Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Καληνωρίσματα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της εορταστικής περιόδου με το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα να έχει ξεκινήσει καθώς και τα πρώτα λεφτά από το δώρο Χριστουγέννων έχουν αρχίσει δειλά-δειλά και συνήθως με καθυστέρηση, να καταβάλλονται. Το πως αυτά τα χρήματα θα διατεθούν εξετάζουμε στο Ερώτημα Δεκεμβρίου καθώς και με μια οπτική απεικόνιση στην δεξιά στήλη στην ηλεκτρονική ψηφοφορία του yannidakis. Ποια είναι όμως η αίσθηση των επιχειρηματιών της χώρας για την κατάσταση που επικρατεί φέτος; Για να πάρουμε μια εικόνα, μίλησα με τον Σπύρο Σαρτζή, επιχειρηματία της πόλης της Καλαμάτας.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της φετινής εορταστικής περιόδου στην αγορά;
Πραγματικά φέτος για πρώτη φορά η αγορά παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Ο κόσμος για πρώτη φορά ξοδεύει τα απολύτως απαραίτητα μελετώντας με μεγάλη λεπτομέρεια τις αγορές του και πραγματοποιώντας έρευνα αγοράς. Τα χρήματα είναι λίγα κι αυτοί που τα έχουν δεν είναι διατεθειμένοι να τα ξοδέψουν εύκολα.

Ποιες είναι οι πολιτικές σας για να γίνεται πιο προσιτοί στο κοινό σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία;
Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστο εγώ είμαι πολύ αμήχανος. Φέτος τα imageεμπορεύματα μου φρόντισα να είναι διακριτικά και προσιτά στις τιμές τους. Δε θέλω να πουλάω ακριβά προϊόντα όπως άλλοτε, γνωρίζοντας πως απευθύνομαι σε πολύ μικρή ομάδα καταναλωτών. Ομολογώ πως όταν ο κόσμος μπαίνει στο κατάστημα μου και μιλάμε δεν προσπαθώ να πουλήσω το ακριβότερο όπως κάποτε που το διαφήμιζα περισσότερο, αντίθετα διαφημίζω περισσότερο το φτηνότερο γιατί ξέρω πως έχω περισσότερες πιθανότητες να το πουλήσω.

Ποιο είναι το μέλλον του εμπορίου; Μπορούν να υπάρξουν λύσεις από την κρίση;
Δεν είμαι αισιόδοξος. Βλέπω μεγάλα εμπορικά κέντρα και μεγάλες αλυσίδες πολυεθνικών εταιρειών να ανοίγουν κοντά μου πουλώντας πιο γνωστά προϊόντα σε καλύτερες τιμές επειδή αντέχουν το βάρος της επένδυσης. Εγώ και κάθε μικρομεσαίος, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό. Κάνουμε ότι μπορούμε προσπαθώντας να πείσουμε τους δικούς μας ανθρώπους να αγοράσουν από εμάς και ύστερα να μας διαφημίσουν από στόμα σε στόμα ή με τις τσάντες μας που περιέχουν τη φίρμα μας. Δεν έχουμε άλλες επιλογές.

Φτιάξτε μου ένα προφίλ του μέσου καταναλωτή σήμερα.
Ο μέσος καταναλωτής περνάει βιαστικά το δρόμο χωρίς καν να κοιτάξει τη βιτρίνα σου (γέλια). Γενικά μπαίνουν, κοιτάνε λίγο, δεν δέχονται βοήθεια, και αν αγοράσουν κάτι, σημαίνει πως έχουν περάσει από πάρα πολλά καταστήματα οπότε κατέληξαν στο συγκεκριμένο προϊόν. Γκρινιάζουν για τις τιμές, την κρίση και στο ταμείο προσπαθούν να πετύχουν χαμηλότερη τιμή ζητώντας ακόμα και την αγορά χωρίς απόδειξη.

Σας εύχομαι χαρούμενα Χριστούγεννα και καλές πωλήσεις τώρα και στη συνέχεια.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΗΜΕΡΑ :[

2 σχόλια:

  1. Εχει δίκιο ο φίλος συνάδελφος...
    Ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός πλέον. Φοβούνται ακόμα και να μπουν στο κατάστημα, μήπως και αναγκαστούν να φύγουν μην παίρνοντας τίποτα και νοιώσουν άσχημα...
    Εγώ προσωπικά εδώ και 2 μήνες έχω καθιερώσει βδομαδιαίες προσφορές σε κάποια προϊόντα, και δεν σου κρύβω πως η ανταπόκριση είναι πολύ μικρή. Τώρα για τα Χριστούγεννα έχω προσφορές σε είδη δώρων 20-30%, αλλά ακόμα κίνηση δεν είδα... δεν ξέρω αν αλλάξει κάτι τις τελευταίες ημέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ biobaxes
    εύχομαι σύντομα να επανακάμψει η αγορά και να επιστρέψει ο κόσμος στα μαγαιζά :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το