Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑΓΚΗΣ

Καληνωρίσματα. Το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις ήταν καταιγιστικές εδώ στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έπεσε, μια νέα δημιουργήθηκε, κόμματα συνασπίστηκαν για τον κοινό στόχο της σωτηρίας της χώρας και για ένα χρονικό διάστημα η επικαιρότητα των δυσβάσταχτων μέτρων, της ανεργίας, της έλλειψης ανάπτυξης και των ελληνικών κακώς κειμένων επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στη Βουλή και στο εξωτερικό.

Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ο έλληνας ανακουφίστηκε, βρήκε νέες θέσεις εργασίας ή το εισόδημα του διεσώθη, ασχέτως αν η όλη φασαρία έγινε για να εξασφαλιστούν και αυτά. Μακροπρόθεσμα. Σήμερα, καθώς πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο, πολλά αναμένεται να αλλάξουν από τις συνήθειες του μέσου έλληνα που δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε.

Μέχρι τώρα, μια μέση οικογένεια, την περίοδο των Χριστουγέννων καταφεύγει σε αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων, καταναλώνει περισσότερο φαγητό και ποτό, κοινωνικοποιείται περισσότερο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και βγαίνοντας περισσότερο έξω για να διασκεδάσει, ενώ αγοράζει περισσότερα δώρα σε συγγενείς και φίλους. Σε γενικές γραμμές ο έλληνας καταναλώνει περισσότερα χρήματα, εκμεταλλευόμενος ασφαλώς τον περιβόητο δέκατο τρίτο μισθό.

Ένας μισθός-δώρο που σήμερα έχει περικοπεί στις περισσότερες των imageπεριπτώσεων και φέτος αναμένεται να έχει τον χαρακτήρα έκτακτης ενίσχυσης στα νοικοκυριά. Το φετινό δώρο αναμένεται να διατεθεί σε χρέη προς τράπεζες ή προς το δημόσιο, σε απλήρωτους λογαριασμούς, στα περιβόητα “βερεσέ” που έκαναν ξανά την εμφάνισή τους ελέω κρίσης και προκειμένου να κινηθεί η αγορά και αν τότε περισσέψει κάτι θα διατεθεί σε ανάγκες της οικογένειας. Δεν το διάβασα σε κάποια έρευνα, ούτε το αντλώ από κάποια σφυγμομέτρηση. Είναι μια απολύτως φυσιολογική πρόβλεψη δεδομένης της κατάστασης του μέσου ελληνικού νοικοκυριού που ως γνωστόν, ουδέποτε αποταμιεύει ή μάλλον αποταμίευε για δύσκολες εποχές όπως αυτή.

Το δώρο φέτος είναι ιδιαίτερο. Προϋποθέτοντας πως αυτό θα δοθεί κανονικά, γιατί ούτε αυτό είναι εξασφαλισμένο στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, το που θα καταναλωθεί φέτος θα υπόκειται σε ιδιαίτερες συνθήκες… επιβίωσης. Αυτό το “που” ψάχνουμε σήμερα στο ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ ή ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΑΤΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΑΣ :[

1 σχόλιο:

  1. μια ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύει σήμερα έγκυρη ιστοσελίδα στο http://www.marketingweek.gr/default.asp?pid=9&la=1&arId=40110
    όπου αναφέρει ακριβώς ότι εξετάζουμε στο ΕΡΩΤΗΜΑ, το που δηλαδή θα καταναλωθεί το δώρο των Χριστουγέννων :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το