Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΒΕΝΤΕΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ

Καληνωρίσματα. Η είδηση δεν είναι καινούρια όμως οι αντιδράσεις διαχρονικές κι έτσι σήμερα δε θα προβληματιστούμε με αφορμή την είδηση καθαυτή αλλά τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Αναφέρομαι στην ίδρυση κατόπιν τεσσάρων προεδρικών διαταγμάτων, ισάριθμων εφετείων στην ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα στο Αγρίνιο, την Λέσβο, την Εύβοια και την Ανατολική Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο. Απ’ όσο ξέρω, αντιδράσεις υπήρξαν από όμορες περιοχές όλων των υπό ίδρυση εφετείων, περιοχών, όμως θα σταθούμε στην πιο διάσημη κόντρα που λαμβάνει μέρος στην Κρήτη.

Φανταστείτε μια νομική υπόθεση στην Σητεία που καταλήγει στο Εφετείο και τους εμπλεκόμενους δικηγόρους να είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν πάνω από 300 χιλιόμετρα http://www.heraklion.gr/files/197/5998/cimg4759.jpg σε ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα της χώρας (τον περίφημο Β.Ο.Α.Κ.). Οι άνθρωποι πρέπει να ξεκινήσουν από το χάραμα για να προλάβουν το Εφετείο που έχει τα ωράρια δημόσιας υπηρεσίας, ενδεχομένως να διανυκτερεύσουν ανάλογα με το τι εκκρεμότητες έχουν και πάει λέγοντας! Για χρόνια λοιπόν, οι δικηγορικοί σύλλογοι σε Ηράκλειο και Λασίθι ζητούσαν το αυτονόητο που ύστερα από δεκαετίες υποσχέθηκε και τελικά εφάρμοσε η κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Δεν είναι δα επιστήμη να αντιληφθεί ο καθένας το πλήθος των υποθέσεων στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας σε σύγκριση με τους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης (Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά).

Κι όμως ενώ η ίδρυση του Εφετείου έδωσε λύσεις ετών, μοιράζοντας τις υπηρεσίες, δύο ανά νομό, ο δικηγορικός σύλλογος Χανιών, ο νομάρχης, οι βουλευτές και άλλοι τοπικοί παράγοντες ξεκίνησαν μια επανάσταση χωρίς προηγούμενο. Απείλησαν με παραιτήσεις, με επιθέσεις ενάντια στην κυβέρνηση, με προβλήματα στην τοπική δημόσια διοίκηση και άλλα ανόητα. Από την άλλη συμμερίζομαι την τοπική κοινωνία των Χανιών. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, περίπτερα, βιβλιοπωλεία κ.α. θα χάσουν αρκετά χρήματα από την μη προσέλευση των ηρακλειωτών.

Η όλη ιστορία μου θυμίζει την παραβολή με εκείνον που δεν αναζητά τη βελτίωση του, αλλά την κατατρόπωση του γείτονα… Ποτέ δεν κατάλαβα πως το ζήτημα ήταν ανταγωνιστικό, όμως η κατωτερότητα έχει συχνά συνέπειες…

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το