διάφορα φυσικά φαινόμενα. Η… επιστημονική εξήγηση αναφέρει πως το φαινόμενο παρατηρείται από τις αλλαγές που συμβαίνουν στον ρευστό πυρήνα της Γης ο οποίος αποτελείται από υγρό σίδηρο. Κανείς όμως δεν μας λέει τι προκαλεί την αλλαγή αυτή. Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει κανένα προφανές όφελος από αυτήν την ιστορία για τη Ρωσία, ποτέ όμως δεν πείσθηκα για τις επιστημονικές μου γνώσεις…

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις άμεσες και έμμεσες δραστηριότητες της Ρωσίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και γύρω από διάφορες και διαφορετικές δραστηριότητες καταδεικνύουν πως οι ρώσοι είναι πάντοτε πολιτικά, οικονομικά και επιστημονικά ενεργοί. Το αν όλα αυτά που λίγο-πολύ είναι γνωστά και όλα τα υπόλοιπα που παραμένουν άγνωστα, αποτελούν στοιχεία ενός γενικού σχεδίου που εφαρμόζει η Ρωσία με άριστη μεθοδικότητα, δε θα το μάθουμε εύκολα και σίγουρα όχι βραχυπρόθεσμα, σίγουρα όμως εξυπηρετούν αυτό που εδώ στο yannidakis κάνουμε, να προβληματιζόμαστε.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΕΝΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΖΛ :[ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το