Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΩΣ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Καληνωρίσματα. Δεν είναι τυχαίο που αποφασίζω μόλις σήμερα να ασχοληθώ (επίσημα) με το ζήτημα του περιβόητου “κουρέματος” που αποφασίστηκε για το ελληνικό ζήτημα όπως αυτό έχει προκύψει με βάση το ενδεχόμενο πτώχευσης ή τουλάχιστον βιωσιμότητας του χρέους. Ήθελα να έχουν καταλαγιάσει οι πρώτες αντιδράσεις και να υπάρχει η σχετική ενημέρωση διότι σίγουρα δε θα σας την προσφέρω εγώ μπαίνοντας σε οικονομικές λεπτομέρειες.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δούμε το παράδειγμα της εικόνας ενός ανθρώπου που αν μείνει στο σημείο που βρίσκεται θα περάσει το τρένο από πάνω του, αν δε, αποφασίσει να μετακινηθεί πέφτει στο κενό της τεράστιας γέφυρας που δεν έχει εσοχές. Αν με ρωτήσετε, θα σας απαντήσω πως ένας ακόμα νεκρός στον πλανήτη, δεν αλλάζει τη ροή της κοινωνίας. Το ίδιο θα πω και για μια επιχείρηση που μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις αναγκάζεται να βάλει λουκέτο. Ε, μια επιχείρηση λιγότερη στην αγορά!

Αν όμως μιλάμε για ένα κράτος, τότε πρέπει να δούμε μια αλήθεια. Τα κράτη δεν πεθαίνουν. Δεν κλείνουν. Πρέπει να υπάρχουν. Αυτό είναι ένα δεδομένο που σπάνια μπορούμε να σκεφτούμε στις μέρες μας. Οι μόνοι που το είχαν αντιληφθεί, φρόντισαν να το εκμεταλλευτούν εις βάρος της πατρίδας τους φέρνοντάς την σε αυτό το σημείο. Αναφέρομαι σε μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικούς, δικαστικούς και η λίστα συνεχίζεται με κατηγορίες έκπληξη…

Ακριβώς αυτό το δεδομένο αντιλήφθηκαν και οι “αξιαγάπητοι” πολιτικοί της… συναδελφικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζοντας ουσιαστικά να χαρίσουν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που η Ελλάδα χρωστάει. Τούτο συνέβη για δύο βασικούς λόγους. Αφενός επειδή σε αντίθεση με την Ελλάδα, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ο κύριος Παπανδρέου αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγαπητό και αξιόπιστο πρόσωπο και αφετέρου διότι το βιοποριστικό ναυάγιο της χώρας μας δεν συνέφερε ουσιαστικά κανέναν τους, αφού η Ελλάδα είναι ένας ενεργός οικονομικός πνεύμονας της Ευρώπης. Σκεφθείτε πως η πρώτη χώρα από την οποία εισάγουμε, είναι η Γερμανία! Γιατί λοιπόν θα ήθελαν ποτέ οι γερμανοί να χάσουν έναν πελάτη τους; Αν η Ελλάδα “πέσει” παρασύρει όλη την Ευρώπη αναταράσσοντας ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και πιστέψτε με όσο ιδεαλιστές και να είστε, το θέμα αυτό πρέπει να το δείτε τεχνοκρατικά και ειλικρινά δεν είναι συνετό καν να το αναφέρουμε σαν ενδεχόμενο.

Εντάξει, πετύχαμε το κούρεμα και τώρα πρέπει να αποδείξουμε πως το αξίζουμε. Πριν πάμε εκεί όμως, ας σιγουρευτούμε γιατί χρησιμοποιώ το ρήμα αξίζουμε. Πραγματικά το κούρεμα αποτελεί κάτι καλό; Κάτι το οποίο μας γλυτώνει από τρομακτικά δεινά που κατά καιρούς ακούγαμε στους τηλεοπτικούς μπαμπούλες; Ασφαλώς! Για πρώτη φορά η Ελλάδα imageμπορεί να διαχειριστεί το χρέος της και πιο ελεύθερα να επικεντρωθεί στην επανεκκίνηση του κράτους με το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα εδώ και καιρό. Η παρούσα κυβέρνηση έχει περίπου δύο χρόνια για να το πετύχει, η επόμενη έχει τέσσερα για να το συνεχίσει και πάει λέγοντας. Σε αυτό το σημείο είναι που αποδεικνύουμε πως αξίζουμε την ελάφρυνση που μας δόθηκε. Οι συντάξεις διασφαλίστηκαν. Το ίδιο και οι καταθέσεις. Με ασφαλές το τραπεζικό σύστημα (αλλά πιο συντηρητικό πλέον) δεν έχουμε να φοβόμαστε πολλά. Πλέον πρέπει να εγκαινιάσουμε νέα αναπτυξιακά προγράμματα επενδύοντας τα λιγοστά λεφτά που έχουμε. Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε, για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ που μας περιμένει με πολλά-πολλά λεφτά ζεστά και έτοιμα να διοχετευτούν σε προγράμματα ανάπτυξης και πρώτη συνέπεια αυτών, την μείωση της ανεργίας.

Οι δικαιολογίες τελείωσαν για την κυβέρνηση, ακόμα και αν μετέφερε το μπαλάκι στον λαό με το δημοψήφισμα (προσεχώς στο yannidakis). Πλέον πρέπει να παράγει έργο. Το κούρεμα το πέτυχε μεν αυτή η κυβέρνηση, αλλά χάρη στην καταπόνηση όλων εμάς. Ήρθε η ώρα να μας αποδείξει πως πέρα από νούμερα και αναλύσεις, υπάρχει φως στο τούνελ και έχει μόλις δύο χρόνια για να το καταφέρει. Ο χρόνος μετράει από τώρα…

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το