Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

προβληματισμός τετάρτης - ΑΛΛΑΞΤΕ ΚΑΡΙΕΡΑ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Καληνωρίσματα. Το μεγαλύτερο θύμα της οικονομικής κρίσης ήταν αναμφισβήτητα η ανεργία και είναι ακριβώς αυτή η ανεργία που προβληματίζει σήμερα όχι μόνο χιλιάδες απεγνωσμένους ανέργους αλλά και εκατομμύρια υπό τρομοκρατία εργαζομένους που εργάζονται με το καθημερινό άγχος της ενδεχόμενης απόλυσης ή μείωσης αποδοχών. Το προχθεσινό άνοιγμα εκατόν τριάντα έξι επαγγελμάτων αποτελεί ανακούφιση στην ανεργία, όμως…

…τι γίνεται αν κάποιος μείνει πραγματικά χωρίς δουλειά ή αν ο άνεργος ψάξει για μια θέση στον τομέα του; Η απάντηση δεν είναι πια η τετριμμένη που καλεί τον καθένα να στείλει περισσότερα βιογραφικά, να καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια και να εκμεταλλευτεί τους γνωστούς από την προηγούμενη εργασιακή του εμπειρία στον χώρο. Αντ’ αυτού ίσως η λύση να βρίσκεται σε μια καθολική αλλαγή σελίδας, σε μια ριζική αλλαγή καριέρας.

Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε ή δουλεύαμε σε πόστα τα οποία ναι μεν μας εξασφάλιζαν ένα εισόδημα, όμως απείχαν κατά πολύ από το επιθυμητό με βάση τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τις επιθυμίες μας. Δεν αναφέρομαι στον εργάτη που θα ήθελε να γίνει αστροναύτης(!) αλλά σε εκείνον που έχει ταλέντο στην επικοινωνία ή το γράψιμο, στη μαγειρική ή σε κάτι ρεαλιστικό.

Πραγματικά, ο επαναπροσδιορισμός του εργασιακού επιθυμητού με imageβάση τις ικανότητες του καθενός μπορεί ακόμα και εν μέσω κρίσης να αποδειχτεί μια αρκετά κερδοφόρα απασχόληση. Μια φίλη μου έψαχνε διακαώς για μια θέση σε ένα γραφείο όταν συνειδητοποίησε πως οι ικανότητές της στην γραφιστική μπορούν να την εξειδικεύσουν σημαντικά στην προσπάθεια της να βρει δουλειά. Και τελικά, βρήκε. Ένας άλλος γνωστός μου εργαζόταν σε μια τράπεζα ως υπάλληλος όταν απολύθηκε πρόσφατα. Με αξιόλογο ταλέντο στο γράψιμο, ξεκίνησε να απασχολείται με μικρής έκτασης κείμενα σε τοπικά περιοδικά και ιστοσελίδες και σήμερα έχει καταλήξει να κερδίζει ένα αρκετά ικανοποιητικό “μεροκάματο” και μάλιστα κάνοντας αυτό που πάντα αγαπούσε.

Η ενασχόληση με κάτι πολύ περισσότερο επιθυμητό μπορεί να είναι απίστευτα παραγωγική αν σκεφτεί κανείς πως κάνοντας αυτό που πραγματικά του αρέσει μπορεί να συνεισφέρει με νέες προτάσεις, καινοτομίες και δημιουργικές ιδέες στην εταιρεία που εργάζεται ή στην δική του επιχειρηματική δραστηριότητα. Όταν αγαπάς κάτι, μπορείς να σκεφτείς περισσότερα για αυτό και να είσαι πολύ πιο παραγωγικός.

Μια νέα σελίδα στην εργασιακή καριέρα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα θετική για το μέλλον μας και στην ανασφάλεια που επικρατεί σήμερα, η ανεργία ίσως αποτελεί το έναυσμα για την αλλαγή αυτή. Σκεφτείτε το…

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΥΡΙΟ :[

2 σχόλια:

  1. Πολλά παράξενα έχει μια αναγκαστική αλλαγή καριέρας κι ενώ χαίρομαι που μιλάς με αισιοδοξία και δίνεις θετικά παραδείγματα αλλά πρέπει να σκεφτείς και το αντίθετο. Όπως αυτός που καθόταν σε ένα βολικό γραφείο και τώρα κουβαλάει τσιμέντο σε οικοδομή, ή το αφεντικό που τώρα δέχεται διαταγές αντί να τις δίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ανεργία, η οικονομική κρίση και όλα τα συναφή που βιώνουμε σήμερα χαρακτηρίζονται βασικά από την αβεβαιότητα και όπου υπάρχει η αβεβαιότητα υπάρχει το ρίσκο και όλοι ξέρουμε πως το ρίσκο δεν έχει πάντα αισιόδοξη κατάληξη.
      Ακόμα και στο παράδειγμα σου -στα σημερινά δεδομένα- φαντάσου αυτόν τον επιχειρηματία με εκατοντάδες εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που τον κάνουν να ονειρεύεται μια δουλειά ως απλός υπάλληλος.
      Εκεί που καταλήγω και με βάση τον προβληματισμό του κειμένου, είναι πως η ρευστότητα που επικρατεί δεν είναι η απόλυτη καταδίκη. Υπάρχουν ευκαιρίες για έναν ευλύγιστο εργαζόμενο που πρέπει να επιστρατεύσει όλη του την ενέργεια και την δημιουργικότητα :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το