Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΞΕΓΥΜΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καληνωρίσματα. Η Διάδραση αυτού του μήνα κάθε άλλο παρά ανάλαφρη μπορεί να χαρακτηριστεί. Σήμερα θα προβληματιστούμε πάνω σε ένα σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα. Η Αθήνα. Η πρωτεύουσα της Ελλάδος. Ίσως η πιο ιστορική πόλη στον κόσμο μαζί με την Ρώμη. Ποια είναι η Αθήνα σήμερα; Σίγουρα μπορούμε να γράψουμε χιλιάδες λέξεις για να περιγράψουμε την Αθήνα του σήμερα.

Αλλά για να γίνει ο προβληματισμός πιο σαφής θα περάσω σε νούμερα. Στα ποσοστά που ουδέποτε ψεύδονται. Από το 2008 λοιπόν, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας ταλαιπωρείται από διαδηλώσεις που συνοδεύονται από επεισόδια που όμοιά τους δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών οι ζημιές αυτό το διάστημα μόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο ευρώ! Είναι το ποσό που έλληνες μικρομεσαίοι ή μεγαλύτεροι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να δαπανήσουν για να μπορέσουν να δουλέψουν ξανά. Αιτίες; Σπασμένες τζαμαρίες, βιτρίνες, πόρτες, φωτιές, πλιάτσικα κ.α. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Κατά μέσο όρο κάθε επιχείρηση δαπάνησε 5300€ μόνο για να πάρει μέτρα ασφαλείας από τα επεισόδια. Επίσης, ας μην ξεχνάμε τις ημέρες που αυτά τα καταστήματα έμειναν κλειστά για να μην κινδυνέψουν από τους μανιακούς αναρχικούς. Τέλος, πρέπει να προσπαθήσουμε να υπολογίσουμε και τα διαφυγόντα κέρδη από ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία κλπ. Η τελική “σούμα” είναι απαγορευτική για την κατάσταση που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται ο έλληνας επιχειρηματίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, του πεσμένου τζίρου και της αυξημένης φορολογίας. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την ταλαιπωρία των πολιτών από τις καθημερινές απεργίες ή στάσεις εργασίας στις υπηρεσίες, το καυσαέριο, το μποτιλιάρισμα, τις τεράστιες αποστάσεις, την ανασφάλεια από την αύξηση της εγκληματικότητας και τον συνωστισμό μετανάστευσης, τότε παίρνουμε μια πρώτη γεύση της κατάστασης που επικρατεί στην πολύπαθη Αθήνα του σήμερα.

imageΚι όμως. Περίπου η μισή Ελλάδα εξακολουθεί να ζει εκεί ή ονειρεύεται να μετακομίσει μόνιμα εκεί ψάχνοντας εργασία και καλύτερες (!) συνθήκες ζωής. Που; Στην Αθήνα όπου μετά τις περιοχές της Μακεδονίας, παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας (βλ. πίνακας). Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ανεργία γιατί ασφαλώς η εξασφάλιση εργασίας αποτελεί έναν πρωταρχικό παράγοντα επιλογής τόπου διαμονής. Ας μην μπούμε όμως στη διαδικασία να επιλέξουμε με κριτήριο την περιοχή με την χαμηλότερη ανεργία, διότι η εύρεση εργασίας δεν εξασφαλίζεται απλά και μόνο από τον δείκτη αυτό, αλλά και από τις ικανότητες του υποψηφίου.

Για να συμπεριλάβουμε περισσότερα μη μετρήσιμα στοιχεία, θα πρέπει να εξετάσουμε το τι σημαίνει ποιότητα ζωής για τον καθένα. Να μπορείς να βλέπεις κάθε βράδυ τους φίλους σου στην καφετέρια; Να έχεις άμεση πρόσβαση σε ένα νοσοκομείο; Να απολαμβάνεις τον ήλιο ή έναν περίπατο κοντά στη θάλασσα; Να έχεις πολλές επιλογές διασκέδασης; Να αισθάνεσαι περισσότερο ασφαλής; Αυτά και πολλά άλλα φυσικά.

Αυτό είναι και το νόημα για την ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ. Πρέπει η ιδέα της αποκέντρωσης να γίνει και πράξη. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τόπους για να στεγάσουμε το παρόν και να χτίσουμε το μέλλον μας, τις οικογένειές μας και τις επαγγελματικές μας προσδοκίες. Η Διάδραση αναφέρεται σε εκείνους που κατοικούν εκτός αθηνών οι οποίοι θα μας πείσουν γιατί να επιλέξουμε τον τόπο τους, αλλά και στους αθηναίους που εξετάζουν να αφήσουν την πρωτεύουσα για κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ ΕΚΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ :[

2 σχόλια:

  1. προσωπικά εννοείται πως προτείνω την πόλη μου, το Ηράκλειο.
    Κινητήριος δύναμη όλης της Κρήτης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αστικά και εμπορικά κέντρα στη χώρα με πλούσια δραστηριότητα στην επιχειρηματική, επιστημονική ζωή. Πολλές επιλογές διασκέδασης και σαφέστατα υψηλό επίπεδο ζωής.
    Με χαμηλά ποσοστά ανεργίας και πολλές επιλογές διασκέδασης και εργασίας όλες τις εποχές του χρόνου.
    Το Ηράκλειο συνδυάζει την αίσθηση του παρελθόντος με το σύγχρονο τρόπο ζωής, ενώ η ενασχόληση με τα υπέροχα ενετικά τείχη και κτίσματα, βυζαντινά και παλαιοελληνικά κτίρια, αποτελούν ένα ταξίδι στην ιστορία :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως φανεί παράξενο, αλλά δεν θα προτείνω την πόλη μου... Μπορει να συνδυάζει φύση, ιστορία, ηρεμία, κοντινές αποστάσεις, αλλά σίγουρα δεν προσφέρει ανεμελιά και σιγουριά... Ο μαρασμός που την μαστίζει λόγω της μεγάλης ανεργίας και της αδιαφορίας (;) της δημοτικής αρχής πάνω σε θέματα ανάπτυξης είναι ανατρεπτικός παράγοντας.
    Θα πρότεινα κι εγώ κάποιο μεγάλο νησι (οχι κάποιο συγκεκριμένο)που σφύζει από ζωή χειμώνα-καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το