Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Καληνωρίσματα. Η οικονομική κρίση που πλήττει όλο τον κόσμο  αποτελεί μια καλή αφορμή να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα που άλλοτε θεωρούσαμε δεδομένα. Ανάγκες που αποτελούσαν “σημαντικότατες” σήμερα ίσως διαπιστώνουμε πως μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτές.

Στις ΗΠΑ μόνο τους τελευταίους μήνες, εκατόν ενενήντα χιλιάδες άνθρωποι, διέκοψαν τα τηλεοπτικά πακέτα που είχαν αγοράσει από τη συνδρομητική τους τηλεόραση. Το νούμερο δεν είναι απλά μεγάλο, αλλά και σημαντικό αν αναλογιστείτε πως στις ΗΠΑ η συνδρομητική τηλεόραση είναι δεδομένη, έλλειψή της είναι κάτι σαν να λέμε πως εμείς πιάνουμε μόνο τα κρατικά κανάλια!

Έχει ενδιαφέρον να ερευνήσουμε κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν αυτές οι περικοπές από τους συνδρομητές. Πρόκειται για την προφανής λύση της οικονομίας ή κάτι διαφορετικό; Οι εταιρείες δεν φαίνονται να ανησυχούν καθώς όπως αναφέρουν, οι χρήστες που έκαναν χρήση πολλών υπηρεσιών και περισσοτέρων πακέτων και λειτουργιών, παραμένουν στις εταιρείες. Έφυγαν κυρίως χρήστες που δεν ενδιαφερόντουσαν ιδιαίτερα για τα κανάλια που είχαν στο “κουτί” τους.

Αυτό με μπερδεύει ακόμα περισσότερο. Είναι καθαρά οικονομικό το θέμα ή έχει να κάνει και με μια νέα κατηγορία χρηστών της τεχνολογίας που imageεπιλέγει με αυστηρά κριτήρια τις τεχνολογικές υπηρεσίες που θα χρησιμοποιεί με βάση τις αντικειμενικές ανάγκες του; Ποιος μου λέει πως ένας σημερινός χρήστης, δεν έχει βγάλει από την πρίζα την τηλεόραση του για να χρησιμοποιεί εντατικά το διαδίκτυο το οποίο δείχνει να τον καλύπτει. Η τάση να είμαστε όλοι “πρόβατα” που αγοράζουμε κάθε νέα συσκευή και χρησιμοποιούμε κάθε νέα υπηρεσία πρέπει κάπου να λάβει ένα τέλος. Χρειαζόμαστε επιτέλους χρήστες που θα ξέρουν να αρνηθούν, θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν και να απορρίψουν ανάλογα με τη χρηστικότητα και ξέρετε κάτι; Εκεί οδεύουμε. Λίγο τα περιορισμένα χρήματα, λίγο η πληθώρα –ποια πληθώρα;- ο καταιγισμός νέων τεχνολογιών, μας αναγκάζει να μάθουμε να επιλέγουμε.

Γιατί η τεχνολογία δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας, αλλά και αισθητικής και όπου αισθητική βάλτε ότι πιο προσωπικό μπορείτε να ταιριάξετε στις προσωπικές σας ανάγκες και όχι κατ’ ανάγκη αυτό που διαφημίζεται συχνά. Αν δεν βλέπουμε τηλεόραση, πρέπει να την κλείσουμε. Αν δεν στέλνουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τότε γιατί να το έχουμε ενεργό; Αν δεν ξέρουμε τι να γράψουμε στο facebook, τότε ας διαγράψουμε το λογαριασμό μας. Ας αποφασίσουμε λοιπόν ποια τεχνολογία μας ταιριάζει.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΕΣΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το