Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - CASE STUDY ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ MARKETING ΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Coca Cola)

Καληνωρίσματα. Χριστουγεννιάτικη περίοδο διανύουμε και φαντάζει ιδανικό να ασχοληθούμε με ένα επιχειρηματικό παράδειγμα που όχι μόνο ταιριάζει με τις μέρες, αλλά πέτυχε να γίνει μια από τις πιο ιστορικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του κόσμου! Σήμερα λοιπόν θα αναφερθούμε στον Άγιο Βασίλη, δηλαδή όχι τον ίδιο τον Άγιο, αλλά μια διαφημιστική φιγούρα που η εταιρεία Coca Cola επινόησε για να πουλήσει τα προϊόντα της.

Το 1931 λοιπόν, η εταιρεία έφτιαξε μια διαφημιστική καμπάνια με τον Άγιο να μοιράζει δώρα τα προϊόντα της εταιρείας με τα χρώματα της, που όπως ξέρουμε είναι το κόκκινο και το λευκό. Τι καλύτερο για Χριστούγεννα! Την εμφάνιση του οι διαφημιστές την εμπνεύστηκαν από κάποιο μεταγενέστερο ποίημα και σύντομα η μορφή του κέρδισε την εμπιστοσύνη, την προτίμηση, τις καρδιές και τα λεφτά όχι μόνο των αμερικανών καταναλωτών αλλά και όλου του κόσμου.

Βέβαια υπάρχουν μερικά στοιχεία που δεν έχουν διευκρινιστεί στην ιστορία και όταν παραμερίσουμε για λίγο το εντυπωσιακό και γιορτινό της υπόθεσης, τότε διαπιστώνουμε πως πρόκειται σοβαρές εκκρεμότητες. Εμείς οι ορθόδοξοι τον ονομάζουμε Άγιο Βασίλη, ο άγιος όμως γιορτάζει την πρώτη του Ιανουαρίου και έτσι έχει επικρατήσει να κάνει την επίσκεψή του από την καμινάδα το βράδυ της πρωτοχρονιάς. Εδώ τα χαλάμε αρκετά με το πρότυπο της Coca Cola καθώς ιστορικά, ο Άγιος ήταν λεπτός και ψηλός και μοίραζε πραγματικά πράγματα στα παιδιά που τα είχαν ανάγκη καθώς και ο ίδιος έζησε μεγάλη φτώχια στη ζωή του.  Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι περισσότεροι τον ονομάζουν Άγιο Νικόλαο (Santa Claus) και είναι αλήθεια πως ο Άγιος διακρινόταν για τη γενναιοδωρία του, αλλά έχει καθιερωθεί να επισκέπτεται τα… καλά παιδάκια, την παραμονή των Χριστουγέννων. Φυσικά, το όνομά του διαφέρει αναλόγως τη χώρα στην οποία θα τον συναντήσετε. Και το ενδιαφέρον είναι ότι η Coca Cola κατάφερε να ασκήσει τόσο μεγάλη επιρροή με το λανσάρισμα του χοντρούλη κυρίου που ακόμα και οι κινέζοι και οι ιάπωνες του έχουν δώσει ονόματα ενσωματώνοντας τον στην κουλτούρα τους ακόμα και αν δεν πιστεύουν οι ίδιοι στους χριστιανικούς αγίους.

Μετά από πολλά χρόνια, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την σύνδεση imageτου χαρακτήρα με την εταιρεία και αυτό φυσικά αποτελεί μια τεράστια επιτυχία του τμήματος marketing που κατάφερε να δημιουργήσει ένα στοιχείο που επισκιάζει σε διασημότητα την ίδια την εταιρεία, όπως έχουμε δει να συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά ποτέ στην ίδια έκταση. Η εταιρεία, κάθε χρόνο λανσάρει διαφημιστικές καμπάνιες που δείχνει τον Άγιο να πίνει το αναψυκτικό χωρίς να πιέζει τον καταναλωτή οπτικά και στοιχηματίζοντας περισσότερο στην συμβολή της στο εορταστικό κλίμα των ημερών που χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από θαλπωρή, συμπόνια και οικογενειακή γαλήνη. Δείτε μερικές διαφημίσεις και θα καταλάβετε.

Δεν ξέρω αν ήσασταν φέτος καλά παιδιά, δεν ξέρω καν αν πίνετε Coca Cola, όμως ο Άγιος Βασίλης είναι και για σας, είναι για όλους μας. Καλά Χριστούγεννα (χο-χο-χο)!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το