Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

προβληματισμός τρίτης - ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ

Καληνωρίσματα. Ο χρόνος. Τι είναι ο χρόνος; Εύκολα μπορεί κάποιος να προτρέξει λέγοντας πως είναι μία μονάδα μέτρησης με την οποία μετρούμε το χρονικό πέρασμα αντιλαμβανόμενο ως μία διάσταση. Δεν το διάβασα κάπου. Μόλις το επινόησα και δεν ορκίζομαι πως είναι και έγκυρο σαν ορισμός. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως ο όποιος ορισμός δεν επαρκεί ποτέ για να καλύψει πλήρως την υποκειμενικότητα του χρόνου.

Απόδειξη για αυτό είναι η πρόσφατη θύελλα αντιπαραθέσεων που ξέσπασε στην διεθνή επιστημονική κοινότητα με θέμα τον χρόνο. Για να σας βάλω στο θέμα, θα σημειώσω στα γρήγορα πως ως τώρα το πρότυπο που ακολουθούμε παγκοσμίως για τον χρόνο έρχεται από την Αγγλία με σημείο αναφοράς την ώρα του Γκρίνουιτς τη γνωστή Greenwich Mean Time (GMT) που βασίζεται στην ώρα μηδέν στον πρώτο μεσημβρινό όταν περνάει από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς και σήμερα εκφράζει τον παγκόσμιο συγχρονισμό τετρακοσίων και πλέον ατομικών ρολογιών. Όταν όμως αυτό το πρότυπο συμφωνήθηκε, υπήρχαν κι άλλα υποψήφια, όπως αυτό της Γαλλίας με τον μεσημβρινό που περνάει από το Παρίσι. Ακόμα και τα ατομικά ρολόγια όμως παρότι είναι ακριβή επειδή μετράνε την ώρα με βάση τη σύσπαση του ατόμου, δε λένε ολόκληρη την αλήθεια καθώς λόγω της επιβράδυνσης της κίνησης του πλανήτη και αυτός ο τρόπος μέτρησης “χάνει” μερικά δευτερόλεπτα κάθε χρόνο!

Το ζήτημα της αμφισβήτησης προέκυψε από τα δορυφορικά συστήματα GPS τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα με αυτά τα διορθωτικά δευτερόλεπτα καθώς κατά το συγχρονισμό θα μπορούσαν να κάνουν λάθος σε μετρήσεις προκαλώντας σοβαρά ατυχήματα σε σχέδια πτήσης, ακτοπλοϊκά σχέδια πορείας κλπ. Δεν ξέρω αν θα τα βρουν οι επιστήμονες και αν αποφασίσουν σε κάποιο νέο μοντέλο πιο ακριβές, όμως σίγουρα το όλο θέμα κατέδειξε πως ο τρόπος που για αιώνες μετρούμε τον χρόνο είναι απλά ενδεικτικός και όχι σωστός. Αυτό δε σημαίνει πως είναι λάθος, καθώς ποιος αλήθεια μπορεί να μας υποδείξει το σωστό; Σκεφτείτε μόνο πως έξω από τον πλανήτη μας ο χρόνος μετριέται τόσο διαφορετικά, πως ακόμα και οι αποστάσεις μετριούνται σε έτη φωτός και όχι σε χιλιόμετρα. Σκεφτείτε πως το φως από ένα αστέρι που κοιτάμε στον ουρανό είναι η αναπαράσταση του όπως ήταν πριν αμέτρητα χρόνια, καθώς μέχρι να φτάσει αυτή η εικόνα (του) στα μάτια μας, το άστρο αυτό μπορεί και να έχει σβήσει!

Αν το σκεφτούμε λίγο πιο… φιλοσοφικά θα καταλήξουμε πως ο χρόνος ήταν πάντοτε υποκειμενικός. Ο Χριστιανισμός διδάσκει την Δευτέρα Παρουσία Του Θεού, όμως δεν μας λέει τον χρόνο ή τον μήνα, ακριβώς επειδή δεν έχουν την ίδια αντίληψη του χρόνου ο άνθρωπος και ο Θεός. Αντίθετα μας παραθέτει “σημεία” με τα οποία θα διακρίνουμε την έλευση του. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και κατά την πρώτη έλευση του Ιησού. Όλοι ήξεραν τις προφητείες, κανείς όμως το έτος.

Ποιο έτος; Ξεχνάτε πως ο χρόνος πριν δύο χιλιάδες χρόνια μετρούσε imageαντίστροφα; Λέμε 55π.χ. και η επόμενη χρονιά ήταν το 54π.Χ. Σαν πόσο ακριβές σας ακούγεται αυτό; Εξάλλου, οι γεωλόγοι σήμερα, προσπαθώντας να εξηγήσουν την ηλικία της Γης έχουν φτιάξει ένα εικονικό κυκλικό ρολόι στο οποίο υποστηρίζουν πως αν τα χρόνια της Γης από την δημιουργία της πριν εκατομμύρια χρόνια, μπορούσαν να αποτυπωθούν πάνω σε αυτό το ρολόι, τότε τώρα ο δείκτης της ηλικίας της θα ήταν κάπου λίγο πριν το δώδεκα. Αυτό τι σημαίνει; Πλησιάζουμε στο τέλος του κόσμου άραγε; Προφανώς! Όλοι αυτό λένε, αλλά κανείς δεν ξέρει το πότε ακριβώς. Από τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι τις θρησκείες και τις προφητείες, ακούμε διάφορες χρονιές. Θυμηθείτε: Τις 6 Ιούνιου το 1996, τα μεσάνυχτα του 2000, τις 11/11/2011 και όπως βλέπετε, όλες αυτές οι ημερομηνίες πέρασαν! Αν δεν σας έπεισα ακόμη, θυμηθείτε πως δύο φορές το χρόνο αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Τι σημαίνει αυτό; Πόσο αναγκαίο είναι; Πόσο αληθινό; Σκεφθείτε μόνο πως η ρωσική κυβέρνηση(!) δεν άλλαξε το χειμώνα την ώρα στη χώρα της, επιλέγοντας να μείνει στην θερινή. Τώρα αντιλαμβάνεστε την σχετικότητα του ανθρώπου με τον χρόνο.

Δεν μπορεί, κάποιο λάθος κάνουμε με τη μέτρηση του χρόνου, είμαστε όμως τόσο μικροί σε αυτό το τεράστιο σύμπαν για να αντιληφθούμε το λάθος αυτό. Ζούμε μονάχα σε ένα τόσο μικρό απόσπασμα του χρόνου που σίγουρα είναι αδύνατο να αντιληφθούμε και την μικρότητα μας και τα πραγματικά μεγέθη όπως αυτά πραγματικά ορίζονται στις διαστάσεις του χωροχρόνου. Τι ώρα είπαμε πως είναι;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το