Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - Η ΣΧΕΣΗ ΑΠ-ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ SUPERMARKET ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Καληνωρίσματα. Κάθε άνθρωπος –λαμβάνοντας υπόψη του την πρόοδο της τεχνολογίας και τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών- έχει δικαίωμα στην πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες και αυτό είναι μια πραγματικότητα σε πολλούς τομείς της ζωής του σήμερα.

Ας ασχοληθούμε σήμερα με ένα πολύ συγκεκριμένο και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της κοινωνίας μας, το supermarket ή την αγορά σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση. Πηγαίνουμε συχνά, ίσως περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, καταναλώνουμε ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας εκεί, αγοράζουμε σχεδόν οτιδήποτε αναλώσιμο από εκεί και ίσως ακόμα, μας αρέσει να κάνουμε βόλτα εκεί. Ναι, έχει ευχάριστη μουσική, καλή θερμοκρασία και χορταστική ποικιλία στις καταναλωτικές μας ανάγκες. Το supermarket είναι κομμάτι της ζωής μας και ο καθένας σίγουρα έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες από την παραμονή του σε αυτό.

Το ζητούμενο όμως είναι η εξέλιξη και αν κάποτε στο ταμείο πληκτρολογούσαν μία-μία την τιμή των προϊόντων, σήμερα υπάρχουν οι σαρωτές που “διαβάζουν” τα barcodes των προϊόντων και ο κλάδος της Εφοδιαστικής παρέχει πλέον ιδιαίτερες υπηρεσίες στον τομέα αυτό. Όμως και πάλι δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Θέλουμε κάτι παραπάνω. Το αύριο των supermarket έχει να κάνει με παραγγελίες προϊόντων μέσω διαδικτύου, τα οποία θα έρχονται με διανομέα την πόρτα μας και με χρέωση σε προσωπικό μας λογαριασμό. Δεν είναι αδύνατο και σύντομα θα είναι μια πραγματικότητα. Στη Νότιο Κορέα μάλιστα, προχώρησαν λίγο περισσότερο. Τοποθέτησαν μεγάλες εικόνες των προϊόντων του supermarket μαζί με τα barcodes από κάτω, στον τοίχο μιας στάσης του μετρό. Όταν οι επιβάτες βγουν βιαστικοί απ’ το συρμό, εντοπίζουν τα προϊόντα της αρεσκείας τους, τα σαρώνουν με την κάμερα του κινητού τους και αποστέλλουν απ’ ευθείας μία παραγγελία η οποία μπορεί να έχει φτάσει στο σπίτι τους, λίγο αφότου οι ίδιοι οι καταναλωτές επιστρέψουν σ’ αυτό.

Διαδίκτυο, τηλεπικοινωνίες, barcodes και γενικά, ένα σωρό τεχνολογίες στην υπηρεσία του προφανούς, του στοιχειώδους και του αυτονόητου: της αγοράς βασικών προϊόντων χωρίς κόπο, χωρίς χάσιμο χρόνου, χωρίς περιττές διεργασίες. Αν θέλετε τη γνώμη μου, οι εταιρείες supermarket τρενάρουν το πρόγραμμα ξέροντας πως ο μέσος πελάτης όταν περιηγείται τους διαδρόμους του supermarket καταναλώνει αρκετά περισσότερα προϊόντα απ’ όσα περιέχει η λίστα του. Εξάλλου ο ίδιος ο καταναλωτής χρήστης, θα πρέπει να αποχαιρετίσει το ευχάριστο περιβάλλον, το χαμόγελο, τις μυρωδιές, την ωραία μουσική! Έτσι ή αλλιώς τα supermarket γιγαντώνονται κι εμείς απαιτούμε περισσότερες υπηρεσίες απ’ αυτά.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ SUPERMARKET ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ :[

3 σχόλια:

  1. οσο κι αν η τεχνολογια έχει προχωρήσει, δεν νομίζω πως η δουλειά στα σούπερ μέρκετ θα έχει κάποια πτώση λόγω της τεχνολογίας. Είναι η αγαπημένη συνήθεια όλων, και η πιο γρήγορη αγορά. πχ. μαγειρεύω κάτι και ξαφνικά ανακαλύπτω οτι μου λείπει κάποιο υλικό... δεν μου είναι και μεγάλος κόπος να πεταχτώ στο σούπερ μέρκετ της γειτονιάς και να πάρω ό,τι μου χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ biobaxes
    δεν διαφωνώ. Άλλωστε δεν μιλάω για πτώση του τζίρου, αλλά για αλλαγή στον τρόπο αγοράς από εκεί.
    Προσωπικά, θα ήθελα πολύ να μπορώ να παραγγέλνω και να αγοράζω τα ψώνια μου μέσω διαδικτύου. Το ίδιο θα κάνεις κι εσύ όταν μαγειρεύεις και μπορείς χωρίς να διακόψεις το μαγείρεμα να έχεις το πρόσθεστο υλικό :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι, αλλά δεν θα το έχω άμεσα, την ώρα που το χρειάζομαι...
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το